Acanthosis nigricans

Stoornis huidpigmentatie

Acanthosis nigricans is een vrij veel voorkomende huidpigmentatiestoornis. Het meest opvallende teken van acanthosis nigricans zijn donkere plekken op de huid met een dikke, fluweelachtige textuur. De aangetaste delen van de huid kunnen ook jeuken of een geur hebben. Acanthosis nigricans kan een teken zijn van een ernstiger gezondheidsprobleem, zoals prediabetes. De meest effectieve behandelingen zijn gericht op het vinden en oplossen van medische aandoeningen die de oorzaak van het probleem zijn. Deze huidproblemen verdwijnen meestal na een succesvolle behandeling van de oorzaak.

Prediabetes

Acanthosis nigricans wordt gezien bij zowel mannen als vrouwen. Het komt het meest voor bij mensen met overgewicht, een donkere huid en diabetes of prediabetische aandoeningen. Kinderen die acanthosis nigricans ontwikkelen, lopen een hoger risico om diabetes type 2 op latere leeftijd te ontwikkelen. De frequentie van acanthosis nigricans varieert tussen etnische groepen. Volgens de American Academy of Dermatology lopen mensen van Afrikaanse, Caribische of Spaanse afkomst ook een verhoogd risico. Alle etnische groepen lopen evenveel risico op acanthosis nigricans als de body mass index (BMI) ruim boven normaal is.

Ontstaan

Acanthosis nigricans huidafwijkingen ontstaan wanneer epidermale huidcellen zich snel beginnen te reproduceren. Deze abnormale groei van de huidcellen wordt meestal veroorzaakt door hoge niveaus van insuline in het bloed. In zeldzame gevallen kan de toename van huidcellen worden veroorzaakt door medicijnen, kanker of andere medische aandoeningen.

Insulineresistentie

De meest voorkomende trigger voor acanthosis nigricans is teveel insuline in uw bloedbaan. Als je eet, zet je lichaam koolhydraten om in suikermoleculen zoals glucose. Een deel van deze glucose wordt gebruikt voor energie in uw cellen terwijl de rest wordt opgeslagen. Het hormoon insuline moet ervoor zorgen dat glucose cellen kan binnendringen, zodat de cellen glucose kunnen gebruiken voor energie. Mensen met overgewicht hebben de neiging om na verloop van tijd insulineresistentie te ontwikkelen. Hoewel de alvleesklier insuline aanmaakt, kan het lichaam het niet goed gebruiken. Dit creëert een opeenhoping van glucose in de bloedbaan, wat kan leiden tot hoge niveaus van zowel bloedglucose als insuline in uw bloedbaan.

Groeihormoon

Insuline werkt als een groeihormoon. Overmatige insuline zorgt ervoor dat normale huidcellen zich snel voortplanten. Voor mensen met een donkere huid hebben deze nieuwe cellen meer melanine. Deze toename van melanine produceert een huidvlek die donkerder is dan de huid eromheen. De aanwezigheid van acanthosis nigricans is dus een sterke voorspeller van toekomstige diabetes. Als teveel insuline inderdaad de oorzaak is, is het relatief eenvoudig om te corrigeren met de juiste voeding, lichaamsbeweging en bloedglucosewaarde oftewel een gezonde leefstijl.

Medicijnen

Acanthosis nigricans kan ook worden veroorzaakt door bepaalde medicijnen zoals anticonceptiepillen, menselijke groeihormonen, schildkliermedicijnen en zelfs sommige bodybuilding-supplementen. Al deze medicijnen kunnen veranderingen in insulinespiegels veroorzaken. Medicijnen die worden gebruikt om de bijwerkingen van chemotherapie te verlichten, zijn ook in verband gebracht met acanthosis nigricans. In de meeste gevallen verdwijnt de aandoening wanneer de medicijnen worden stopgezet.