diabetes burnout

Diabetes Burnout

Nooit vrij

Diabetes burn-out is een toestand waarin iemand met diabetes moe wordt van het beheren van zijn toestand en deze vervolgens gewoon negeert voor een bepaalde periode, of erger, voor altijd. Helaas komt diabetes burn-out veel voor, en de meeste mensen met type 1 diabetes hebben het op een bepaald punt in hun leven ervaren. Immers, als jij type 1 diabetes hebt, moet jij 24/7 'aan' zijn, en zoveel als we zouden willen, er zijn geen pauzes,  geen diabetesvakantie. Mensen die diabetes burn-out ervaren, zijn niet noodzakelijk depressief en zijn zeker niet lui. In feite wil bijna iedereen met diabetes, zelfs degenen die een diabetes burn-out hebben, een lang gezond leven leiden. Maar soms kan diabetes overweldigend aanvoelen en mensen kunnen door al het harde werk opgebrand raken.

Symptomen

Hoe ziet diabetes burn-out er eigenlijk uit? Hoewel het er bij alle mensen anders uit kan zien, zijn er enkele veel voorkomende tekenen en symptomen. Waaronder:

  • Sterke negatieve gevoelens (bijvoorbeeld overweldigd, woede, frustratie) over diabetes
  • Zich gecontroleerd voelen door diabetes
  • Isolatie of zich alleen voelen met diabetes
  • Vermijden van sommige of alle activiteiten om de diabetes te beheren en ongemotiveerd zijn om dit gedrag te veranderen

Hoop

Als je type 1 diabetes hebt en opgebrand bent, weet dan dat er hoop is! Diabetes is hard werken en totdat we een remedie hebben, blijft het moeilijk. Er zijn echter dingen die je kunt proberen die je kunnen helpen om gevoelens van burn-out te overwinnen en zelfs te voorkomen.

Flexibel 

Mensen met type 1 diabetes zijn vaak heel hard voor zichzelf. Ze verwachten veel van zichzelf en als ze niet aan hun eigen verwachtingen voldoen, kan dit frustrerend zijn. Iedereen die met type 1 diabetes woont, weet dat het bijna onmogelijk is om altijd alles 'goed' te doen. En zelfs als je alles "goed" doet, kan jouw bloedglucose een eigen weg hebben en een aantal gekke dingen doen. Als je perfectie verwacht en perfectie niet mogelijk is, lijkt het soms normaal om op te geven. Probeer in plaats daarvan jezelf wat speling te geven. Het is prima om naar perfectie te streven, maar het is belangrijk om jezelf wat speling te bezorgen en het goed te vinden om uit te glijden. En vergeet niet dat soms het hebben van gekke bloedsglucose deel uitmaakt van diabetes.

Kleine stapjes

Diabetes is vaak veel hard werken en soms kan alles overweldigend lijken. Wanneer dingen overweldigend worden, weet je misschien niet eens waar je moet beginnen. In plaats van een grote taak in één keer aan te pakken, probeer het op te splitsen in kleine stappen waarvan je weet dat je het kunt bereiken. Als je bijvoorbeeld tegen jezelf zegt dat je je HbA1c wilt verlagen van 8% naar 7%, klinkt dit misschien als een gigantische taak. Als dat echter jouw doel is, identificeer dan de specifieke dingen die jij vandaag kunt doen om er te komen. Jij kunt bijvoorbeeld jouw bloedsuiker minstens 4 keer per dag controleren en bij elke maaltijd koolhydraten tellen en insuline gebruiken. Het nemen van kleine stappen kan het bereiken van grote doelen een stuk haalbaarder maken.

Leefstijlcoach

Vind je het moeilijk om zelf uit de diabetes burn out te komen? Vraag om hulp bij je zorgverlener of bij een leefstijl coach gespecialiseerd in diabetes. Kijk maar eens op deze website onder coaching welke mogelijkheden er zijn.