diabetes lada

Diabetes LADA

Diabetes LADA is een langzame vorm van Diabetes type 1, die in eerste instantie lijkt op diabetes type 2. LADA staat voor Latent Auto-immune Diabetes in Adults. En komt naar schatting bij 15 op de 100 mensen met diabetes type 2 voor.

Auto-immuun

Bij type 1 Diabetes vergist het lichaam zich in de afweer van insuline-producerende cellen. Dit zie je door de aanwezigheid van bepaalde antistoffen in het bloed.

Ook bij LADA vergist het afweersysteem van het lichaam zich, waardoor het behalve de niet gewenste ziektes ook bepaalde cellen in de alvleesklier aanvalt. Het verschil met type 2 is dat bij de LADA net als bij type 1 wel de typerende antistoffen in het bloed aanwezig zijn.

De insuline-producerende cellen verdringen langzamerhand steeds verder de antistoffen. En produceren geen insuline meer. Zonder deze insuline kun je niet leven. Omdat zij de spieren voorzien van de benodigde koolhydraten om ‘werk’ te kunnen verzetten. Op deze manier regelt insuline de bloedsuikerspiegel.

Behandeling

Omdat men in het begin nog een tijdje geen insuline spuit, krijgt men vaak de diagnose type 2. Als bij ‘jonge’, slanke mensen diabetes type 2 wordt geconstateerd is het zinvol om bloedonderzoek te doen of er antistoffen tegen insuline-producerende cellen aanwezig zijn.

Als dit zo is, is het de voorkeur om direct te beginnen met het spuiten van insuline in plaats van tabletten. Op deze manier blijven langer de eigen insuline producerende cellen behouden.

De behandeling van type 1 diabetes bestaat uit het meerdere malen meten van de bloedsuikerspiegel. Dit meten gebeurt door middel van een vingerprik of door het gebruik van glucosemonitoring met sensoren. Aan de hand van deze waarde (en de hoeveelheid koolhydraten die je gaat eten) bepaal je de benodigde hoeveelheid insuline die je toedient via insulinepen of pomp.

Er zijn inmiddels diverse onderzoeken gaande waaruit lijkt dat genezing misschien wel eens zou kunnen gaan lukken.

Oorzaak

Op dit moment is er nog onvoldoende duidelijk wat nu eigenlijk de daadwerkelijke oorzaak van LADA is. Als basis is duidelijk dat er een aanleg aanwezig moet zijn om diabetes type 1 te ontwikkelen.

Ook weten we dat bijvoorbeeld een virusinfectie het afweersysteem uit evenwicht kan brengen waardoor het lichaam de insuline-producerende cellen gaat aanvallen. Onderzoek naar het voorkomen, genezen en beter behandelen van diabetes blijft nodig!