diabetes en ooginfectie

Ooginfectie

Micro-organisme

Ooginfecties treden op wanneer schadelijke micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen een deel van de oogbol of het omliggende gebied binnendringen. Dit omvat het heldere vooroppervlak van het oog (hoornvlies) en het dunne, vochtige membraan dat het buitenste oog en de binnenste oogleden bedekt (conjunctiva). Mensen met diabetes zijn meer vatbaar voor infecties, waaronder bacteriële infecties van het oog. Diabetes hebben verhoogt het risico op het ontwikkelen van bacteriële keratitis. Deze bacteriële ooginfectie beïnvloedt het hoornvlies en kan leiden tot een verminderd gezichtsvermogen.

Wazig zien

Wazig zien kan ook een symptoom zijn van een ernstiger oogprobleem met diabetes. De drie belangrijkste oogproblemen die mensen met diabetes kunnen ontwikkelen en zich daarom bewust moeten zijn, zijn staar, glaucoom en retinopathie.

Relatie

Alle structuren van het oog zijn gevoelig voor de schadelijke effecten van diabetes. Mensen met diabetes zijn gevoeliger voor visuele handicaps dan mensen zonder diabetes. Diabetes-gerelateerde oogziekte heeft een sterke relatie met de controle van de bloedsuikerspiegel en de duur van diabetes. Ongecontroleerde diabetes kan leiden tot verschillende oogproblemen die de oogleden, het hoornvlies, de spieren, de lens, het netvlies en de zenuwen aantasten

Soorten

Er zijn verschillende soorten ooginfecties veroorzaakt door verschillende micro-organismen. Mensen met diabetes hebben vaker last van ooginfecties dan anderen die geen diabetes hebben. Enkele typische voorbeelden van zo’n ooginfectie zijn:

Conjunctivitis

Roze oog of conjunctivitis is een veel voorkomende, zeer besmettelijke ooginfectie die vaak wordt verspreid onder kinderen in kinderdagverblijven, klaslokalen en soortgelijke omgevingen. Leraren en dagverzorgers lopen ook een verhoogd risico op roze ogen wanneer ze in nauwe vertrekken met jonge kinderen werken. Veel voorkomende infectieuze conjunctivitis-types hebben vaak virale of bacteriële oorsprong. Zuigelingen kunnen ook conjunctivale ooginfecties (gonokokken en chlamydia conjunctivitis) krijgen tijdens de geboorte wanneer een moeder een seksueel overdraagbare aandoening heeft.

Schimmelkeratitis

Dit type ooginfectie bracht wereldwijd nieuws in 2006 toen een oplossing voor contactlenzen die nu uit de markt werd genomen, gekoppeld was aan een uitbraak onder dragers van contactlenzen. De schimmelooginfectie werd geassocieerd met Fusarium-schimmels, vaak aangetroffen in organische materie. Deze en andere schimmels kunnen het oog op andere manieren binnendringen, zoals door een indringende verwonding veroorzaakt door een boomtak. Deze infectie kan ook de inwendige delen van de bovenste en onderste oogleden beïnvloeden om een stye of chalazion te creëren.

Onbehandeld

Wanneer deze schimmelooginfectie de ogen binnendringt, kunnen er klierklieren ontstaan, zoals ontstekingen zoals dacryostenose en uveïtis. Infectie kan ook leiden tot ontsteking en verstopping van het traanafvoersysteem van het oog en dacryocystitis veroorzaken. Infectie kan een onderliggende oorzaak zijn van een hoornvlieszweer, die lijkt op een abces op het oog. Als het onbehandeld blijft, kan een hoornvlieszweer leiden tot ernstig verlies van het gezichtsvermogen.