diabetes en autorijden

Diabetes en Autorijden

Autorijden

Er zijn twee belangrijke dingen over diabetes die van invloed kunnen zijn op jouw rijvaardigheid:

  • De behandeling van jouw diabetes, betekent dat je een risico loopt op een hypoglycemie (waarbij jouw bloedsuiker onder de 4 mmol / l komt). Een hypoglycemie is een situatie waarbij je altijd stappen moet ondernemen voordat je zelf gaat autorijden.
  • Diabetes kan de oorzaak zijn van de ontwikkeling van diabetescomplicaties. Deze complicaties kunnen er voor zorgen dat je moeilijker kunt autorijden. Hierbij moet je denken als complicaties zoals problemen met jouw zicht/ogen (retinopathie) of gevoel/zenuwbeschadiging (neuropathie).

Als deze dingen jouw rijvaardigheid beïnvloeden, moet je weten wat de regels zijn en wat je moet vertellen aan het CBR. Deze informatie kun je terugvinden in het kennisartikel Diabetes en Rijbewijs.

Voor jouw rijvaardigheid in de praktijk moet je rekening houden met de volgende situaties:

Hypo’s

  • Hypo’s kunnen jouw rijvaardigheid ernstig beïnvloeden. Deze hypo’s kunnen ontstaan door het gebruik van (te veel) insuline of de zogenaamde sulfonylureumderivaten. Ook kan een hypo ontstaan doordat je te weinig koolhydraten hebt gegeten, te veel lichaamsbeweging hebt gehad of een stressvolle situatie hebt of hebt doorgemaakt. 
  • Sommige hypo's kunnen zo echt ernstig zijn waar je hulp nodig hebt om deze te behandelen. Wat je moet doen in zo’n situatie bespreek je met je zorgverleners, de internist, diabetesverpleegkundige op praktijkverpleegkundige. Zij kunnen jou vertellen of jij inderdaad desbetreffende medicatie gebruikt en wat je moet doen als je een ernstige hypoglycemie ervaart. Ook kunnen ze jou advies geven om deze situaties juist te voorkomen.

Complicaties

  • Retinopathie is schade aan de bloedvaten die het netvlies van het oog voeden (het ziende deel aan de achterkant van het oog) en het kan gezichtsverlies veroorzaken. Het is gekoppeld aan hoge bloedsuikers en hoge bloeddruk, dus het komt vaker voor bij mensen met diabetes. Als je problemen met jouw ogen begint te krijgen, moet je het CBR hiervan op de hoogte stellen (bij aanvraag of verlenging van je rijbewijs) en heb je mogelijk een speciale oogtest nodig. Het wordt gedaan bij een oogarts (mag ook je eigen oogarts zijn) en je moet deze kosten zelf betalen.
  • Neuropathie beïnvloedt je zenuwen. Beschadiging van jouw zenuwen kan betekenen dat je het gevoel in jouw handen en voeten verliest, en problemen in verschillende andere delen van jouw lichaam veroorzaken. Als neuropathie of een amputatie betekent dat je een aangepast voertuig nodig hebt, moet je een aangepast rijbewijs aanvragen. Voor vragen hierover kun je terecht bij jouw rijinstructeur of het CBR.
  • Hartcomplicaties kunnen van invloed zijn op jouw rijvaardigheid en het kunnen bezitten van een rijbewijs. Jouw gespecialiseerde hartteam moet je hier adviseren. Andere aandoeningen waar je jezelf bewust van moet zijn, zijn dingen die bewustzijnsverlies of concentratie kunnen veroorzaken, zoals slaapapneu. Dit kan het moeilijker maken om je overdag te concentreren vanwege extreme slaperigheid. Praat hierover met jouw zorgteam of longarts.
  • Cardiovasculaire complicaties zoals een beroerte kan ertoe leiden dat je moeite hebt met snel handelen in het verkeer. Bij een beroerte kan het bloed niet stromen in de hersenen waardoor vitale zuurstof en voedingsstoffen niet de hersenen volledig bereiken waardoor bloedvaten beschadigd of geblokkeerd worden en het moeilijker is om snel te reageren.