diabetes en reizen

Diabetes en Reizen

Diabetes en reizen

Wat is er nu leuker dan op vakantie gaan. Even helemaal niets doen aan het zwembad of strand of juist een actieve vakantie. Maar wat is nu belangrijk als je gaat reizen met diabetes?

Plannen

Vooruit plannen is de sleutel tot reizen met diabetes. Mensen met diabetes kunnen genieten van allerlei recreatieve reizen, van een week op het strand, kamperen in de Rockies, tot sightseeing in heel Europa. Dit artikel biedt nuttige suggesties hieronder voor mensen met diabetes die van plan zijn om te reizen.

Overleg met zorgverlener

Zorg ervoor dat je ruim voordat je de eerste keer met diabetes op reis gaat samen met jouw zorgverleners bespreekt of de diabetes voldoende onder controle is om zonder problemen te genieten van jouw reis. Dit geeft voldoende tijd om dingen te regelen, zoals een reserve insuline pomp, voldoende injectie- en controlemateriaal. Daarnaast kan het nodig zijn dat je moet worden ingeënt, je wilt tijdens je vakantie niet last hebben van langdurige bijwerkingen waar je nog van moet herstellen.

Douaneverklaring

Vraag ook jouw zorgverlener om je een brief te sturen/op te stellen met de volgende informatie:

  • Hoe uw diabetes wordt behandeld (diabetes pillen, insuline shots)
  • Alle medicijnen en apparatuur die nodig is om uw diabetes te beheersen (bijvoorbeeld insuline, spuiten en andere medicijnen of apparaten)
  • Allergieën voor voedingsmiddelen of medicijnen

Medicijnpaspoort

In de apotheek kun je ook een medicijnpaspoort aanvragen dat je bij deze documenten kunt bewaren.

Recept

Je kunt eventueel een recept voor insuline- of diabetespillen vragen aan jouw arts. Het is belangrijk dat je meer dan genoeg van jouw medicijnen en spuiten meenemen om de reis mee te nemen, maar in geval van nood kan het recept helpen. Wees je wel bewust dat er in andere landen soms andere sterktes insuline voorkomen waardoor je moet gaan omrekenen hoeveel je van die insuline nodig hebt. Zoek dit van te voren uit met je zorgverleners.

Medisch ID

Het kan handig zijn om een medische ID-armband of ketting te dragen waaruit blijkt dat u diabetes heeft. Als je naar andere landen reist, wil je misschien ook een paar belangrijke zinnen leren, zoals "Ik heb diabetes" of "Suiker of sinaasappelsap, alsjeblieft" in de talen van de landen die je bezoekt.

Dubbele voorraad

Zorg ervoor dat u minstens twee keer zoveel medicijnen en controlebenodigdheden inpakt als je denkt nodig te hebben. Ten minste de helft hiervan moet bij u zijn in jouw handbagage, die je altijd bij je moet hebben. Het is handig om de andere helft bij een medereiziger in de handbagage te verpakken. Daarnaast mag insuline nooit in de koffer in het luchtruim van het vliegtuig. De insuline zal hier bevriezen en is dan niet meer of veel minder werkzaam.

Aandacht

Let bij het inpakken op de volgende items:

  • Alle insuline en pomp/spuiten die je nodig heeft voor de reis, plus enkele extra's
  • Bloed- en urinetests; zorg ervoor dat je extra batterijen voor jouw glucosemeter toevoegt
  • Alle anti-diabetische geneesmiddelen die je inneemt
  • Andere medicijnen of medische benodigdheden
  • Jouw identiteitskaart en diabetes-identificatiekaart
  • Een goed verpakt, luchtdicht snackpakket en voldoende dextrose of glucosetabletten om lage bloedglucose te behandelen. Je hebt dan altijd een noodpakket bij je voor het geval de maaltijd is vertraagd
  • Bewaar de etiketten op alle medicijnen en benodigdheden. Mogelijk hebt u deze nodig tijdens de veiligheidscontrole voor vliegreizen.

Rest mij verder niet dan jou een hele leuke en ontspannen reis toe te wensen!