diabetes en maculair oedeem

Maculair oedeem

Macula

Maculair oedeem is de ophoping van vloeistof in de macula, een gebied in het midden van het netvlies. Het netvlies is het lichtgevoelige weefsel aan de achterkant van het oog. De macula is het deel van het netvlies dat verantwoordelijk is voor scherp, rechtuit zicht. Vochtophoping zorgt ervoor dat de macula opzwelt en dikker wordt, wat het zicht verstoort.

Symptoom

Het primaire symptoom van maculair oedeem is wazig of golvend zicht in de buurt van of in het midden van uw gezichtsveld. Kleuren kunnen ook vervaagd of vervormd lijken. De meeste mensen met maculair oedeem zullen symptomen hebben die variëren van een enigszins wazig zicht tot merkbaar verlies van het gezichtsvermogen. Als slechts één oog wordt aangetast, merkt u misschien niet dat uw zicht wazig is totdat de toestand goed gevorderd is.

Oorzaak

Maculair oedeem treedt op wanneer er abnormale lekkage en ophoping van vloeistof in de macula is van beschadigde bloedvaten in het nabijgelegen netvlies. Een veel voorkomende oorzaak van macula-oedeem is diabetische retinopathie, een aandoening die kan voorkomen bj mensen met diabetes. Maculair oedeem kan ook optreden na oogchirurgie, in verband met leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. Tevens kan maculair oedeem ontstaan als gevolg van ontstekingsziekten die het oog aantasten. Elke ziekte die bloedvaten in het netvlies beschadigt, kan maculair oedeem veroorzaken.

Retinopathie

Diabetisch maculair oedeem wordt veroorzaakt door een complicatie van diabetes genaamd diabetische retinopathie. Diabetische retinopathie is de meest voorkomende diabetische oogziekte en de belangrijkste oorzaak van onomkeerbare blindheid in de werkende leeftijd. Diabetische retinopathie treft meestal beide ogen maar niet altijd met hetzelfde resultaat van schade.

Schade

Diabetische retinopathie wordt veroorzaakt door voortdurende schade aan de kleine bloedvaten van het netvlies. Het lekken van vloeistof in het netvlies kan leiden tot zwelling van het omliggende weefsel, inclusief de macula.

Diabetes

Diabetisch maculair oedeem is de meest voorkomende oorzaak van verlies van het gezichtsvermogen bij mensen met diabetische retinopathie. Slechte controle van de bloedsuiker en aanvullende medische aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, verhogen het risico op blindheid voor mensen met diabetisch macula-oedeem. Deze aandoening kan in elk stadium van diabetische retinopathie voorkomen, hoewel het waarschijnlijker is dat het later optreedt naarmate de ziekte vordert.

Operatie

Maculair oedeem kan zich ontwikkelen na elk type operatie dat in het oog wordt uitgevoerd, inclusief chirurgie voor cataract, glaucoom of netvliesaandoeningen. Een klein aantal mensen met een staaroperatie (experts schatten slechts 1-3 procent) kan binnen enkele weken na de operatie macula-oedeem ontwikkelen. Als het ene oog wordt aangetast, is de kans 50 procent dat het andere oog ook wordt aangetast. Maculair oedeem na oogchirurgie is meestal mild, van korte duur en reageert goed op oogdruppels die ontstekingen behandelen.

Behandeling

Behandeling voor maculair oedeem wordt bepaald door het type maculair oedeem dat men misschien heeft. De meest effectieve behandelstrategieën zijn eerst gericht op de onderliggende oorzaak van maculair oedeem, zoals diabetes of hoge bloeddruk, en behandelen vervolgens de schade in het netvlies. Behandelingen voor diabetisch maculair oedeem en maculair oedeem veroorzaakt door andere aandoeningen zijn vaak hetzelfde. In sommige gevallen van maculair oedeem kunnen echter aanvullende behandelingen nodig zijn om bijbehorende aandoeningen aan te pakken.