diabetes en vakantie

Diabetes en Vakantie

Diabetes gaat niet op vakantie

Diabetes neemt nooit vakantie, echter dat betekent niet dat jij niet op vakantie zou kunnen gaan. Want ook als je diabetes hebt wil je wel eens lekker op vakantie. Bespreek je plannen met jouw zorgverleners en maak een persoonlijk plan om jouw reis soepel te laten verlopen. Maar wat is er nu belangrijk om te weten en/of te regelen voordat je op vakantie gaat?

Basisprincipes

Mensen met diabetes zijn iets gevoeliger voor ziekte en infecties. Goed voorbereid op vakantie maakt dat je in geval van ziekte en infectie sneller kunt schakelen. Onderzoek wat je nodig bent in het land waar je naar toe gaat. Breng in kaart waar je de ambassade kunt vinden. Regel je verzekeringen (medisch en reis). Regel voldoende medicatie, injectiemateriaal of pompmateriaal. Zorg voor een verklaring van de zorgverlener dat je injectiemateriaal en medicijnen bij je draagt. Zoek uit waar in het desbetreffende land een ziekenhuis is, mocht je daar naar toe moeten.

Type diabetes en leefstijl

Mensen met diabetes type 2 die metformine gebruiken, hoeven zich niet druk te maken over mogelijke lage bloedglucosewaarden. Metformine zorgt meestal niet voor een lage bloedglucosewaarde. Maar mensen met diabetes type 1 en type 2 die insuline gebruiken, is het heel belangrijk om te lage en hoge bloedglucose en ketoacidose te voorkomen. Daarom is zelfcontrole ook op vakantie erg belangrijk.

Bestemming

Iedere locatie en vakantie/vliegduur biedt specifieke uitdagingen. Een vlucht van drie uur is misschien prima, maar een reis van zeven dagen vraagt om een toegewijd zelfmanagement. Neem altijd meer benodigdheden mee dan je denkt nodig te hebben en bevestig van tevoren dat je ze goed kunt bewaren.

Activiteiten

Backpacken door de bergen vereist een heel andere voorbereiding dan een strandvakantie op een lekker warme locatie. Intense lichamelijke activiteit vereist continue glucosemonitoring en voorafgaand overleg met je zorgverlener. Maar zou je tijdens je vakantie dagenlang niets doen en heerlijk uitrusten, dan betekent dit ook dat je daar een ander leefregel voor gebruikt dan die je normaal thuis gebruikt. Meestal zijn er hogere bloedglucosewaarden als gevolg van veranderingen in voedsel en langdurig nietsdoen gedurende de dag. Overleg met je zorgverlener voor specifieke instructies en mogelijke aanpassingen tijdens jouw vakantie. Goed voorbereid stelt je in staat om meer te genieten van jouw vakantie. Jij weet dan hoe je om gaat met zowel hoge als lage bloedglucosewaarden en hoe deze te behandelen.

Eten en drinken

Ontdek welk voedsel je op de plaats van bestemming kunt krijgen en wat de koolhydraatrijk voeding is. Kun je bijvoorbeeld ook restaurants vinden met gezonde en koolhydraatarme opties? Beperk alcoholgebruik en wees bedacht op een hypoglykemie na alcoholgebruik. Zorg tevens ervoor dat je goed gehydrateerd blijft om jouw bloedglucosewaarde onder controle te houden.

Medicijntiming en bewaring

Probeer je gebruikelijke dagelijkse routine voor eten, drinken en medicijnen te volgen. Dit kan wel eens moeilijk zijn. Jouw zorgverlener jou helpen de timing en dosering van de medicatie en de insulinepomp te bepalen. Bij tijdsverschil is het belangrijk dat je de pomp en bloedglucosemeter/sensormeter aanpast aan de lokale zonetijd. Houd insuline op de juiste temperatuur met koelers om ervoor te zorgen dat het effectief blijft. Insulinepennen zijn meestal temperatuurbestendiger dan flacons.

Reisgenoten

Om in een crisis te reageren, is het handig als medereizigers iets weten over diabetes en de voorgeschreven medicatie. Herken de symptomen van een hoge of lage bloedglucosewaarde. Vaardig zijn in het controleren van de bloedglucosewaarde en te handelen als deze te laag is. Weten wanneer je om hulp moet vragen en hoe de glucagon-injectieset te gebruiken.Tegenwoordig is glucagon ook in een neuspoeder (Baqsimi®) te krijgen, je hoeft dan geen injectie te plaatsen bij de persoon met diabetes in het geval van een hypoglykemie. 

Diabetes-reisset

Maak je eigen persoonlijk diabetes-reisset met alles erin wat jij nodig denkt te hebben. Als je alles bij elkaar hebt is in geval van nood alles gauw gevonden. Ook door degene die samen met jou reist. Dit zorgt ervoor dat je reis meer ontspannen en leuk zijn. Want jij bent voorbereid met alle benodigde spullen en de kennis om iedere situatie te beheersen.