zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes

Zoals de naam al doet vermoeden is zwangerschapsdiabetes een vorm van diabetes die alleen tijdens de zwangerschap bestaat en meestal direct weer over is na de bevalling. Doordat net als bij diabetes type 2 de bloedsuiker langzaam stijgt, zijn de symptomen van diabetes soms niet altijd aanwezig. Deze symptomen zijn veel plassen en een ongewone groei van het kind.

Risico's

Er zijn een aantal risico’s die een rol spelen bij de kans op het krijgen van deze vorm van diabetes. Deze risico’s zijn:

  • Eerder zwangerschapsdiabetes (al bloedonderzoek in week 16 tot 18);
  • Eerdere kinderen wogen meer dan 4500 gram;
  • Een BMI van 30 of meer voor de zwangerschap;
  • Eerdere miskraam;
  • Diabetes type 2 in 1e en 2e graad (ouder/broer/zus) van de familie;
  • Hindoestaanse, Marokkaanse en Turkse afkomst;
  • Te hoog cholesterol of bloedsuiker;

Latere gevolgen

De gevolgen van een onbehandelde zwangerschapsdiabetes zijn dat moeder en kind later meer kans op diabetes type 2 hebben. Tevens hebben vrouwen meer kans op een postnatale depressie. In totaal krijgt ongeveer de helft van de moeders met deze vorm van diabetes binnen 10 jaar de diagnose diabetes type 2.

Zwangerschapsdiabetes en de behandeling

Als het risico op deze vorm van diabetes is verhoogd wordt er (meestal week 24 tot 28) bloedonderzoek gedaan om te kijken of de bloedsuikerwaarde te hoog is. Meestal bestaat de behandeling bij deze vorm van diabetes uit het eten van minder koolhydraten en vetten.

Insuline

Blijft de bloedsuikerspiegel te hoog, dan wordt als behandeling het tijdelijk spuiten van insuline gestart. Dit stopt direct na de bevalling weer, omdat de zwangerschapsdiabetes meestal binnen een dag verdwijnt.

Oorzaak Zwangerschapsdiabetes

Tijdens een zwangerschap maakt het lichaam andere hormonen aan die ervoor zorgen dat het lichaam minder goed reageert op insuline. Normaal gesproken maakt het lichaam dan extra insuline aan om de bloedsuikerwaarde op peil te houden.

"Michelin"baby

Bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet en blijft er teveel glucose in het bloed achter. Hierdoor loopt de moeder een verhoogde kans op een baby die erg groot zijn. Deze baby's liggen vaak ter observatie in de couveuse maar qua uiterlijk lijken ze op het welbekende Michelin poppetje uit de bandenreclame. Deze grote kinderen kunnen een bevalling moeilijker maken met alle schadelijke gevolgen van dien.