diabetes en huidproblemen

Huidproblemen

Invloed

Diabetes kan elk deel van het lichaam beïnvloeden, inclusief de huid. Veel mensen met diabetes zullen op enig moment in hun leven een huidaandoening hebben die wordt veroorzaakt of  verergerd door diabetes. In sommige gevallen kunnen huidproblemen het eerste teken zijn dat een persoon diabetes heeft.

Algemeen en specifiek

In sommige gevallen ontwikkelen mensen met diabetes huidaandoeningen die iedereen kunnen treffen. Voorbeelden van deze aandoeningen omvatten bacteriële infecties, schimmelinfecties en jeuk. Mensen met diabetes zijn echter ook meer vatbaar voor het krijgen van bepaalde aandoeningen. Deze omvatten diabetische dermopathie, necrobiosis lipoidica diabeticorum en eruptieve xanthomatosis. Enkele veel voorkomende huidaandoeningen bij mensen met diabetes worden hieronder uitgelegd:

Diabetische dermopathie

Diabetes kan invloed hebben op de kleine bloedvaten van het lichaam die de huid van bloed voorzien. Veranderingen in de bloedvaten als gevolg van diabetes kunnen een huidaandoening veroorzaken die diabetische dermopathie wordt genoemd. Dermopathie verschijnt als schilferige vlekken die lichtbruin of rood zijn, vaak aan de voorkant van de benen. De plekken doen geen pijn, vormen geen blaar of jeuk en behandeling is over het algemeen niet nodig. De plekken worden soms huidvlekken genoemd.

Allergische reacties

Allergische reacties op voedsel, insectenbeten en medicijnen kunnen huiduitslag, depressies of bultjes op de huid veroorzaken. Neem contact op met de zorgverlener als je denkt dat je een allergische reactie op een geneesmiddel hebt. Ernstige allergische reacties kunnen een spoedbehandeling vereisen. Het is vooral belangrijk voor mensen met diabetes om te controleren op uitslag of stoten in de gebieden waar ze hun insuline injecteren.

Atherosclerose

Atherosclerose is het vernauwen van bloedvaten die de vaatwanden verdikken. Hoewel atherosclerose meestal wordt geassocieerd met bloedvaten in of nabij het hart, kan het bloedvaten in het hele lichaam beïnvloeden, inclusief die welke de huid voeden. Wanneer de bloedvaten die de huid voeden smal worden, treden veranderingen op door een gebrek aan zuurstof. Haarverlies, dunner wordende en glanzende huid, verdikte en verkleurde teennagels en koude huid zijn symptomen van atherosclerose. Omdat bloed de witte bloedcellen vervoert die infecties helpen bestrijden, genezen benen en voeten die zijn getroffen door atherosclerose langzaam wanneer ze gewond zijn.

Bacteriële infecties

Er zijn verschillende soorten bacteriële infecties die de huid aantasten. Deze omvatten strontjes, die infecties van de klieren van de oogleden zijn; folliculitis, wat infecties van de haarzakjes zijn; en steenpuist, dit zijn diepe infecties van de huid en het onderliggende weefsel. Er zijn ook bacteriële infecties die de nagels aantasten. Bij een bacteriële infectie zijn de betrokken gebieden over het algemeen heet, gezwollen, rood en pijnlijk. De meeste bacteriële infecties vereisen behandeling met antibiotica in de vorm van pillen en/of crèmes.

Jeuk

Jeukende huid, ook wel jeuk genoemd, kan veel oorzaken hebben, zoals een schimmelinfectie, een droge huid of een slechte bloedstroom. In geval van diabetes komt een jeukende huid veel voor. Wanneer jeuk wordt veroorzaakt door een slechte bloedstroom, worden de onderbenen en voeten meestal aangetast. Gebruik lotions of crèmes, vermijd het nemen van warme douches en gebruik zachte zeep om de huid zacht en vochtig te houden. Vette crème’s of zalven voorkomen ook jeuk als gevolg van een droge huid. Een eenvoudige manier van verzorgen is het aanbrengen van kokosolie dat de huid soepel houdt.