diabetes en zorg

Diabeteszorg

Diabeteszorg

Diabetes is een chronische ziekte die voortdurende medische zorg (van de zorgverlener) en zelfmanagement van de patiënt vereist. Deze voortdurende medische zorg verlaagt het risico op acute complicaties en langdurige complicaties. Diabeteszorg is complex en vraagt een brede blik op diverse situaties buiten de glykemische controle om. Inmiddels heeft men op grote schaal ervaren dat een reeks interventies de uiteindelijke resultaten als gevolg van diabetes verbeteren.

Professionele zorg

Deze ervaringen zijn gebruikt om zorgstandaarden op te stellen. Deze zorgstandaarden zijn bedoeld om alle betrokkenen (zorgverlener, zorgvrager, onderzoeker, betaler en ieder die geïnteresseerd is) de componenten diabeteszorg, behandelingsdoelen en hulpmiddelen te bieden om de kwaliteit van zorg te evalueren. Hoewel individuele voorkeuren, comorbiditeit en andere factoren wellicht aanpassing van doelen vereisen, worden doelen verschaft die wenselijk zijn voor de meeste zorgvragers met diabetes. Deze normen zijn niet bedoeld om een uitgebreidere evaluatie en beheer van de zorgvrager door andere specialisten indien nodig uit te sluiten.

Mantelzorg

Als een geliefde zojuist de diagnose diabetes heeft gekregen, voelt degene zich waarschijnlijk overstuur en overweldigd. U kunt emotionele ondersteuning bieden en hen helpen hun diabetes te beheersen door:

 • Luisteren. Je geliefde maakt zich misschien zorgen over hoe de diagnose hun leven kan veranderen. Als je geliefde klaar is om over zorgen en angsten te praten, luister dan. Wanneer degene er klaar voor is, help je een plan te maken voor het omgaan met de problemen. Zorg voor de zekerheid dat diabetes volledig beheersbaar is. Een leven met diabetes hoeft geen reden te zijn om niet een lang en vol leven te kunnen leiden.
 • Kennis vergaren over diabetes. Dit kan het lezen van boeken en folders over diabetes inhouden. Online is er heel veel informatie te vinden van diverse organisaties. Ook kun je informatie vinden bij de patiëntenvereniging Diabetesvereniging Nederland (DVN). Uw arts kan zelfs een diabetescursus voor u en uw geliefde voorstellen. Hoe meer kennis je beschikbaar hebt, hoe beter je kunt anticiperen op welke hulp nodig is.
 • Hulp bieden als u iets ziet dat u kunt doen. Zelfs kleine dingen zoals het bieden van een lift naar de afspraak van een arts kunnen veel betekenen.

Samen

Een aantal interventies voor de behandeling van diabetes  zijn leuker als je er een partner voor hebt. Samen kom je verder en het is een mooie manier om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, gewicht te verliezen en stress te verminderen. Als je aan een nieuw trainingsprogramma wilt gaan beginnen is het wel belangrijk om dit te overleggen met jouw zorgverleners. Zij kunnen aangeven of jouw gezondheid dit toelaat.

Stress

Stress is een onderdeel dat, als het negatieve of chronische stress is, niet een positieve uitwerking heeft op de diabetes en op je algehele gezondheid. Als partner of vriend kun je degene helpen om te leren om te gaan met stress. Stress kan de manier waarop het lichaam reageert op insuline veranderen. Dit betekent dat het belangrijk is voor degene met diabetes om te leren omgaan met stress. Goede manieren om dit te doen zijn:

 • Leer ontspanningstechnieken zoals bijvoorbeeld:
  • Yoga
  • Mindfulness
  • Tai chi
  • Ademhalingsoefeningen
  • Meditatie
 • Het oefenen. Oefening geeft endorfines vrij waardoor je kunt ontspannen en jouw humeur kunt verbeteren. Dit zal ook voor de mantelzorger of zorgverlener ten goede komen.
 • Voldoende slaap krijgen. De meeste volwassenen hebben minimaal acht uur slaap per nacht nodig.