diabetes en relaties

Diabetes en Relatie

Invloed

Het hebben van diabetes verandert je leven en kan van invloed zijn op al je relaties. De relatie met je partner, je ouders, je kinderen, je vrienden, je collega’s enzovoorts. Diabetes-management vereist veel aandacht en focus, wat voor de ander die niet bekend is met diabetes soms moeilijk te begrijpen is. Het is voor jou belangrijk om zorgvuldig met alle aspecten die jouw bloedsuiker kunnen beïnvloeden om te gaan. Daarom controleer je regelmatig je bloedglucosewaarde en check je hoeveel koolhydraten je eet gedurende de dag. Deze informatie is belangrijk om te weten hoeveel insuline je bijvoorbeeld injecteert.

Invloed op je partner

Als je minder zorgvuldig omgaat met zelfmanagement van diabetes, kan dit jouw partner, of andere betrokkenen, ook beïnvloeden. Een recente studie van mensen van wie de partners diabetes hadden, vond dat degenen die probeerden controle te krijgen over het voedingsgedrag van hun partners zich bijzonder gestrest en belast voelden. Nu is iedereen natuurlijk zelf verantwoordelijk voor zijn of haar leven. Zeker ook hoe je met stress en belasting om gaat. Maar niet zorgvuldig het zelfmanagement toepassen kan dus van invloed zijn op jouw relatie met de ander.

Emoties

Mensen met diabetes kunnen een breed scala aan emoties ervaren, waaronder angst, woede, depressie, ontkenning en schuldgevoel. Het emotionele aspect van diabetes is niet alleen een echte achtbaan, maar er is mogelijk ook een fysieke invloed op de seksuele functie. De emotionele spanning van het omgaan met diabetes kan stress en angst veroorzaken, evenals communicatieproblemen die kunnen leiden tot seksuele disfunctie in relaties.

Of één of beide partners diabetes hebben, er zijn dingen die je kunt doen om open en liefdevol te blijven en jouw emotionele band te versterken, wat je op zijn beurt zal helpen bij het navigeren door de veranderingen die diabetes vraagt.

Coping-techniek

Hier zijn coping-technieken (technieken om om te gaan met stress) om je zowel door een periode van stress tijdens de diagnose van diabetes als jaren daarna te ondersteunen:

  • Met elkaar praten. Aanpassing aan het leven met diabetes is moeilijk voor de persoon met diabetes en partner. Praat over waar je bang voor bent, waar je boos over bent en wat je nodig hebt van je partner - en beantwoord de vragen van je partner.
  • Sluit je aan bij een groep die allen diabetes hebben. Dit kan bij de Diabetesvereniging Nederland (DVN) of diverse groepen op sociale media. Deelnemen aan een steungroep voor mensen met diabetes of familieleden van mensen met diabetes kan een waardevolle bron zijn voor beide partners in een relatie. Daar kun je praten met anderen die dezelfde uitdagingen ervaren als jij en ideeën uitwisselen over hoe om te gaan.
  • Vind manieren om stress te verlichten. Omgaan met diabetes kan een complex niveau van stress toevoegen aan een relatie, dus zoek tijd om te ontspannen. Kies een activiteit of hobby die je leuk vindt, samen of alleen, en maak regelmatig de tijd om je problemen te vergeten en een beetje plezier te hebben.
  • Ga op zoek naar educatie over diabetes. Dit kan online of in groepen waar je alleen of samen aan kunt deelnemen. Dit helpt mensen om diabetes beter te begrijpen en je aan te passen aan de nieuwe realiteit. Je partner leert waar je voor staat en wat je partner kan doen om jou te ondersteunen om de diabetes te beheersen.
  • Diabetes vraagt vaak om een leefstijl verandering. Ga samen in op veranderingen in leefstijl. Mensen met diabetes ervaren het als fijne ondersteuning als hun partner mee doet in deze leefstijl-verandering. Het is een belangrijke stap in een relatie om samen de gezondere leefstijl aan te nemen. Dit maakt het gemakkelijker om de verbeterde gewoonten vol te houden.