Diabetes behandeling insulinepen

Insulinepen

Insulinepen

Mensen met diabetes waar de alvleesklier geen of veel te weinig insuline produceert moeten insuline injecteren.  Waar men vroeger nog vooral speciale insulinespuiten gebruikte, gebruikt men de laatste jaren hiervoor vrijwel alleen de beschikbare insulinepennen. Insulinepennen zijn populair en de meeste mensen met diabetes maken gebruik van de insulinepen. Dit heeft vooral te maken met de ontwikkelingen van 1 tot 2 x daags insuline toediening naar 4 x daags insuline toediening. Deze laatste methode noem je ook wel een penregime.

Eenvoudig, nauwkeurig en handiger

De insulinepen maakt een eenvoudigere, nauwkeurigere en handigere levering mogelijk dan het gebruik van de traditionele injectieflacon en spuit. Vooral het vasthouden aan een insulineregime, ook wel penregime genoemd, kan veeleisend, verstorend en uitputtend zijn. Hierbij is de pen een ideaal toedieningssysteem.

Wegwerpnaald

Essentieel in het gebruik van de insulinepen is het steeds opnieuw vervangen van de wegwerpnaald na iedere injectie. Insulinepennen mogen nooit worden bewaard met de naald eraan bevestigd, zelfs niet als het een nieuwe naald is. Dit kan de concentratie van de insuline aantast als gevolg van lekken via de naald en daardoor de toegediende insulinedosis verstoren en het risico op infectie verhogen.

Naaldlengte en -dikte zijn andere overwegingen bij het kiezen van een product. Naalden kunnen tussen de 4 en 12,7 millimeter (mm) lang zijn. Een kortere naald kan het risico verminderen dat per ongeluk insuline in de spier wordt geïnjecteerd in plaats van het vet net onder de huid of onderhuids vet.

Verschil in model

Van insulinepennen zijn er verschillende merken en modellen van insulinepen zijn beschikbaar. De meeste vallen in twee verschillende categorieën: wegwerp en herbruikbaar.

  • Een wegwerppen: deze kunststof pen is reeds gevuld met insuline. Na gebruik wordt de gehele pen weggegooid.
  • Een herbruikbare pen: deze bevat een vervangbare insuline-penfill. Eenmaal leeg gooi je de penfill weg en installeer je een nieuwe penfill. Met de juiste zorg kunnen herbruikbare insulinepennen meerdere jaren meegaan.

Insuline bewaren

Ongeopende insuline en nieuwe insulinepennen moeten in de koelkast worden bewaard.

Zodra er echter één maal insuline uit de penfill of de wegwerppen is gebruikt is het belangrijk dat de pen op kamertemperatuur bewaart worden en niet in direct zonlicht. Na eerste gebruik is de houdbaarheid bij kamertemperatuur ongeveer 28 dagen.

De vervaldatum is afhankelijk van het type insuline dat de pen bevat. Het is altijd belangrijk om de datum te controleren en eventuele instructies voor opslag en gebruik te volgen. Verlopen of onjuist opgeslagen insuline is mogelijk niet zo effectief als zou moeten.

Keuze

Jouw zorgverlener zal in overleg met jou (en wat de zorgverzekering toestaat) kiezen voor een merk, model en categorie pen. Dit laatste hangt af van verschillende factoren. Enkele algemene overwegingen over de pen zijn:

  • het type en merk beschikbare insuline
  • de grootte van de insulinedosis die het kan vasthouden
  • de stappen waarmee een persoon de dosis insuline kan verhogen
  • materiaal en duurzaamheid, als u een herbruikbare pen kiest
  • hoe het de resterende insulineniveaus aangeeft
  • vermogen om dosisniveaus te corrigeren die verkeerd zijn ingesteld
  • grootte van de nummers op de dosisknop
  • vereiste vaardigheid om de pen te gebruiken