diabetes en lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging en Diabetes

Lichaamsbeweging en diabetes is voor iedereen belangrijk. Door regelmatig te bewegen word en blijf je lichamelijk en geestelijk fit. Lichaamsbeweging stimuleert je ademhaling en je bloedsomloop, waardoor het de bloeddruk en de bloedsuiker verlaagt.

Het helpt je cholesterolgehalte en je gewicht in balans te houden. Verder worden je spieren en gewrichten soepeler en bovendien sterker. Tot slot krijg je meer energie en voel je jezelf geestelijk beter.

Glucose en vet zijn de brandstoffen

Glucose en vet zijn de brandstoffen voor de spieren, hierdoor gebruik je bij sport extra energie dan als je geen sport/lichaamsbeweging hebt. Bij mensen met diabetes kan de bloedglucose lager worden, dit komt door verschillende omstandigheden:
  • Als eerste is er een betere doorbloeding van het vetweefsel waardoor de werking van de insuline verbetert;
  • Het lichaam wordt na regelmatig sporten en na intensieve sportbeoefening gevoeliger voor insuline.
Jammer genoeg is het effect van fysieke activiteit op bloedsuikerwaardes en medicatiebehoefte niet precies te voorspellen.

Iedere persoon is een uniek individu daarom is individueel zelfmanagement of begeleiding een belangrijk onderdeel om de voordelen van lichaamsbeweging en diabetes te onderzoeken, begrijpen en toe te passen in het leven met diabetes.

Tijdens of na lichaamsbeweging is er een grotere kans op een hypo. Dit is voornamelijk het geval als de insulinetoediening in de spieren plaatsvindt. Spieren worden namelijk intensief gebruikt tijdens lichaamsbeweging.

Hierdoor ontstaat er een betere doorbloeding van de spieren waardoor de insuline sneller wordt opgenomen met een grotere kans op een hypoglykemie (hypo).

Hypo’s, Lichaamsbeweging en Diabetes

Bij insulinegebruik is het belangrijk om in de gaten te houden of de insulinebehoefte naar beneden bijgesteld dient te worden. Belangrijk hierbij is te weten dat er verschil is tussen pompgebruikers, pengebruikers of ander medicatiegebruik.

Pompgebruikers zijn het meest flexibel in hun therapie bij sporten. De basaal-stand van de insulinepomp kan tijdelijk omlaag of zelfs worden uitgezet. Het kan ook nodig zijn om de maaltijdbolus te verlagen.

Voor penregime gebruikers, 4 x daags spuiten, kunnen de hoeveelheden die voor de maaltijd worden gespoten worden verlaagd. Bij een langdurige sportbeoefening is ook de verlaging van de langwerkende insuline belangrijk.

Bij gebruik van andere medicatie is het belangrijk om steeds met de zorgverlener te blijven overleggen om de medicatie bij te stellen.

Om hypo’s te behandelen is het belangrijk om snelle koolhydraten zoals drinken met suiker of druivensuiker te gebruiken. De hoeveelheid van deze snelle koolhydraten die je moet innemen is afhankelijk van meerdere omstandigheden. Dit zijn onder andere:
  • Intensiteit van de beweging;
  • Lengte van de beweging;
  • Gevoeligheid voor de koolhydraten;
  • Werkzame insuline die nog in het lichaam is;
  • Is de bloedsuiker dalend of stijgend.

Meten is Weten bij Lichaamsbeweging en Diabetes

Voor insulinegebruikers, ongeacht welke therapie, is zelfcontrole een must. Alleen door zelfcontrole ben je in staat om effectief te reageren op sporten, lichaamsbeweging en diabetes. Alleen op deze manier ben je in staat om een daling in de bloedsuikerwaardes te registreren en op te vangen met snelle koolhydraten.

Voldoende en Gezond Bewegen

Als je op dit moment helemaal niets aan lichaamsbeweging doet is iedere lichaamsbeweging die je extra gaat doen een positieve toevoeging. Echter om voldoende en gezond te bewegen is het belangrijk om te weten wat voldoende en gezond bewegen inhoudt.

Voldoende en gezond bewegen is voor iedere leeftijd anders. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen is er onderscheid tussen de leeftijdscategorieën.

In het voorbeeld hieronder kun je zien welke norm voor welke leeftijdscategorie geldt. Regelmaat is belangrijk echter de regelmatige lichaamsbeweging kun je vervangen door een minder frequente, langer durende of intensievere oefening.

Een voorbeeld hiervan kan zijn: iedere dag een half uur stevig doorwandelen (5-6km/u) of drie maal per week een twee uur stevig doorwandelen of fietsen (minimaal 15km/u).