diabetes en werk

Diabetes en Werk

Effect op werk

Veel aandoeningen kunnen gezondheidsproblemen op de werkplek en langdurige afwezigheid op het werk veroorzaken. Een aandoening die steeds vaker voorkomt, is diabetes. Diabetes is het gevolg van het feit dat het lichaam glucose niet in energie kan afbreken, omdat het lichaam niet (voldoende) insuline produceert om glucose om te zetten naar energie (metabolisme) of omdat het lichaam resistent is voor de insuline die door het lichaam wordt geproduceerd.

Invloed

Veel mensen gaan om met hun diabetes zonder dat dit invloed heeft op hun werk. Het is echter belangrijk dat werkgevers zich bewust zijn van de risico's voor werknemers met diabetes. Sommige werknemers kunnen moeite hebben met ploegendienst, omdat uit onderzoek blijkt dat ploegendiensten voor iedereen gezondheidsrisico’s oplevert. Voor mensen met diabetes is ritme en regelmaat belangrijk en veranderingen in de timing van medicatie en dieet kunnen van invloed zijn op hoe stabiel hun toestand is.

Hypoglykemie

Als de bloedsuikerspiegel van een persoon met diabetes bijvoorbeeld onder een bepaald niveau daalt, kunnen ze last hebben van een hypoglykemische episode en kunnen ze zich zwak, zwak voelen en zelfs het bewustzijn verliezen. Werkgevers moeten een risicoanalyse uitvoeren, met inbreng van de werknemer, om ervoor te zorgen dat ze op dergelijke situaties zijn voorbereid. Bij de beoordeling moet rekening worden gehouden met het volgende:

  • Hoe stabiel de toestand van het individu is en het type behandeling dat hij krijgt
  • Of de persoon toegang heeft tot regelmatige (maaltijd)pauzes en de mogelijkheid om zijn bloedsuikerspiegel op het werk te testen.
  • Het niveau en de regelmaat van de activiteit die wordt uitgevoerd in de loop van de taken van de persoon, omdat dit het glucosegehalte in het bloed beïnvloedt.
  • Activiteit ondernomen door de werknemer die hen in gevaar zou kunnen brengen als ze duizelig zouden worden of het bewustzijn zouden verliezen vanwege een zeer lage bloedsuikerspiegel, hypoglykemie of ‘hypo's’ genoemd.
  • Of, in het licht van het bovenstaande, alleen werken, nachtarbeid of andere risicovolle activiteiten, zoals autorijden, veilig kan worden uitgevoerd.

Collega’s

Als je insuline injecteert en jouw bloedglucosewaarden controleert, weet je dat dit dingen zijn die je moet doen om veilig te blijven. Je hoeft je er niet voor schamen. Leg aan jouw collega's uit wat je doet en voel niet de behoefte je te verstoppen in het toilet. Als je het risico loopt op hypo's, vertel jouw collega's dan hoe ze de symptomen kunnen herkennen en hoe je deze kunt behandelen. Dit zorgt ervoor dat je de juiste hulp krijgt en voorkomt dat ze in paniek raken, omdat ze niet weten wat ze moeten doen.

BHV-er

Praat met de BHV-er op het werk zodat ze weten hoe ze in noodgevallen moeten handelen. Als je een hypoglykemie hebt op het werk, praat je daarna met je collega's. Leg uit waarom het kan zijn gebeurd, want hoewel je niet altijd weet waarom je een hypoglykemie hebt, zijn sommige dingen waarschijnlijker. Laat hen weten dat het kan gebeuren als de diabetes wordt behandeld met insuline of bepaalde orale medicatie voor diabetes.