hyperglykemie

Hyperglykemie

Een hyperglykemie (kortweg hyper) is een situatie waarin het bloedsuikergehalte hoger is dan 10 mmol/l. Normaal gesproken heeft iemand maximaal zo’n 5,5 tot 8 gram (ongeveer 2,5 klontje) suiker in 5 liter bloed. Boven 10 mmol/l zit er minimaal 9 gram in 5 liter bloed *. Deze overtollige suiker wordt, als er geen insuline beschikbaar is om het naar de spieren te vervoeren, afgevoerd door de nieren. Waardoor er zich ook suiker in de urine bevindt.

Zoete urine

De zoete urine was vroeger, voor het bestaan van testmateriaal, de reden dat artsen de urine proefden om te constateren of iemand ‘zoete doorloop’, oftewel diabetes mellitus had. Soms ruik je ook een acetonlucht bij iemand met een hoge bloedsuiker. Dit kan wijzen op ketonen in het bloed wat verzuring van het lichaam geeft. Contact opnemen met je behandelaar is dan aangeraden.

Sluipend

Het komt regelmatig voor dat je een hyper nog niet aanvoelt als je vlak boven de 10 zit. Zeker als, zoals in situaties van het ontstaan van diabetes type 2, waarin de bloedsuikers heel langzaam stijgen, worden de symptomen vaak niet opgemerkt. Dit komt omdat lichaam langzaam aan steeds meer gewend raakt aan de hogere bloedsuikerwaardes.

Snelle stijging

Bij het ontstaan van type 1 worden de hypers eerder opgemerkt. Door de hoge bloedsuikers heb en houd je veel dorst, met als gevolg dat je ook veel moet plassen. Je bent vermoeid en kunt plotseling humeurig en snel boos worden.

Misselijk

Tot slot voel je jezelf niet prettig, kunt misselijk zijn en zelfs overgeven. Als mensen met diabetes goed onder behandeling zijn voelen ze de "hypers" vaak wel aan, zeker bij een waarde die wat hoger komt dan vlak boven de 10.

Oorzaak hyperglykemie

Omdat diabetes een ziekte is met verhoogde glucosewaarden, kunnen er altijd hypers ontstaan bij onvoldoende medicatie of verminderde lichaamsbeweging. Ook bij ziekte, zoals griep of koorts, kunnen de bloedsuikerwaardes oplopen.

Te weinig insuline beschikbaar

Een hyperglykemie kan ontstaan doordat je te veel eet, te weinig insuline in het bloed hebt of te weinig een lichamelijk inspanning levert. Oorzaken van te weinig insuline zijn te late verhoging na toename van het lichaamsgewicht. Of per ongeluk te weinig of vergeten medicatie (tabletten of insuline). Of wisselend reageren op de hormooncyclus van de vrouw.

Hyperglykemie en de behandeling

Behandeling bestaat uit veel blijven drinken van suikervrije producten, zoals water, thee en dergelijke. Lichaamsbeweging is ook goed. Omdat als er voldoende insuline aanwezig is, beweging zorgt voor een effectievere opname en efficiëntere werking van de insuline.

Insuline

Als je een insulinegebruiker bent, kun je insuline gaan bij spuiten om de bloedsuikerwaarde te laten dalen. De hoeveelheid moet je van te voren afspreken met je behandelaar. Bij een ernstige hyper waarbij het bij spuiten van insuline ook niet een verlaging van je bloedsuiker geeft moet je altijd contact opnemen met je behandelaar.

*Belangrijk hierbij is dat het geen volbloedplasma is, maar het bloed uit de kleine vaatjes. Hier zit altijd een verschil in.