afvallen behandeling diabetes

Afvallen

Gewichtsverlies

Als overgewicht de oorzaak is van de diabetes type 2 is het belangrijk om de behandeling te starten met een leefstijlinterventie waarin gewichtsverlies een belangrijk onderdeel is.

Insulineresistentie

Een vermindering van de aanwezige insulineresistentie (ongevoelig voor insuline) is lastig omdat de insuline nodig is om de aanwezige glucose te helpen deze weefsels binnen te komen om te worden omgezet tot energie. Als deze weefsels resistent zijn tegen insuline, zijn hogere dan normale niveaus nodig om dit proces te laten plaatsvinden. Dit is vaak het geval bij diabetes type 2. Als gevolg hiervan treedt een vicieuze cirkel op, hoe hoger het insulinegehalte, hoe moeilijker het is om af te vallen (insuline is anabool en is een hormoon dat graag vet opslaat). Aan de andere kant, hoe zwaarder een persoon, hoe groter de kans dat ze een hoger insulinegehalte hebben.

Metabool syndroom

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft 90 procent van de mensen met diabetes type 2 overgewicht of obesitas. Sommige onderzoeken geven aan dat hoe langer iemand een hoge body mass index of BMI (een veel voorkomende maat voor overgewicht of obesitas) heeft, hoe groter het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Vetweefsels zijn actief, geven vrij en reageren op hormonen die het risico op metabool syndroom verhogen, waaronder diabetes. Maar het verliezen van zelfs 5 tot 7,5 kg kan een groot verschil maken bij het verbeteren van jouw gezondheid en bloedsuikerspiegel.

Diabetesmanagement

Iedereen die geprobeerd heeft om af te vallen - en in staat is het eraf te houden - weet dat het niet gemakkelijk is. Het is echter heel goed mogelijk en de voordelen voor mensen met diabetes zijn geweldig, maar hoe begin je eraan? Experts zeggen dat de juiste manier om gewicht te verliezen is om een gezond dieet op te nemen in jouw algehele diabetesmanagementplan.

Ongezond gewichtsverlies

Hoewel opzettelijk gewichtsverlies bij mensen met diabetes meestal een goede zaak is, is onbedoeld gewichtsverlies dat niet. Als bloedsuikers erg hoog zijn, hebben mensen met diabetes de neiging om vaak te plassen, en dit resulteert in uitdroging als mogelijke oorzaak van gewichtsverlies. Ook kan spierafbraak optreden als de suikers te hoog zijn, wat een ongezond gewichtsverlies veroorzaakt. Het kan dus dat iemand met diabetes bij de huisarts komt vanwege onverklaarbaar gewichtsverlies. Naast diabetes zijn er nog andere oorzaken van onverwacht gewichtsverlies die moeten worden onderzocht, zoals schildklieraandoeningen en kankers.

Begeleiding

Een poging om de leefstijl aan te passen is onder begeleiding van een leefstijlcoach vaak succesvoller dan alleen. Ook lichaamsbeweging is essentieel in dit proces. Het is belangrijk om alle oefeningen en gewichtsverliesprogramma's pas te starten na overleg met jouw behandelaar.