diabetes en glaucoom

Glaucoom

Hoge oogboldruk

Glaucoom valt onder de groep oogaandoeningen die de oogzenuw beschadigen, waarin de gezondheid van vitaal belang is voor een goed zicht. Deze schade wordt vaak veroorzaakt door een abnormaal hoge druk in het oog. Glaucoom is een van de belangrijkste oorzaken van blindheid voor mensen ouder dan 60 jaar. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt vaker voor bij oudere volwassenen. Veel vormen van glaucoom hebben geen waarschuwingssignalen. Het effect is zo geleidelijk dat er mogelijk geen verandering in het gezichtsvermogen opmerkt totdat de toestand zich in een vergevorderd stadium bevindt.

Onomkeerbaar

Omdat verlies van het gezichtsvermogen als gevolg van glaucoom niet kan worden hersteld, is het belangrijk om regelmatig oogonderzoek te doen met metingen van de oogdruk. Op deze wijze kan een diagnose in een vroeg stadium worden gesteld. Met als gevolg dat er op de juiste manier kan worden behandeld. Als glaucoom vroegtijdig wordt herkend, kan gezichtsverlies worden vertraagd of voorkomen. Als je de aandoening hebt, moet je over het algemeen de rest van jouw leven worden behandeld.

Retinopathie

Mensen met diabetische retinopathie hebben een verhoogd risico op glaucoom. Dit kan gebeuren als abnormale groei in de oogbloedvaten, die kan optreden als gevolg van retinopathie, de natuurlijke afvoer van het oog blokkeert.

Blokkage

Het oog produceert een kleine hoeveelheid vloeistof zoals water in de middelste kamer, die rond de lens van het oog in de voorkamer stroomt. De vloeistof verlaat het oog met behulp van een drainagenetwerk en komt vervolgens in de bloedbaan. Gewoonlijk zorgt glaucoom ervoor dat het afvoersysteem wordt geblokkeerd en dat vloeistof in het oog opgesloten raakt. Dit veroorzaakt druk in het oog en gaat naar de zenuw aan de achterkant van het oog. Deze zenuw kan beschadigd raken door glaucoom.

Sluipend

Glaucoom heeft heel weinig symptomen in een vroeg stadium, dus mensen weten misschien niet dat er iets mis is. Bij iemand met diabetes moet een oogarts minstens één keer per jaar op glaucoom testen.

Behandeling

Glaucoom wordt meestal behandeld met oogdruppels om de druk in het oog te verlichten. Behandelingen omvatten oogdruppels met:

  • Bètablokkers (zoals betaxololhydrochloride, levobunololhydrochloride of timolol)
  • Prostaglandine-analogen (zoals latanoprost, bimatoprost, tafluprost of travoprost)
  • Koolzuuranhydraseremmers (zoals brinzolamide of dorzolamide)

De zorgverlener kan verder adviseren over de meest geschikte druppels voor deze aandoening.

Alternatief

Alternatieve behandelingen omvatten laserbehandeling (laseriridotomie) en trabeculectomiechirurgie. In ontwikkelde stadia van glaucoom begint zich slecht zicht te verspreiden, wat zich kan uitstrekken tot het gehele zicht. Als de druk van glaucoom met succes kan worden verlicht, mag de toestand echter niet verder verslechteren. Als het gezichtsvermogen aanzienlijk wordt aangetast, zijn er een aantal hulpmiddelen die mensen met diabetes met een visuele beperking kunnen helpen.