vermoeidheid en diabetes

Vermoeidheid

Symptoom

Vermoeidheid is een veel voorkomend symptoom van diabetes en kan het gevolg zijn van hoge bloedsuikerspiegels en andere symptomen en complicaties van de aandoening. Sommige veranderingen in leefstijl kunnen een persoon helpen om de moeheid door de diabetes te beheersen. Vermoeidheid en vermoeidheid zijn niet hetzelfde. Wanneer een persoon moe is, voelt hij zich meestal beter na het rusten. Wanneer een persoon aanhoudende vermoeidheid heeft, verlicht rust mogelijk niet het gevoel van uitputting en lethargie. Uit onderzoek (in Amerika) blijkt dat 61 procent van de mensen met nieuw gediagnosticeerde type 2 diabetes vermoeidheid als een symptoom rapporteert. Uit dezelfde studie bleek dat vermoeidheid het tweede meest voorkomende symptoom in deze groep is.

Regulatie

Diabetes beïnvloedt de manier waarop het lichaam de bloedglucosespiegel reguleert en gebruikt. Wanneer een persoon eet, breekt het lichaam voedsel af in eenvoudige suikers of glucose. Bij mensen met diabetes produceert de alvleesklier geen of niet genoeg insuline of gebruikt het lichaam insuline niet effectief. Cellen hebben insuline nodig om glucose uit het bloed te absorberen.

Energie

Als de cellen onvoldoende glucose opnemen, kan dit zich in het bloed ophopen. De cellen hebben glucose nodig om energie te leveren. Vermoeidheid en zwakte kunnen het gevolg zijn wanneer de cellen onvoldoende glucose krijgen en dus geen energie kunnen leveren. Medicatie voor diabetes, zoals insuline of bijvoorbeeld metformine, helpen meer van deze suiker in de cellen te bewegen en voorkomen dat het zich ophoopt tot schadelijke niveaus in het bloed.

Hypoglykemie

Een mogelijke bijwerking van medicatie voor diabetes is een lage bloedsuikerspiegel of hypoglykemie. Een lage bloedglucosespiegel kan ook vermoeidheid veroorzaken, vooral bij mensen die niet genoeg worden gewaarschuwd dat hun bloedlgucosespiegel daalt. Een persoon kan zich ook vermoeid voelen na het doormaken van en de behandeling van een lage bloedglucosespiegel of hypoglykemie.

Overige symptomen

Andere symptomen van diabetes kunnen ook bijdragen aan een persoon die vermoeidheid ervaart, waaronder:

  • frequent urineren
  • overmatige dorst
  • extreme honger ondanks eten
  • onverklaarbaar gewichtsverlies
  • wazig zien

Hoewel niet al deze symptomen direct verantwoordelijk zijn voor gevoelens van vermoeidheid, kunnen veel van hen bijdragen aan een algemeen gevoel van onwel zijn. Deze aanhoudende en ongemakkelijke sensaties kunnen ernstige mentale en fysieke effecten hebben die kunnen leiden tot de ontwikkeling van vermoeidheid.

Voorkomen

Om vermoeidheid en het risico op andere symptomen en complicaties te verminderen, is het belangrijk om met jouw zorgverleners samen te werken om ervoor te zorgen dat uwe jouw diabetes en eventuele co-morbide aandoeningen goed beheert. Hieronder valt ook het maken van gezonde leefstijlkeuzes. Mensen met een gezonde leefstijl, die elke dag sporten, goed eten, veel water drinken en hun medicijnen op de juiste manier innemen, hebben de neiging zich goed te voelen. Bij degenen die weinig bewegen, of te veel koolhydraten eten, medicijnen vergeten, ziet men toch vaak eerder complicaties ontstaan. Vermoeidheid en hoofdpijn zijn de meest voorkomende complicaties van mensen die niet goed worden behandeld of niet goed hun zelfmanagement uitvoeren.