diabetes en rijbewijs

Diabetes en Rijbewijs

Rijbewijs

Er zijn twee belangrijke dingen over diabetes die van invloed kunnen zijn op jouw rijvaardigheid:

• Als de manier waarop je jouw diabetes behandelt, betekent dat je een risico loopt op een hypoglycemie (waarbij jouw bloedsuiker onder de 4 mmol / l komt).

• Als je diabetescomplicaties ontwikkelt waardoor je moeilijker kunt autorijden - zoals problemen met je ogen (retinopathie) of zenuwbeschadiging (neuropathie).

CBR

Als deze dingen jouw beïnvloeden, moet je weten wat de regels zijn en wat je moet vertellen aan het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen).

Regels

De regels verschillen afhankelijk van het voertuig dat je wilt besturen. Hier zullen we het vooral hebben over wat je moet weten als je een auto of motor wilt rijden (het B en/of A-rijbewijs). Om een vrachtwagen of groter voertuig te besturen, raad ik je aan om contact op te nemen met je instructeur of het CBR. Er zijn verschillende regels voor dit type rijbewijs en deze kunnen ingewikkelder zijn als je diabetes hebt.

Hypo

Hypo's kunnen invloed hebben op mensen die bepaalde medicijnen gebruiken om hun diabetes te behandelen, waaronder insuline en medicijnen zoals sulfonylureumderivaten (bv glibenclamide, gliclazide, glimepiride en tolbutaminde). Sommige hypo's kunnen echt ernstig zijn waarbij je hulp nodig hebt om ze te behandelen. Neem contact op met jouw zorgteam als je niet zeker weet of jij het risico loopt deze te krijgen en wat je kunt doen om ze te voorkomen.

Retinopathie

Retinopathie is schade aan de bloedvaten die het netvlies van het oog voeden (het ziende deel aan de achterkant van het oog) en het kan gezichtsverlies veroorzaken. Het is gekoppeld aan hoge bloedsuikers en hoge bloeddruk, dus het komt vaker voor bij mensen met diabetes. Als jij problemen met je ogen begint te krijgen, moet je de CBR hiervan op de hoogte stellen en heb jij mogelijk een speciale oogtest nodig. Het wordt gedaan bij een oogarts (mag ook je eigen oogarts zijn). Sommige oogproblemen kunnen met succes worden behandeld, wat betekent dat jij jouw rijbewijs opnieuw kunt aanvragen. Vraag het jouw zorgteam als je het niet zeker weet.

Neuropathie

Neuropathie beïnvloedt je zenuwen. Beschadiging van jouw zenuwen kan betekenen dat je het gevoel in jouw handen en voeten verliest, en problemen in verschillende andere delen van jouw lichaam veroorzaken. Als neuropathie of een amputatie betekent dat jij een aangepast voertuig nodig hebt, moet je een aangepaste rijbewijs aanvragen.

Hartcomplicaties

Hartcomplicaties kunnen van invloed zijn op jouw rijvaardigheid en het kunnen bezitten van een rijbewijs. Jouw gespecialiseerde hartteam moet jou hier adviseren. Andere aandoeningen waar de patiënt zich bewust van moet zijn, zijn dingen die bewustzijnsverlies of concentratie kunnen veroorzaken, zoals slaapapneu. Dit kan het moeilijker maken om je overdag te concentreren vanwege extreme slaperigheid. Praat hierover met jouw zorgteam, longarts of slaapkliniek.

Adequaat handelen

Ze moeten ook op de hoogte zijn van problemen die je ontwikkelt die het moeilijk maken om in het verkeer snel te handelen. Een beroerte, wat een cardiovasculaire complicatie is, is bijvoorbeeld wanneer bloed de hersenen niet kan bereiken en het is uitgehongerd van vitale zuurstof en voedingsstoffen. Dit kan gebeuren als uw bloedvaten beschadigd of geblokkeerd zijn en het voor jij moeilijker kunnen maken om snel te reageren.