diabetestype1

Diabetes Type 1

Bij Diabetes type 1 stopt het lichaam met insuline maken. Vanaf dat moment moet men zelf insuline toedienen via een insulinepen of insulinepomp. Dit type Diabetes noemde men vroeger ook wel jeugddiabetes, omdat het voornamelijk werd geconstateerd bij kinderen. Voor de ouderen was er de term ouderdomsdiabetes, die men tegenwoordig Diabetes type 2 noemt. Deze laatste komt tegenwoordig ook voor bij kinderen met overgewicht.

MODY en LADA

Verder komt bij kinderen ook de vorm diabetes MODY voor, dit is diabetes dat vooral lijkt op diabetes type 2. Als er bij volwassenen diabetes wordt geconstateerd denkt men vaak als eerste aan diabetes type 2. Dit komt ook omdat deze diabetes vaak niet accuut voor hoge bloedsuikers zorgt en de bloedsuikerwaardes vaak langzaam stijgen. Toch komt uit onderzoek regelmatig naar voren dat deze volwassenen ook diabetes type 1 hebben, de zogenaamde LADA variant.

Auto-immuunziekte

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte die op dit moment nog niet te genezen is. Het afweersysteem van het lichaam vergist zich. Waardoor het behalve de niet gewenste ziektes ook bepaalde cellen in de alvleesklier aanvalt.

Deze cellen zijn de insuline-producerende cellen. Zonder deze insuline kun je niet leven omdat zij de spieren voorzien van de benodigde koolhydraten om ‘werk’ te kunnen verzetten. Op deze manier regelt insuline de bloedsuikerspiegel.

Behandeling Diabetes Type 1

De behandeling van type 1 diabetes bestaat uit het meerdere malen meten van de bloedsuikerspiegel. Door middel van vingerprik of gebruik van glucose-monitoring met sensoren. Aan de hand van deze waarde, en de hoeveelheid koolhydraten die je gaat eten, bepaal je de hoeveelheid insuline die je via de pen of de pomp geeft.

Er zijn diverse onderzoeken gaande, waaruit blijkt dat genezing van diabetes een optie is.

Momenteel zijn er onderzoeken gaande om insuline via inhalatie toe te dienen. Maar deze vorm van medicatie is nog niet voldoende ontwikkeld om de insuline injecties te vervangen. Insuline kan niet via de mond worden ingenomen omdat insuline in het maag-darm kanaal wordt afgebroken voordat het in het bloed is opgenomen.

Oorzaak

Op dit moment is er nog onvoldoende duidelijk wat nu eigenlijk de daadwerkelijke oorzaak van diabetes type 1 is. Als basis is duidelijk dat er een aanleg aanwezig moet zijn om diabetes type 1 te ontwikkelen.

Ook weten we dat bijvoorbeeld een virusinfectie het afweersysteem uit evenwicht kan brengen waardoor het lichaam de insuline-producerende cellen gaat aanvallen. Onderzoek naar het voorkomen, genezen en beter behandelen van diabetes blijft nodig!