prediabetes buikomvang

Prediabetes

Prediabetes betekent dat je een hogere bloedsuikerspiegel hebt dan wat een gezonde persoon heeft. Het is nog niet hoog genoeg om als type 2 diabetes te worden beschouwd, maar zonder verandering van leefstijl hebben volwassenen en kinderen met prediabetes meer kans om type 2 diabetes te ontwikkelen. Als je prediabetes hebt, kan de langdurige schade van diabetes - vooral aan jouw hart, bloedvaten en nieren - al beginnen. 

Omkeerbaar

Er is echter goed nieuws. De ontwikkeling van prediabetes tot diabetes type 2 is te stoppen! Gezond eten, lichaamsbeweging onderdeel van jouw dagelijkse routine maken en op een gezond gewicht blijven, kunnen jouw bloedglucosewaarde weer stabiliseren tot normale waarden. Dezelfde verandering van leefstijl die kunnen helpen diabetes type 2 bij volwassenen te voorkomen, kunnen ook helpen de bloedglucosewaarde van kinderen weer normaal te maken.

Oorzaak

De exacte oorzaak van prediabetes is onbekend. Maar familiegeschiedenis en genetica lijken een belangrijke rol te spelen. Een gebrek aan regelmatige lichamelijke beweging en overgewicht met overtollig vet rond je buik lijken ook belangrijke factoren te zijn. Wat wel duidelijk is, is dat mensen met prediabetes suiker (glucose) niet meer goed verwerken. Als gevolg hiervan bouwt suiker zich op in het bloed in plaats van zijn normale werk te doen om energie te geven aan de cellen die spieren en andere weefsels vormen. 

Glucose

De meeste glucose in je lichaam is afkomstig van het voedsel dat je eet. Wanneer voedsel wordt verteerd, komt suiker jouw bloedbaan binnen. Om suiker uit jouw bloedbaan naar jouw lichaamscellen te verplaatsen, is een hormoon nodig dat insuline wordt genoemd.

Insuline

Insuline komt uit een klier achter de maag die de pancreas of alvleesklier wordt genoemd. Je alvleesklier stuurt insuline naar je bloed als je eet. Terwijl insuline circuleert, kan suiker jouw cellen binnendringen - en wordt de hoeveelheid suiker in jouw bloed verlaagd. Wanneer jouw bloedsuikerspiegel begint te dalen, vertraagt de alvleesklier de secretie van insuline in het bloed. Wanneer je prediabetes hebt, werkt dit proces niet zo goed. Je pancreas maakt mogelijk niet genoeg insuline of cellen worden resistent voor insuline en laten niet zoveel suiker toe. Dus, in plaats van je cellen te tanken, bouwt suiker zich op in je bloedbaan.

Risicofactor

Dezelfde factoren die de kans op diabetes type 2 verhogen, verhogen ook het risico op prediabetes. Deze factoren omvatten:

    • Gewicht. Overgewicht is een primaire risicofactor voor prediabetes. Hoe meer vetweefsel je hebt, vooral in en tussen de spieren en de huid rond je buik, hoe sterker je cellen resistent worden tegen insuline.
    • Taille-omvang. Een grote taille-omvang kan wijzen op insulineresistentie. Het risico op insulineresistentie stijgt voor mannen met een taille groter dan 102 cm en voor vrouwen met een taille groter dan 89 cm.
    • Eetpatroon. Het eten van rood vlees, verwerkt vlees en het drinken suiker bevattende dranken, wordt geassocieerd met een hoger risico op prediabetes. Een voedingspatroon met veel fruit, groenten, noten, volle granen en olijfolie wordt geassocieerd met een lager risico op prediabetes.
    • Inactiviteit. Hoe minder actief jij bent, hoe groter jouw risico op prediabetes. Lichaamsbeweging helpt je je gewicht onder controle te houden, verbruikt suiker/koolhydraten voor energie en zorgt ervoor dat het lichaam insuline effectiever gebruikt.