diabetes en retinopathie

Retinopathie

Netvlies

Diabetische retinopathie is een diabetescomplicatie die de ogen beïnvloedt. Het wordt veroorzaakt door schade aan de bloedvaten van het lichtgevoelige weefsel aan de achterkant van het oog, dit is het netvlies. In het begin kan diabetische retinopathie geen symptomen of slechts milde problemen met het gezichtsvermogen veroorzaken. Uiteindelijk kan het blindheid veroorzaken. De aandoening kan zich ontwikkelen bij iedereen die diabetes type 1 of type 2 heeft. Hoe langer je diabetes hebt en hoe minder gecontroleerd je bloedsuiker is, hoe groter de kans dat je deze oogcomplicatie krijgt.

Symptomen

Mogelijk heb je geen symptomen in de vroege stadia van diabetische retinopathie. Naarmate de aandoening vordert, kunnen symptomen van diabetische retinopathie zijn:

 • Vlekken of donkere snaren die in uw zicht zweven (drijvers)
 • Wazig zien
 • Fluctuerend zicht
 • Gestoord kleurenzicht
 • Donkere of lege gebieden in uw zicht
 • Zicht verlies

Oorzaak

Na verloop van tijd kan te veel suiker in uw bloed leiden tot verstopping van de kleine bloedvaten die het netvlies voeden, waardoor de bloedtoevoer wordt onderbroken. Als gevolg hiervan probeert het oog nieuwe bloedvaten te laten groeien. Maar deze nieuwe bloedvaten ontwikkelen zich niet goed en kunnen gemakkelijk lekken.

Soorten

Er zijn twee soorten diabetische retinopathie:

1. Vroege diabetische retinopathie. In deze meer algemene vorm, ook wel niet-proliferatieve diabetische retinopathie genoemd, groeien er geen nieuwe bloedvaten (prolifererend) in het netvlies.

Wanneer u niet-proliferatieve diabetische retinopathie heeft, verzwakken de wanden van de bloedvaten in het netvlies. Kleine uitstulpingen (microaneurysma's) steken uit de vaatwanden van de kleinere bloedvaten en lekken soms vloeistof en bloed in het netvlies. Grotere retinale vaten kunnen beginnen uit te zetten en worden ook onregelmatig in diameter. Niet-proliferatieve diabetische retinopathie kan zich ontwikkelen van mild tot ernstig, naarmate meer bloedvaten worden geblokkeerd. Zenuwvezels in het netvlies kunnen beginnen te zwellen. Soms begint het centrale deel van het netvlies (macula) te zwellen (maculair oedeem), een aandoening die behandeling vereist.

2. Geavanceerde diabetische retinopathie. Diabetische retinopathie kan zich ook ontwikkelen tot dit ernstiger type, bekend als proliferatieve diabetische retinopathie. Bij dit type sluiten beschadigde bloedvaten af, wat de groei van nieuwe, abnormale bloedvaten in het netvlies veroorzaakt en kan lekken in de heldere, geleiachtige substantie die het midden van het oog (glasachtig) vult. Uiteindelijk kan littekenweefsel gestimuleerd door de groei van nieuwe bloedvaten ervoor zorgen dat het netvlies loskomt van de achterkant van je oog. Als de nieuwe bloedvaten de normale vloeistofstroom uit het oog verstoren, kan er druk in de oogbal ontstaan. Dit kan de zenuw beschadigen die beelden van uw oog naar de hersenen vervoert (optische zenuw), wat resulteert in glaucoom.

Risico

Iedereen die diabetes heeft, kan diabetische retinopathie ontwikkelen. Het risico op het ontwikkelen van de oogaandoening kan toenemen als gevolg van:

 • Duur van diabetes - hoe langer je diabetes hebt, hoe groter het risico op het ontwikkelen van diabetische retinopathie
 • Slechte controle van de bloedglucosespiegel
 • Hoge bloeddruk
 • Hoge cholesterol
 • Zwangerschap
 • Tabak gebruik