diabetes en ziek zijn

Diabetes en Ziek zijn

Verstoring

Ziek zijn kan het zelfmanagement van de diabetes verstoren. Het is belangrijk om te weten wat je moet doen om je bloedglucosewaarde zo dicht mogelijk bij jouw ideale waarden te houden. Dit zijn de waarden die je als doel hebt afgesproken met je zorgverleners. Je kunt samen met je zorgverlener speciale regels voor ziektedagen afspreken. 

Ziekenhuiszorg

Jij moet weten hoe je insuline of andere diabetesmedicatie, bloed- of urinetests en jouw gezonde voeding beheert op het moment dat je ziek bent. Dit is ook belangrijk als je naar het ziekenhuis gaat voor zorg of behandeling. Vertel de zorgverleners die jou behandelen altijd dat je diabetes hebt. Het is belangrijk dat de zorg voor jou van hoge kwaliteit is als je ziekenhuiszorg nodig hebt. Deze zorg is essentieel en daar heb je recht op.

Effect

Als je ziek bent is het belangrijk om te weten wat het effect van ziek zijn is op jouw diabetes. Hiervoor is het belangrijk dat ieder individu in overleg met de zorgverlener zijn eigen plan opstelt. Ziekte en infecties, evenals alle andere vormen van stress, kunnen jouw bloedglucosewaarde verhogen. Als onderdeel van het afweermechanisme van het lichaam om stress, ziekten en infecties te bestrijden/aan te kunnen, komt er meer glucose vrij in de bloedbaan. Het lichaam maakt glucose vrij om te kunnen vechten tegen de stressfactor. Dit kan zelfs gebeuren als je geen eten hebt of minder eet dan normaal. 

Meer insuline

Mensen die geen diabetes hebben, produceren in geval van stress meer insuline om het vrijkomen van deze glucose het hoofd te bieden. In geval van diabetes, kan je lichaam dit niet zelf doen en kan extra insuline toedienen noodzakelijk zijn. De symptomen, die je had toen je net diabetes had, komen nu ook weer om de hoek kijken. Veel plassen, dorst, vermoeid, afvallen enzovoorts. Deze klachten van de diabetes samen met de klachten van de infectie zorgen er soms voor dat de infectie erger verloopt. Soms komt het echter ook voor dat je bloedglucosewaarde juist daalt. Dit als als gevolg van het niet zoals gewoonlijk voedsel opnemen door je lichaam. Je eet vaak minder als je ziek bent of hebt diarree.

Uitdroging

Verhoging, koorts hebben of ziek zijn kan leiden tot uitdroging. In sommige gevallen kan ernstige uitdroging en een zeer hoge bloedsuikerspiegel betekenen dat je naar het ziekenhuis moet. Het is dus belangrijk om voorbereid te zijn en het advies van de zorgverlener op te volgen als je ziek bent. Misschien is het ook handig om deze informatie met familie of vrienden te delen zodat zij jou kunnen helpen als je ziek wordt.

Wat kun je zelf doen

  • Raak niet in paniek, neem contact op met jouw zorgverlener als je vragen hebt en jou kan helpen aks je niet zeker weet wat je moet doen.
  • Gebruik gewoon de insuline of tabletten, ook al heb je geen zin om te eten. Toch zijn er soms situaties waarbij je anders moet handelen. Overleg ook met jouw zorgverlener welke medicijnen je mogelijk wel dient te minderen om helemaal dient te stoppen. Contact met je zorgverlener stelt hen in staat om jouw het juiste advies te kunnen geven.
  • Als je ziek bent is het belangrijk om wat vaker je bloedglucosewaarde te checken. Doe dit tijdens het ziek zijn ook in de nacht. Als je in geval van diabetes type 2 thuis jouw bloedglucosewaarde niet test, let dan op de tekenen van hoge bloedglucosewaarden ofwel een hyper (hypergylkemie).
  • Zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft. Neem regelmatig ongezoet drinken, en eet regelmatig kleine porties lichte voeding.
  • Bespreek met je zorgverlener in geval van diabetes type 1 of je jouw ketonen dient te checken als jouw bloedsuikerspiegel hoog is en vanaf welke waarde. Neem contact op met jouw zorgverlener als er ketonen aanwezig zijn.
  • Blijf eten of drinken - als je moeite hebt met eten of ben je erg misselijk, probeer dan snacks of drankjes met koolhydraten om je energie te geven. Probeer suikerhoudende dranken te drinken (zoals vruchtensap of cola of limonade met suiker) of zuig op glucosetabletten of snoepjes zoals jelly beans. Gebruik geen koolzuurhoudende dranken, deze zorgen er juist voor dat je weer sneller overgeeft. Als je moet overgeven of niet in staat bent om vloeistoffen binnen te houden, zoek dan zo snel mogelijk medische hulp.