diabetes en zwangerschap

Diabetes en een Kinderwens

Kinderwens

Je hebt diabetes en je hebt een kinderwens. Wat is belangrijk om te weten als je graag kinderen wilt. Meestal verloopt de zwangerschap van een vrouw met diabetes goed. Het is niet altijd even gemakkelijk omdat je heel goed je best moet doen. Het is namelijk enorm belangrijk dat je jouw bloedglucosewaarde zo laag mogelijk houdt. Op deze wijze voorkom je dat jouw baby te veel suiker binnen krijgt. Een goede instelling betreffende jouw diabetes voor de zwangerschap is belangrijk voor een gezonde baby en jouw eigen gezondheid. Daarom is het essentieel dat je ruim, voordat je stopt met anticonceptie, begint met de voorbereidingen van een mogelijke zwangerschap.

Zorgverlener

Jullie hebben besloten dat je graag een kindje wil. Bespreek met jouw zorgverlener dat je een kinderwens hebt. Dit doe je al vanaf het moment dat jij graag zwanger wilt worden. De internist zal jou goed begeleiden tijdens de periode voor het zwanger worden en ook tijdens de zwangerschap.  Vanaf het moment dat je zwanger bent komt de gynaecoloog er als zorgverlener bij.

Voorbereiding

Het is belangrijk voordat je zwanger wordt dat je waarden goed genoeg zijn. Zelfcontrole is hierbij essentieel. Deze voorbereiding is belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat te hoge bloedglucosewaarden schadelijk zijn voor de baby. Zeker tijdens de aanleg van jouw baby in de eerste weken van de zwangerschap. Je weet dan vaak helemaal nog niet dat je zwanger bent. Tijdens deze eerste weken van de zwangerschap worden de organen van jouw baby aangelegd.  Voor een gezonde baby zijn daarom gezonde bloedglucosewaarden essentieel.

Controle

Omdat een zwangerschap een extra belasting is voor jouw lichaam zal er extra controle zijn van je nieren en ogen. Een zwangerschap kan namelijk leiden tot oogproblemen en nierproblemen. Door deze extra controle is het mogelijk om op tijd in te grijpen. Tijdens de zwangerschap en na de bevalling zullen jouw ogen nog extra worden gecontroleerd.

Type 1

Heb je diabetes type 1, dan zal jouw zorgverlener ook een extra controle van je schildklier doen. Schildklieraandoeningen komen vaker voor bij diabetes type 1. Bij schildklierproblemen kunnen schade aan de baby veroorzaken en daarom is behandeling essentieel.

Toeval type 1

Er is 3% meer kans dat je kindje geboren met diabetes als de moeder diabetes type 1 heeft. Heeft de vader diabetes type 1, dan is de kans op een baby met diabetes type 1 6% meer dan bij een ouder zonder diabetes. Hier is sprake van toeval.

Erfelijkheid type 2

Bij type 2 diabetes speelt erfelijkheid een veel grotere rol. Omdat dit type 2 diabetes een leefstijl-gerelateerde diabetes is, is het mogelijk om met een gezonde leefstijl de diabetes weer om te keren. Wel kan het zo zijn, dat in geval van zwangerschapsdiabetes (ook gerelateerd aan type 2). De moeder insuline moet gaan injecteren. Alle orale antidiabetica zijn niet geschikt om te gebruiken tijdens de zwangerschap. Deze medicatie is schadelijk voor het kind.

Welke voorbereiding kun je zelf treffen?

  • Zorg voor optimale bloedglucosewaarden. Streef minimaal 3 maanden voor de bevruchting naar een HbA1c van
  • Heb je nog geen flash of continu glucose meter? Overleg dit dan met je zorgverlener. Zij kunnen dit voor je aanvragen.
  • Veel vrouwen stappen voor het zwanger worden over op de insulinepomp. Dit zorgt vaak voor het optimaal reguleren van je bloedglucosewaarden. Overleg dit met je zorgverlener.
  • Zoals iedere vrouw die een kinderwens heeft, is het advies voor vrouwen met diabetes ook, om foliumzuur in te nemen. Vraag bij jouw zorgverlener naar de juiste dosering en hoe lang je dit dient te doen.
  • Zorg voor een optimale voorbereiding door het zoeken van allerlei informatie over zwangerschap en diabetes. Op het internet kun je veel terugvinden, de folders uit het ziekenhuis, net als bij de patiëntenvereniging en in allerlei boeken over zwangerschap.
  • Heb je veel overgewicht, dan zal je zorgverlener jou ook adviseren om af te vallen. Dit beperkt namelijk de risico’s die je altijd loopt tijdens een zwangerschap.