diabetes kind en tiener

Diabetes en Kinderen

Kinderen

In 2017 meldde het RIVM dat er in Nederland 208.000 kinderen en tieners (

Jongeren

Jongeren die diabetes ontwikkelen, lopen hun hele leven een groter risico op gezondheidsuitdagingen. Bewustzijn en kennis van welke uitdagingen er zijn en hoe ze zo goed mogelijk te voorkomen, kan een kind en/of tiener helpen om hier zo vroeg mogelijk mee aan de slag te gaan, wat op zijn beurt een kans op een beter resultaat geeft qua complicaties.

Type 1

Type 1 diabetes bij kinderen, voorheen juveniele diabetes genoemd, treedt op wanneer de alvleesklier geen insuline kan produceren. Zonder insuline kan suiker niet van het bloed naar de cellen reizen en kan een hoge bloedsuikerspiegel ontstaan. Behandeling omvat:

 • levenslang insulinegebruik en controle bloedglucosewaarde
 • bloedsuikerspiegel binnen het streefbereik te houden door kennis van gezond eten, regelmatig bewegen en ontspanning

Type 1 verschijnt vaak tijdens de kindertijd of adolescentie, maar het kan op elk moment in het leven ontstaan.

Type 2

Type 2 diabetes komt minder vaak voor bij jonge kinderen, maar het kan voorkomen wanneer insuline niet goed werkt. Zonder voldoende insuline kan glucose zich ophopen in de bloedbaan. Mensen kunnen diabetes type 2 vaak beheersen door:

 • Verandering van het voedingspatroon, zoals koolhydraat arm of beperkte voeding
 • Regelmatig beweging
 • Verkrijgen/behoud van een gezond gewicht
 • Zorgen voor voldoende ontspanningsmomenten en bewust van zin van het leven

Soms heeft de persoon medicatie nodig. De kans op diabetes type 2 neemt toe naarmate mensen ouder worden, maar kinderen kunnen het ook ontwikkelen.

Diagnose

Het is soms lastig om de diagnose diabetes te stellen omdat het niet een diagnose is die meer voorkomt.  De symptomen komen ook bij meer voorkomende aandoeningen  voor. Hierdoor denken ouders en huisartsen niet altijd direct aan diabetes. De symptomen die voorkomen zijn over het algemeen:

 • Dorst en droge mond.
 • Veel drinken.
 • Veel plassen (soms bedplassen)
 • Dunner worden.
 • Vermoeidheid.
 • Terugkerende infecties.
 • Verminderd zicht.

Ketoacidose

Het komt voor dat een arts niet in één keer diabetes diagnosticeert. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke tekenen en symptomen van diabetes om zo snel mogelijk een diagnose en behandeling te krijgen. Mensen die wat meer ervaren zijn met diabetes herkennen vaak eerder de diagnose dan mensen die geen direct ervaring hebben met diabetes.

Het niet direct stellen van een diagnose diabetes kan leiden tot een Diabetische ketoacidose (DKA). DKA is de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen en/of tieners met diabetes type 1. Als de insulinespiegel erg laag is, kan het lichaam glucose niet gebruiken voor energie. In plaats daarvan begint het vet af te breken voor energie. Dit leidt tot de productie van chemicaliën genaamd ketonen, die op hoge niveaus giftig kunnen zijn. Een opeenhoping van deze chemicaliën veroorzaakt DKA, waar het lichaam zuur wordt. Vroege diagnose en effectief beheer van diabetes kan DKA voorkomen, maar dit is niet altijd mogelijk. Een studie van kinderen in de leeftijd van 8 maanden tot 16 jaar die een diagnose van type 1 diabetes hadden, toonde aan dat tegen de tijd dat kinderen jonger dan 2 hun diagnose ontvingen, 80 procent van hen al DKA had ontwikkeld.