diabetes en alcohol gevolgen

Diabetes en Alcohol

Alcohol

Alcohol is een depressivum ofwel een kalmerend middel. Het wordt geclassificeerd als een 'sedatief-hypnotisch medicijn' omdat het het centrale zenuwstelsel onderdrukt. Elk orgaan in het lichaam kan worden beïnvloed door alcohol. Eenmaal ingenomen, wordt het snel opgenomen door de maag en dunne darm en komt het in de bloedbaan.

Afbreken

Bij een gemiddeld persoon kan de lever ongeveer de alcohol van één standaard hoeveelheid drank per uur afbreken. Overmatig alcohol beweegt door het lichaam. De hoeveelheid die niet wordt afgebroken door de lever wordt verwijderd door de longen, nieren en huid in urine en zweet. Hoe alcohol het lichaam van een persoon beïnvloedt, hangt af van hoeveel men consumeert. Bij lage doses kan alcohol een stimulerend middel zijn - mensen kunnen zich gelukkig voelen of spraakzaam worden. Te veel alcohol drinken kan het lichaam echter schaden.

Energieopslag

De algehele gezondheid van een persoon speelt een grote rol in hoe zij op alcohol reageren. Mensen met diabetes of andere bloedsuikerproblemen moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van alcohol. Alcoholgebruik kan namelijk de bloedsuikerspiegel en de hormonen die nodig zijn om een gezonde bloedsuikerspiegel te handhaven, verstoren. Frequente zware drinkers kunnen hun energieopslag binnen enkele uren tenietdoen. Na verloop van tijd kan overmatig alcoholgebruik de algehele effectiviteit van insuline verminderen. Dit resulteert in hoge bloedsuikerspiegels. Veel mensen met alcoholische leverziekte hebben ook glucose-intolerantie of diabetes.

Risico's

Normale nuchtere bloedsuikerspiegel variëren van 70-100 milligram per deciliter. Mensen met onbehandelde diabetes hebben over het algemeen een bloedsuikerspiegel hoger dan 126 milligram per deciliter. Mensen met diabetes moeten heel voorzichtig zijn als het gaat om het drinken van alcohol. Het is verstandig dat ze met hun arts praten, zodat ze de risico's goed begrijpen. Sommige geneesmiddelen mogen niet met alcohol worden ingenomen. Mensen met diabetes moeten ervoor zorgen dat ze op mogelijke waarschuwingen letten. Alcoholgebruik kan leiden tot een gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel.

Risico op ernstige hypoglycemie

Waar normaal gesproken de lever bij een hypoglycemie weer glucageen omgezet in glucose vrijgeeft om de hypoglycemie op te heffen gebeurt dit bij alcoholgebruik niet. De reden waarom alcohol kan leider tot een gevaarlijke bloedsuikerspiegel komt komt omdat de lever moet werken om de alcohol uit het bloed te verwijderen. Hierdoor is de lever niet in staat om de bloedsuikerspiegel te beheersen. Daardoor kan alcohol kan leiden tot situationele onbewustheid als gevolg van een zeer lage bloedsuiker. Regelmatig is er een bericht van iemand met diabetes type 1 die als gevolg van het gebruik van alcohol niet meer zelf uit de hypo kon komen en er aan is overleden.

Glucagon werkt niet

Ook het gebruik van glucagon heeft in het geval van alcohol geen zin. Omdat de lever ook glucagon niet kan omzetten in glucose. Iemand met een hypo in geval van alcohol gebruik zal altijd iets met suiker moeten drinken zolang g dit nog kan of een glucose infuus nodig hebben om uit de hypoglycemie bij te komen.

Extra controle

Mensen met diabetes die van plan zijn om te drinken, moeten hun bloedsuikerspiegel controleren vóór en tot 24 uur na het drinken. Ze moeten ook het niveau controleren voordat ze naar bed gaan om te zorgen dat ze stabiel zijn. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is één standaarddrankje in de VS gelijk aan 14,0 gram pure alcohol. Drankjes zoals bier en wijn kunnen een alcoholgehalte hebben van 2-20 procent. Gedistilleerde dranken of sterke drank kunnen 40-50 procent of zelfs meer alcohol bevatten.