hypoglykemie

Hypoglykemie

Een hypoglykemie (kortweg hypo) is een situatie waarin het bloedsuikergehalte lager is dan 3,9 mmol/l. Normaal gesproken heeft iemand maximaal zo’n 5,5 tot 8 gram (2,5 klontje) suiker in 5 liter bloed. Beneden 3,9 mmol/l zit er te weinig suiker in het bloed, namelijk 3,5 gram in 5 liter bloed*. Deze suiker is constant nodig als brandstof in de hersenen. Beneden die 3,5 gram kunnen de hersenen minder goed hun werk doen.

Hypo-unawareness

Vaak voelt een hypo aan als een onprettig gevoel. Soms voelt men de hypo niet aankomen en heeft iemand in de omgeving eerder door dat degene een hypo heeft. Dit is vaak het gevolg van het vaker hebben van een hypo. Dit gevolg wordt ook wel hypo-unawareness genoemd. Het niet bewust zijn van aanwezige hypo’s.

Symptomen

Als je een hypo hebt, begin je te zweten en krijg je trillende handen. Je kunt je duizelig voelen, soms voel je tintelingen in je lippen. Ook kun je een plotseling wisselend humeur hebben, van heel vrolijk naar heel boos of geïrriteerd. Verder kun je ongeconcentreerd zijn, hoofdpijn hebben, moe en gaperig worden. Tot slot kan een hypo zich ook uiten dat je heel erg hongerig bent. Je hebt dan het gevoel dat je alles moet opeten.

Oorzaak Hypoglykemie

Diabetes is op zich een ziekte met verhoogde glucosewaarden. Alleen bij behandeling met bloedglucose-verlagende medicatie kan een hypo ontstaan. Bij behandeling met insuline komen hypo’s nogal eens voor, maar soms ook bij bepaalde tabletten. Hoe komt dat?

Falend beveiligingsmechanisme

Bij iemand zonder diabetes wordt bij een dalend glucosegehalte (zoals na een tijd zonder eten of na een forse inspanning) de insuline-afgifte geremd. Bij gebruik van insuline of tabletten die de insuline-afgifte stimuleren werkt dit beveiligingsmechanisme niet.

Te veel insuline beschikbaar

Een hypoglykemie kan ontstaan doordat je te weinig eet, te veel insuline in het bloed hebt of te lang een lichamelijk inspanning levert. Ook kan een hypo ontstaan door fors alcohol gebruik. Oorzaken van te veel insuline zijn te late verlaging na fors afvallen, per ongeluk te veel medicatie (tabletten of insuline), of wisselend reageren op de hormooncyclus van de vrouw.

Orale medicatie

Bij diabetes type 2 kan alleen een hypo ontstaan als men insuline spuit of medicatie gebruikt die de insuline-afgifte stimuleert. Dit zijn bijvoorbeeld tolbutamide, glibenclamide, glimepiride en gliclazide en repaglinide.

Behandeling Hypoglykemie

Behandeling bestaat uit snel iets zoets eten of drinken. Bijvoorbeeld een aantal tabletten druivensuiker of een glas limonade. Overleg met de behandelaar hoeveel je het beste kunt nemen. Duurt het nog even voordat je gaat eten neem dan nog iets te eten wat langwerkende koolhydraten bevat, zoals een stukje brood of biscuitjes.

Zorg er voor dat mensen op de hoogte zijn dat je diabetes hebt, zodat ze in geval van nood, zoals buiten bewustzijn raken door een hypo direct kunnen handelen en 112 bellen.

*Belangrijk hierbij is dat het geen volbloedplasma is, maar het bloed uit de kleine vaatjes. Hier zit altijd een verschil in.