diabetestype2

Diabetes Type 2

Diabetes type 2 is een totaal andere aandoening dan Diabetes type 1. Bij dit type Diabetes reageert het lichaam niet meer goed op de nog wel aanwezige insuline. Het aanmaken van insuline gebeurt in de alvleesklier.

Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel omdat de insuline niet voldoende in staat is om de benodigde koolhydraten naar de spieren te vervoeren. In het begin zal het lichaam meer insuline gaan produceren. Echter op een gegeven moment wordt de insuline productie steeds minder.

Ouderdomssuiker

Diabetes type 2 werd vroeger ook wel ouderdomsdiabetes (of suikerziekte) genoemd, tegenwoordig wordt er echter ook type 2 bij jongere mensen geconstateerd. Het is de meest voorkomende vorm van diabetes.

Sluipend

In tegenstelling tot de bloedsuikerwaarde bij mensen met diabetes type 1, is bij mensen met diabetes type 2 de stijging van bloedsuikerwaarde heel geleidelijk. Hierdoor raakt het lichaam steeds meer gewend aan hogere waardes en blijven de symptomen van diabetes vaak ongemerkt.

Dit is een risicovolle ontwikkeling omdat chronische hyperglykemie (te hoge bloedsuikerwaarde) veel schade veroorzaakt bij mensen met diabetes. We noemen dit ook wel de complicaties.

Behandeling Diabetes Type 2

De basisbehandeling van dit type diabetes bestaat uit gezond eten en regelmatige frequente lichaamsbeweging. Dit eventueel aangevuld met medicatie om de bloedsuiker te verlagen door middel van tabletten. Als dit niet voldoende werkt, moet men (extra) insuline injecteren via pen of pomp. Verder is volgens protocol landelijk afgesproken dat men bloeddruk en cholesterolmedicatie krijgt.

Oorzaak Diabetes Type 2

Bij een aantal mensen met diabetes type 2 is niet duidelijk wat de oorzaak is. Echter weten we ook dat er een aantal situaties zijn die de kans op diabetes type 2 sterk vergroten. Dit zijn:

  • Erfelijkheid (ouder(s) met type 2)
  • Overgewicht
  • Ouder worden
  • Weinig lichaamsbeweging
  • Ongezond eten
  • Roken

Door een of meerdere situaties aan te pakken, is er een grote kans dat er minder medicatie wordt gebruikt, of dat de medicatie zelfs (tijdelijk) wordt stopgezet. Men kan dan alleen met een andere leefstijl zijn diabetes goed gereguleerd houden.