diabetes en hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk

Vaatwand

Hoge bloeddruk is een veel voorkomende aandoening waarbij de langdurige kracht van het bloed tegen de vaatwanden hoog genoeg is om uiteindelijk gezondheidsproblemen te veroorzaken, zoals hartaandoeningen. Bloeddruk wordt bepaald door zowel de hoeveelheid bloed die je hart pompt als de hoeveelheid weerstand tegen de bloedstroom in je bloedvaten. Hoe meer bloed je hart pompt en hoe smaller je slagaders, hoe hoger je bloeddruk.

Sluipend

Iemand kan jarenlang hoge bloeddruk (hypertensie) hebben zonder symptomen. Zelfs zonder symptomen blijft schade aan bloedvaten en het hart voortduren en kan worden gedetecteerd. Ongecontroleerde hoge bloeddruk verhoogt het risico op ernstige gezondheidsproblemen, waaronder een hartaanval en beroerte. Hoge bloeddruk ontwikkelt zich over het algemeen gedurende vele jaren, en het beïnvloedt uiteindelijk bijna iedereen. Gelukkig kan een hoge bloeddruk gemakkelijk worden gedetecteerd. En zodra bij een persoon een hoge bloeddruk is vastgesteld, kan degene in overleg met de zorgverlener om deze onder controle te houden.

Bloeddruk meten

Hoge bloeddruk heeft meestal geen tekenen of symptomen, dus de enige manier om te weten of je een hoge bloeddruk hebt, is door de bloeddruk te laten meten. Een enkele hoge waarde betekent echter niet noodzakelijk dat je een hoge bloeddruk hebt. Veel dingen kunnen de bloeddruk gedurende de dag beïnvloeden, dus de zorgverlener zal een aantal bloeddrukmetingen doen om te zien dat deze na verloop van tijd hoog blijft.

Oorzaak

Voor de meeste mensen is er misschien geen enkele oorzaak voor hun hoge bloeddruk. We weten niet precies wat een hoge bloeddruk veroorzaakt. We weten wel dat leefstijl van invloed kan zijn op het risico om het te ontwikkelen. Je loopt een hoger risico als:

  • Je teveel zout eet;
  • Je niet genoeg groenten en fruit eet;
  • Je niet actief genoeg bent;
  • Je te zwaar bent; of
  • Je te veel alcohol drinkt.

Gezonde leefstijl

Je kunt zelf veel doen om jouw bloeddruk te verlagen. Op deze manier verlaag je ook het risico op een beroerte en hartaanval. De eerste stap is door veranderingen in je leefstijl aan te brengen. Er zijn echter enkele factoren die het risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk verhogen, die niet te veranderen zijn. Waaronder:

  • Leeftijd: naarmate je ouder wordt, kunnen de effecten van een ongezonde leefstijl zich ophopen en kan de bloeddruk stijgen. Maar een gezonde leefstijl kan hier dus weer een voorkomende rol in spelen.
  • Etnische afkomst: mensen uit Afrikaans-Caribische en Zuid-Aziatische gemeenschappen lopen een groter risico dan andere mensen met hoge bloeddruk. Toch geldt ook hier weer dat een gezonde leefstijl een belangrijke rol speelt.
  • Familiegeschiedenis: je loopt een groter risico als andere familieleden hoge bloeddruk hebben of hebben gehad. Echter ook hier speelt de cultuur in de familie ook een hele grote rol. Een gezonde leefstijl kan een belangrijke rol spelen in het voorkomen van een te hoge bloeddruk.

Medische aandoening

Sommige mensen kunnen een hoge bloeddruk hebben die verband houdt met een andere medische aandoening, zoals nierproblemen. Voor deze mensen geldt dat als die medische probleem worden behandelt, kan hun bloeddruk weer normaal worden.