diabetes en ondernemen

Diabetes en Ondernemen

Diabetes

Diabetes en ondernemen, het lijkt soms onmogelijk. In bepaalde situaties brengt de diabetes je uit balans en is het soms niet eens mogelijk ook maar iets in het werk te doen. Je hebt een ernstige hypo gehad de voorgaande nacht en moet de volgende dag hiervan bijkomen. Als je in loondienst bent meld je jezelf in zo’n situatie misschien ziek. Als ondernemer gaat dit natuurlijk wat lastiger.

Ondernemen

Soms is het lastig, maar ook jij kunt zelfstandig ondernemen. Immers als je de regie over je leven In eigen handen hebt, ben je ook in staat om met diabetes te ondernemen. Jij bent ‘de baas’ over jouw ondernemende leven en bepaalt zelf wat en hoe je het doet. Soms moet je even schipperen maar dat hebben mensen die geen chronische ziekte hebben ook!

Starter

Als startende ondernemer is het belangrijk om een aantal stappen te volgen. Ben je al langer ondernemer dan heb je deze stappen waarschijnlijk al eerder gevolgd. Op de website van de KVK kun je veel informatie terug vinden. Ook zijn er verschillende initiatieven om jou als beginnende ondernemer met een chronische ziekte te ondersteunen.

Uitkering

Als je een uitkering krijgt vanwege de diabetes dan is het belangrijk dat je eerst in gesprek gaat met het UWV. Zij zullen met jou onderzoeken of je geschikt ben om als ondernemer aan de slag te gaan. Het UWV kan je daar soms mee helpen hoe je dit kunt opstarten. Kijk vooral ook eens op de website van de UWV en de KVK om te kijken wat er mogelijk is.

Ondernemen

Net als wanneer je werknemer bent, speelt de diabetes altijd een rol in jouw leven. Als ondernemer ben je als het ware je eigen werknemer. Het is belangrijk dat je jezelf realiseert dat jij, als jij de regie over je leven met diabetes neemt, je ook zeker in staat bent om te ondernemen. Jij bent degene die jouw leven met diabetes bepaalt.

Wil je als ondernemer met diabetes succesvol zijn dan zijn er een aantal basis ingrediënten die je kunt gebruiken.

1. Zoek werk wat jij leuk vindt.

Als je werk doet, zelfstandig of in loondienst, wat je niet leuk vindt, dan kost dit werk jou veel meer energie. Alles wat (negatieve) energie kost levert stress op. Stress, vooral negatieve stress, is ziekmakend en kost heel veel energie.

2. Laat het Calimero syndroom los.

Laat jezelf niet kleiner wegzetten dan je bent. Als andere zeggen dat je iets niet kunt, onthoud dan dat anderen niet weten wat jij allemaal kunt bereiken. Je weet het soms zelfs nog niet eens. Als je het nog nooit hebt gedaan dan weet je überhaupt niet of je het wel kan. Probeer het gewoon en denk in mogelijkheden. Zoek bij je zelf wat je allemaal al hebt bereikt en wees daar bewust van. Jij bent namelijk tot veel meer in staat dan je zelf denkt dat je kunt.

3. Ga slimmer te werk.

Diabetes en ondernemen vraagt om slimmer werken. Als het je een dag niet lukt om te werken, kijk dan hoe je productiever kunt zijn op een ander moment. Kijk vooral naar hetgeen wat je wel kunt doen, in plaats van wat je allemaal niet kunt. Ook hier geldt weer, denk in mogelijkheden.

4. Wacht niet totdat alles perfect is.

Het hoeft namelijk niet perfect. Je zult fouten maken, want fouten horen bij het leven. FAIL het engelse woord voor fout is een acroniem voor First Attempt In Learning. Een fout is de start om het net even anders te doen. Zoals je het eerst deed werkte het niet, dus dan doe je het nu anders. Als je wacht totdat alles perfect is, dan zul je nooit starten.

5. Kies voor jouw weg.

Door ondernemer te zijn, omdat jij dat graag wilt, kies je voor jouw weg. Volg je dromen op jouw weg. Als werknemer moet je de weg van jouw werkgever volgen. Hij bepaalt voor jou wat je moet doen. Dat kan betekenen dat jij niet meer in balans bent. Als je jouw dromen volgt kan het volgens jouw planning en is het jouw weg. Jij blijft zo beter in balans.

6. Zoek balans tussen privé, gezondheid en het werk.

Als ondernemer stel je je eigen doelen, omdat je graag wilt groeien en ambities hebt. Toch is het belangrijk dat je rekening houdt met je gezondheid. Een goede gezondheid is de basis van een succesvol ondernemerschap. Net zoals de balans in je privé leven. Als het privé niet lekker loopt, dan zorgt dit ook voor onrust in je ondernemerschap. Wees je bewust van de impact als er geen balans is tussen privé, werk en gezondheid.

Coach

Als het niet lukt om deze basisstappen voor elkaar te krijgen. Kun je altijd de ondersteuning van een coach vragen. Afhankelijk van je vraagstuk zijn er verschillende coaches die jou kunnen ondersteunen. Wat betreft punt 6 zou je bijvoorbeeld de hulp van een leefstijlcoach in kunnen roepen. Of je vraagt de hulp van een businesscoach die jou kan adviseren over je ondernemerschap.