diabetes insulinepomp

Insulinepomp

Voor mensen met diabetes is het erg belangrijk om de bloedglucosespiegel binnen een veilig bereik te houden. Een optimale bloedglucosewaarde zorgt ervoor dat je jezelf niet alleen goed voelt, maar helpt ook langdurige diabetescomplicaties, zoals blindheid, nierfalen en hartaandoeningen, te voorkomen.

Type 1

Mensen met type 1 diabetes produceren geen insuline, een hormoon dat het lichaam helpt suiker (glucose) te gebruiken als energieverbranding in de cel, een belangrijke energiebron die afkomstig is van koolhydraten. Als je diabetes type 1 hebt, moet je het gebrek aan insuline goedmaken met insulinetherapie. 

Type 2

Mensen met diabetes type 2 insuline produceren meestal nog wel insuline, maar hun lichaam gebruikt deze insuline niet goed, of ze produceren onvoldoende insuline. Dieet, lichaamsbeweging en medicatie kunnen vaak werken om de glucosespiegel te reguleren. In sommige gevallen zijn deze maatregelen echter niet meer voldoende en is insulinetherapie nodig om de bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden. Terwijl insuline door zelfinjectie kan worden gegeven, kunnen mensen die meerdere dagelijkse insuline-injecties nemen ook overwegen om een insulinepomp te gaan gebruiken.

Continue toediening

Een insulinepomp zorgt voor een continue toediening van kortwerkende insuline de hele dag door. De insulinepomp vervangt de behoefte aan langwerkende insuline. Een pomp vervangt ook de behoefte aan meerdere dagelijkse injecties door een continue insuline-infusie en helpt ook jouw bloedsuikerspiegel te verbeteren.

Basaal

Insulinepompen zijn kleine, geautomatiseerde apparaatjes die de manier waarop de menselijke alvleesklier werkt nabootsen door continu kleine doses kortwerkende insuline (basale snelheid) toe te dienen. 

Bolus

Het apparaat wordt ook gebruikt om variabele hoeveelheden insuline af te geven wanneer een maaltijd wordt gegeten (bolus). 

Zorgverlener

De basale insulinesnelheden worden meestal in uw pomp ingesteld met uw arts en u kunt een of meerdere basale instellingen in uw pomp programmeren, op basis van jouw behoeften. Je programmeert de hoeveelheid insuline voor jouw maaltijd-bolus rechtstreeks op de pomp. 

Bolus-calculator

De meeste pompen worden geleverd met ingebouwde bolus-calculators (instellen in overleg met zorgverlener) om je te helpen bepalen hoeveel insuline jij tijdens de maaltijd nodig heeft op basis van jouw glucosewaarden en de hoeveelheid koolhydraten die jij eet.

Twee soorten

Er zijn op dit moment 2 soorten insulinepompen op de markt, de pomp met een los infuussysteem (infuuspomp) en de patch-pomp. Tot voor kort was er ook een derde pomp die voor sommige mensen met diabetes een zeer belangrijke pomp was, namelijk de inwendige insulinepomp. Vanwege het feit dat de fabrikant te veel financiën moest investeren om deze pomp op de markt te kunnen houden hebben ze de pomp jammergenoeg van de markt gehaald. Belanghebbende zijn bezig om deze pomp of een andere inwendige pomp weer beschikbaar te krijgen voor de mensen met diabetes die zonder deze pomp zeer slecht instelbaar zijn.

Infuuspomp

De pomp met een infuusset bevat een insuline-reservoir met een pompmechanisme. Via het infuussysteem zit de pomp verbonden met de canule die in de huid wordt ingebracht. Deze canule dient maximaal 3 dagen te blijven zitten. 

Patchpomp

De drie belangrijkste onderdelen van een patch-pomp zijn een insulinereservoir, pompmechanisme en canule in één. In tegenstelling tot traditionele pompen, zitten de onderdelen in één etui zonder slang. Het apparaat wordt direct op het lichaam gedragen en bevestigd met een patch oftewel een pleister. De canule wordt automatisch ingebracht nadat de pleister op de huid is bevestigd door de activering van de het systeem vanaf een extern apparaat te programmeren. De patch-pomp wordt meestal om de drie dagen vervangen.

Variatie

Pompen variëren in hoeveel insuline ze vasthouden, of de pomp nu wel of niet een aanraakscherm heeft of waterdicht is, en hebben verschillende geavanceerde functies en veiligheidsfuncties. Veiligheids- en gebruikersfuncties kunnen programmeerbare bolus, aanpasbare herinneringen, waarschuwingen voor gemiste bolus-dosis of gemiste glucosemeting en alarmen omvatten in geval van een blokkering die de continue infusie van de insuline door de pomp voorkomt. Een van de geïntegreerde systemen die een insulinepomp en een continue glucosemonitoringsensor (CGM) combineert, kan ook worden geprogrammeerd om de insulinetoediening te onderbreken als de glucosewaarden een vooraf ingesteld laag drempel-niveau bereiken.