neuropathie en diabetes

Neuropathie

Schade

Neuropathie is schade of disfunctie van een of meer zenuwen die meestal leidt tot gevoelloosheid, tintelingen, spierzwakte en pijn in het getroffen gebied. Neuropathieën beginnen vaak in uw handen en voeten, maar andere delen van jouw lichaam kunnen ook worden beïnvloed. Neuropathie ontstaat wanneer zenuwcellen, neuronen genoemd, worden beschadigd of vernietigd. Dit verstoort de manier waarop de neuronen met elkaar en met de hersenen communiceren. Neuropathie kan een zenuw (mononeuropathie) of zenuwtype, een combinatie van zenuwen in een beperkt gebied (multifocale neuropathie) of veel perifere zenuwen in het lichaam (polyneuropathie) beïnvloeden.

De rol van diabetes

Diabetische neuropathie is een soort zenuwbeschadiging die kan optreden als je diabetes heeft. Hoge bloedsuglucose kan zenuwen in jouw lichaam beschadigen. Diabetische neuropathie beschadigt meestal zenuwen in je benen en voeten. Afhankelijk van de aangetaste zenuwen kunnen symptomen van diabetische neuropathie variëren van pijn en gevoelloosheid in jouw benen en voeten tot problemen met uw spijsverteringsstelsel, urinewegen, bloedvaten en hart. Sommige mensen hebben milde symptomen. Maar voor anderen kan diabetische neuropathie behoorlijk pijnlijk en zelfs invaliderend zijn. Diabetische neuropathie is een veel voorkomende en ernstige complicatie van diabetes. Maar je kunt vaak diabetische neuropathie voorkomen of de voortgang ervan vertragen met een strakke controle van je bloedglucose en een gezonde leefstijl.

Perifeer

Perifere neuropathie is het meest voorkomende type diabetische neuropathie. Het beïnvloedt eerst de voeten en benen, gevolgd door de handen en armen. Er zijn vier hoofdtypen van diabetische neuropathie. Je kunt één of meerdere soorten neuropathie hebben. De symptomen zijn afhankelijk van het type dat je hebt en welke zenuwen zijn aangetast. Meestal ontwikkelen de symptomen zich geleidelijk. Je merkt misschien niets verkeerds tot er aanzienlijke zenuwschade is opgetreden. Tekenen en symptomen van perifere neuropathie zijn vaak 's nachts erger en kunnen zijn:

  • Gevoelloosheid of verminderd vermogen om pijn of temperatuurveranderingen te voelen
  • Tintelingen of branderig gevoel
  • Scherpe pijn of krampen
  • Verhoogde gevoeligheid voor aanraking, voor sommige mensen kan zelfs het gewicht van een laken pijnlijk zijn
  • Spierzwakte
  • Verlies van reflexen, vooral in de enkel
  • Verlies van evenwicht en coördinatie
  • Ernstige voetproblemen, zoals zweren, infecties en pijn in botten en gewrichten

Frequentie

Hoewel mensen met diabetes verschillende soorten diabetische neuropathie kunnen oplopen , suggereert onderzoek dat tot de helft van de mensen met diabetes perifere neuropathie heeft. Meer dan 30 procent van de mensen met diabetes heeft autonome neuropathie. Het meest voorkomende type focale neuropathie is carpaal tunnelsyndroom, waarbij een zenuw in de pols wordt samengedrukt. Hoewel minder dan 10 procent van de mensen met diabetes symptomen van carpaal tunnelsyndroom voelt, heeft ongeveer 25 procent van de mensen met diabetes enige zenuwcompressie bij de pols. Andere focale neuropathieën en proximale neuropathie komen minder vaak voor.