diabetes ontwikkelingen genezing

Genezing

Diabetes

Diabetes is een aandoening die de bloedsuikerspiegel beïnvloedt en veel ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt als het onbehandeld of ongecontroleerd blijft. We weten dat er een onderscheid is tussen diabetes type 1 en diabetes type 2.

Type 1

Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte die ontstaat wanneer het lichaam de betacellen in de pancreas die insuline produceren aanvalt. Hierdoor gaan deze betellen zich als het ware verstoppen en doen net alsof ze niet meer in staat zijn om insuline te produceren. Ze stoppen hier letterlijk mee. Dit betekent dat mensen met type 1 diabetes geen insuline meer maken. Zonder insuline kan het lichaam de hoeveelheid glucose in het bloed niet reguleren.

Honeymoon

Er is nog geen remedie voor diabetes type 1, maar het kan in remissie gaan. Als er net diabetes type 1 is geconstateerd is het mogelijk dat er in de eerste periode zo’n soort remissie ontstaat. We noemen dit ook wel de honeymoon periode. Wanneer diabetes in remissie gaat, betekent dit dat het lichaam geen tekenen van diabetes vertoont, hoewel de ziekte technisch nog aanwezig is. Artsen hebben geen definitieve consensus bereikt over wat remissie precies inhoudt, maar ze bevatten allemaal HbA1c-niveaus onder de 6 procent als een belangrijke factor. HbA1c-waarden geven de bloedsuikerspiegel van een persoon gedurende de laatste 2 tot 3 maanden aan. Volgens Diabetes Care kan remissie verschillende vormen aannemen:

 • Gedeeltelijke remissie: wanneer een persoon een bloedglucosegehalte heeft gehandhaafd die lager is dan die van een persoon met diabetes gedurende minimaal 1 jaar zonder diabetesmedicatie te gebruiken.
 • Volledige remissie: wanneer de bloedglucosespiegel terugkeert naar normale waarden die volledig buiten het bereik van diabetes of prediabetes vallen en daar ten minste 1 jaar zonder medicijnen blijft.
 • Langdurige remissie: wanneer volledige remissie ten minste 5 jaar duurt.

Onderzoek

Er vindt in Nederland en ook wereldwijd onderzoek plaats naar de mogelijke genezing van diabetes type 1. In Nederland is dit vooral prof. Bart Roep die samen met diverse andere wetenschappers heeft ontdekt dat bij sommige mensen de betellen niet zijn vernietigt maar zich als het ware hebben verstopt voor de aanval van het afweersysteem.

  • Vitamine D3
   Vitamine D3 schijnt een belangrijke rol te spelen in het afweersysteem. Voldoende vitamine D3 zou er voor kunnen zorgen dat het afweersysteem de insuline-producerende cellen met rust laten en niet meer aanvallen.
  • Stress
   Men onderzoekt ook de rol van stress in de Bètacellen en dan met name de oorzaak van de aanval van de afweerreactie op de Bètacellen.
  • Activeren van verstopte Bètacellen
   De Bètacellen die zich hebben verstopt maken geen insuline meer aan, hoe kun je deze cellen weer activeren om wel insuline aan te maken?
  • Transplantatie eilandjes van Langerhans
   Ook zijn er inmiddels onderzoeken gaande naar eilandjes-transplantatie waarbij de Bètacellen via een infuus kunnen worden ingebracht. Deze optie heeft wel erg grote nadelen omdat je de rest van je leven zware medicijnen tegen afstoten moet gebruiken. Ook is men bezig met het onderzoek naar het zelf maken van insuline-producerende cellen met behulp van eigen stamcel therapie zodat deze cellen niet meer worden afgestoten.
  • Transplantatie poep
   Een ander onderzoek gaat over de transplantatie van poep. Transplantatie van poep wordt al in meerdere medische toepassingen gebruikt. Poep-transplantatie zou de afweerreactie tegen de Bètacellen kunnen vertragen of misschien zelfs stoppen.

Type 2

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. Mensen met diabetes type 2 ontwikkelen een verminderde gevoeligheid voor insuline ook wel insulineresistentie genoemd. Insulineresistentie betekent dat het lichaam ongevoelig is voor de insuline waardoor het zelf steeds meer insuline gaat maken. Op en gegeven moment is het zelfs niet meer in staat om voldoende insuline te maken met als gevolg de diagnose diabetes type 2.

Leefstijl

Mensen kunnen diabetes type 2 beheren met medicatie en veranderingen in levensstijl. Men is er zelfs nu achter dat leefstijl kan zorgen voor een herstel van de insuline resistentie waardoor mensen drastisch medicatie kunnen minderen of zelfs helemaal kunnen stoppen met medicatie.

In de medische wetenschap beschouwt een arts, zelfs als een persoon de normale bloedsuikerspiegel gedurende 20 jaar handhaaft, de diabetes nog steeds als remissie in plaats van genezen.

Eenvoud

Diabetes type 2 genezen is eenvoudig maar vraagt om vasthoudendheid en discipline. Daarvoor heb je kennis nodig wat maakt dat je insulineresistent bent geworden. Vaak liggen er meerder oorzaken ten grondslag. Hiervoor is de begeleiding van een leefstijlcoach een goede aanrader om mee aan de slag te gaan. De leefstijlcoach kan je op het juiste pad brengen en je ondersteunen op je weg naar een gezonde leefstijl die je helpt te herstellen van een insulineresistentie.

Veranderen van leefstijl

Diverse interventies kunnen je helpen om van je insulineresistentie af te komen. Ik zal hieronder een aantal noemen:

  • Ontspanning
   • Meditatie en voldoende slaap (denk aan verstoord bioritme)
   • Zingeving
   • Ontspanning en plezier
   • Lachen is gezond,
  • Eten
   • Maximaal 3 x per dag eten
   • Koolhydraat arm eten en drinken
   • Minimaal 500 gram groente per dag
   • Verminderen melkproducten
  • Regelmatig bewegen
   • Bewegen voordat je eet
   • Onderbreek langdurig stilzitten
   • Neem de trap in plaats van de lift
   • Ga lopend in plaats van met de fiets of de auto

Dit zijn nog maar een paar dingen die je kunt doen om van je insulineresistentie af te komen. Wil jij weten welke mogelijkheden je nog meer hebt? Neem contact op voor een gratis kennismaking of doe de DiabetesBaas Vitaliteit Scan om te kijken waar je staat qua gezondheid.