diabetes darmgezondheid stress
Leefstijl
Monique Lageweg
Leefstijl
09/20/2023
9 min
0

Heb jij ook wel eens problemen met de ontlasting?

09/20/2023
9 min
0

Diabetes, ontlasting en stress zijn drie ogenschijnlijk verschillende onderwerpen die in werkelijkheid diep met elkaar verweven kunnen zijn. Terwijl diabetes een bekende chronische aandoening is die de bloedglucose beïnvloedt, lijken ontlasting en stress misschien niet meteen iets met de diabetes te maken hebben. Toch laten recente studies zien dat er een complexe relatie bestaat tussen deze drie elementen, en het begrijpen van deze relatie kan van cruciaal belang zijn als jij diabetes hebt,

Diabetes, Ontlasting en Stress: De Onderschatte Verbinding

In dit uitgebreide artikel laat ik je de verbinding zien tussen diabetes, ontlasting en stress. We beginnen met een diepgaande blik op elk van deze onderwerpen afzonderlijk. Daarna onderzoeken  we hoe ze met elkaar verweven zijn. Om de algehele gezondheid en kwaliteit van leven met diabetes te verbeteren eindigen we met praktische tips. Op deze wijze weet je de strategieën om deze verbindingen te begrijpen en te beheersen. Kennis is ook in dit geval weer macht om van lijder naar leider te gaan en DiabetesBaas te worden.

Deel 1: Diabetes en de Bloedsuikerspiegel

Voordat we dieper ingaan op de relatie tussen diabetes, ontlasting en stress, laten we eerst begrijpen wat diabetes is en hoe het de bloedglucose beïnvloedt.

Diabetes

Diabetes mellitus, vaak gewoon diabetes genoemd, is een chronische aandoening die het vermogen van het lichaam om de bloedglucose te reguleren aantast. Er zijn twee hoofdtypen diabetes:

 • Diabetes type 1: Dit is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de insuline-producerende cellen in de alvleesklier vernietigt, waardoor het lichaam geen insuline kan produceren. Insuline is een hormoon dat de bloedglucosewaarde reguleert door glucose uit het bloed naar de cellen te transporteren voor energie.
 • Diabetes type 2: Bij dit type diabetes is er een verminderde gevoeligheid van de lichaamscellen voor insuline, wat leidt tot een verhoogde bloedglucosewaarde. Het lichaam kan nog steeds insuline produceren, maar het is niet effectief in het reguleren van de bloedglucose.Ongeacht het type diabetes, kan een hoge bloedglucosewaarde leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties, waaronder hart- en vaatziekten, nieraandoeningen, neuropathie en meer.

  Insulinediabetes ontlasting stress

  Insuline speelt een cruciale rol bij het reguleren van de bloedglucosewaarde. Wanneer we voedsel consumeren, wordt glucose (suiker) uit dat voedsel opgenomen in de bloedbaan. Insuline helpt de cellen glucose op te nemen en op te slaan, waardoor de bloedglucose binnen een gezond bereik wordt gehouden.Bij mensen met diabetes is dit proces verstoord. Bij diabetes type 1 is er een absoluut tekort aan insuline, terwijl bij diabetes type 2 de cellen niet goed op insuline reageren. Hierdoor blijft glucose in de bloedbaan circuleren, wat leidt tot hoge bloedglucosewaardes.

  Beheersing bloedglucose

  Het handhaven van een goede beheersing van de bloedglucose is essentieel voor mensen met diabetes om gezondheidscomplicaties te voorkomen. Het is daarom belangrijk dat je de bloedglucosewaarde regelmatig meet, dat je de medicatie gebruikt(indien voorgeschreven), uitgebalanceerd gezonde voeding neemt en een actieve leefstijl hanteert.

  Diabetes & Ontlasting

  Nu we een stevige basis hebben gelegd voor begrip van diabetes en bloedsuikerregulatie, laten we de relatie tussen diabetes en ontlasting verkennen. Hoewel dit misschien verrassend klinkt, kunnen problemen met de ontlasting aanzienlijke invloed hebben op de beheersing van de bloedglucose en het algehele welzijn van mensen met diabetes.

  Spijsvertering

De spijsvertering is een complex proces waarbij voedsel wordt afgebroken tot voedingsstoffen die het lichaam kan gebruiken. Een van de belangrijkste organen die betrokken zijn bij de spijsvertering is de darm, een lang en kronkelig orgaan dat voedingsstoffen opneemt en afvalstoffen uitscheidt.

Darmgezondheid

De gezondheid van de darmen is van cruciaal belang voor een efficiënte spijsvertering en absorptie van voedingsstoffen. Wanneer de darmen niet goed functioneren, kan dit leiden tot problemen met de ontlasting en een verminderde opname van voedingsstoffen.

Diabetes & Gastro-intestinale Problemen

Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op gastro-intestinale problemen, waaronder:

 • Vertraagde maaglediging: Ook wel gastroparese genoemd, dit is een aandoening waarbij de maag langer nodig heeft om voedsel te verteren en door te geven aan de darmen. Dit kan leiden tot onvoorspelbare schommelingen in de bloedsuikerspiegel.
 • Diabetische neuropathie: Diabetes kan schade veroorzaken aan de zenuwen in het maag-darmkanaal, wat kan leiden tot constipatie, diarree of incontinentie.
 • Verstoorde darmflora: Diabetes kan de balans van darmbacteriën verstoren, wat van invloed kan zijn op de spijsvertering en ontlastingspatronen.

Ontlasting en Bloedglucose

Nu we begrijpen hoe diabetes gastro-intestinale problemen kan veroorzaken, laten we eens kijken naar de impact van ontlasting op de beheersing van de bloedglucose.

De kwaliteit van de ontlasting en de regelmaat van de stoelgang kunnen indirect van invloed zijn op de bloedglucose. Hier zijn enkele manieren waarop dit gebeurt:

 • Voedingsstoffen-absorptie: Een gezonde spijsvertering zorgt voor een efficiënte opname van voedingsstoffen, inclusief koolhydraten, uit voedsel. Als de spijsvertering verstoord is, kan dit leiden tot een onvoorspelbare opname van koolhydraten, wat de bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden.
 • Medicatie-opname: Sommige diabetes-medicijnen moeten met voedsel worden ingenomen. Als de ontlasting onregelmatig is en voedingsstoffen niet goed worden opgenomen, kan dit de effectiviteit van de medicatie verminderen.
 • Stress en spijsvertering: Stress kan zowel de spijsvertering als de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. We zullen later in dit artikel dieper ingaan op de relatie tussen stress en diabetes.

Diabetes & Stress

Nu we de relatie tussen diabetes en ontlasting hebben besproken, is het tijd om de complexe band tussen diabetes en stress te verkennen. Stress is een veelvoorkomend fenomeen in de moderne samenleving, maar het kan bijzonder schadelijk zijn voor mensen met diabetes.

Wat is Stress?

diabetes problemen ontlasting stressStress is de reactie van het lichaam op externe prikkels, die we stressoren noemen. Deze prikkels kunnen fysiek, emotioneel of psychologisch van aard zijn. Het stress-responssysteem, dat wordt aangestuurd door hormonen zoals cortisol en adrenaline, bereidt het lichaam voor op een 'vecht- of vlucht'-reactie.

Hoewel stress op korte termijn nuttig kan zijn, kan chronische stress schadelijk zijn voor de gezondheid. Het kan leiden tot tal van problemen, waaronder slaapstoornissen, angst, depressie en verhoogde bloeddruk.

Stress en Bloedsuiker

Stress heeft een directe invloed op de bloedsuikerspiegel. Wanneer het lichaam zich in een stressvolle situatie bevindt, reageert het door extra glucose vrij te maken in de bloedbaan, wat energie levert voor de 'vecht- of vlucht'-reactie. Dit kan leiden tot tijdelijke schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Voor mensen met diabetes kan stress echter een bijzondere uitdaging vormen. Hier zijn enkele manieren waarop stress diabetes kan beïnvloeden:

 • Insulineresistentie: Stresshormonen kunnen de werking van insuline verminderen, waardoor de cellen minder gevoelig worden voor dit hormoon. Dit kan leiden tot verhoogde bloedsuikerspiegels.
 • Ongezonde eetgewoonten: Stress kan leiden tot emotioneel eten of het overslaan van maaltijden, wat de bloedsuikerspiegel kan ontregelen.
 • Medicijngebruik: Sommige mensen met diabetes ervaren een verandering in hun medicijnbehoeften tijdens periodes van stress, wat kan leiden tot onvoorspelbare bloedsuikerwaarden.

Stress & Diabetes 

De verbinding tussen stress en diabetes is complex en multifactorieel. Een van de belangrijkste factoren is het effect van stresshormonen op de insulinegevoeligheid van cellen. Onder chronische stress kan het lichaam continu verhoogde niveaus van deze hormonen produceren, wat kan leiden tot aanhoudende insulineresistentie.

Ongezonde leefstijl

Bovendien kan stress leiden tot ongezonde gewoonte van leefstijl, zoals roken, overmatig alcoholgebruik en ongezond eten, die het risico op diabetes verhogen. Stress kan ook leiden tot slaapstoornissen, die op hun beurt een insulinegevoeligheid, het metabolisme, en de bloedglucose kunnen verstoren.

Deel 2: Het Verband Tussen Diabetes, Ontlasting en Stress

Nu we een goed begrip hebben van diabetes, ontlasting en stress afzonderlijk, is het tijd om te onderzoeken hoe deze drie elementen met elkaar verweven zijn.

Onderliggende Stressfactor

Een interessante observatie is dat stress vaak fungeert als een gemeenschappelijke onderliggende factor die zowel de spijsvertering als de bloedglucose regulatie beïnvloedt. Stress kan leiden tot gastro-intestinale problemen, zoals prikkelbare darmsyndroom (PDS), waarbij ontlastingspatronen verstoord zijn.

Bovendien kan stress de insulineresistentie verergeren, wat op zijn beurt de beheersing van de bloedglucose bemoeilijkt. Dit kan een vicieuze cirkel creëren waarbij stress de diabetescomplicaties verergert, wat op zijn beurt weer stress veroorzaakt.

Voeding, Stress en Ontlasting

Gezonde voeding is van cruciaal belang voor mensen met diabetes. Het kan helpen de bloedglucose stabiel te houden en mogelijk complicaties te voorkomen. Echter, in periodes van stress, hebben mensen de neiging om hun eetgewoonten te veranderen, wat kan leiden tot een ongezond dieet. Daarnaast werkt stress eigenlijk altijd bloedglucose verhogend als gevolg van de hogere levels aan stresshormonen.

Emotie-eten

Stress kan leiden tot overmatig eten van calorierijk voedsel, het overslaan van maaltijden, of juist te veel eten als reactie op emotionele stress. Deze ongezonde eetgewoonten kunnen op hun beurt de spijsvertering beïnvloeden en ontlastingsproblemen veroorzaken, zoals constipatie of diarree.

Lekke darm

Stress is ook funest voor de darmgezondheid en daardoor ontstaat een zogenaamde 'leaky gut'', ook wel lekke darm. Deze lekke darm is niet in staat om de gezonde nodige voedingsstoffen optimaal op te nemen. Daarnaast zorgt een lekke darm voor het doorlaten van de diverse gifstoffen in het lichaam. Ongezonde voeding is hierbij voor de darmen dan ook een stressfactor. Daarnaast hebben we tegenwoordig te maken met gifstoffen uit onze directe omgeving die zorgen voor een lekke darm. Je kunt hierbij denken aan uitlaatgassen, verzorgingsproducten, alcoholische dranken en giftige stoffen in de landbouw en industrie.

Medicatie en Stressdiabetes ontlasting bijwerkingen stress

Mensen met diabetes moeten vaak medicatie gebruiken om hun bloedglucose te reguleren. Het is belangrijk op te merken dat sommige medicijnen voor diabetes, zoals metformine, mogelijke bijwerkingen hebben die de darmfunctie kunnen beïnvloeden, met als gevolg diarree.

Verergeren

Stress kan de intensiteit van deze bijwerkingen verergeren. Dus, als iemand met diabetes al medicatie-gerelateerde darmproblemen heeft en dan onderhevig is aan stress, kunnen deze symptomen verergeren, waardoor de algehele gezondheid en kwaliteit van leven worden aangetast.

Deel 3: Beheer van Diabetes, Ontlasting en Stress

Nu we begrijpen hoe diabetes, ontlasting en stress met elkaar verweven zijn, is het tijd om te bespreken hoe mensen met diabetes deze relatie kunnen beheren en hun algehele welzijn kunnen verbeteren.

Stressmanagement

Effectief stressmanagement is essentieel voor mensen met diabetes. Hier zijn enkele strategieën die kunnen helpen:

 • Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan stress verminderen en de regulatie van je bloedglucose verbeteren. Yoga, meditatie en diepe ademhalingsoefeningen kunnen ook ontspanning bevorderen.
 • Voeding: uitgebalanceerde voeding kan helpen bij het reguleren van de bloedglucose en stress verminderen. Daarbij is een koolhydraatarm voedingspatroon een aanrader.
 • Slaap: Voldoende slaap is cruciaal voor stressvermindering en een goede gezondheid. Probeer regelmatige slaappatronen te behouden en slaap minimaal 7,5 uur per nacht.
 • Stressbeheersingstechnieken: Overweeg deelname aan stressmanagementprogramma's of counseling om effectieve stressbeheersingstechnieken te leren.

Voeding en Spijsvertering

diabetes gezonde voeding problemen ontlasting stressGezonde voeding is van essentieel belang voor mensen met diabetes. Het kan ook helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Hier zijn enkele tips voor gezonde voeding dat de spijsvertering ondersteunt:

 • Vezelrijk voedsel: Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals dagelijks minimaal 500 gram groenten, noten en fruit, bevorderen een gezonde spijsvertering en kunnen helpen bij het voorkomen van constipatie.
 • Voldoende vochtinname: Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen, wat constipatie kan verergeren. Gebruik voor iedere maaltijd 3 glazen water. In warme periodes kun je wat Keltisch zout toevoegen aan het water.
 • Maaltijd & timing: Eet 2 tot 3 x daags en verdeel maaltijden gelijkmatig over de dag om hoge pieken in de bloedglucosewaarde te voorkomen.
 • Beperk bewerkt voedsel: Vermijd bewerkt voedsel met veel toegevoegde suikers en ongezonde vetten, omdat dit de bloedsuikerspiegel kan ontregelen.

Medicatie beheer

Als je medicijnen gebruikt om diabetes te behandelen, is het belangrijk om jouw medicatie volgens het voorschrift van de arts in te nemen/gebruiken. Als je merkt dat medicatie bijwerkingen heeft die jouw spijsvertering beïnvloeden, bespreek dit dan met jouw zorgverlener. Mogelijk kunnen ze de medicatie aanpassen of aanvullende behandelingsopties aanbieden.

Jouw Zorgverlener

Het is van cruciaal belang om open en eerlijk te communiceren met jouw zorgverlener over alle aspecten van jouw gezondheid, inclusief jouw stressniveaus, spijsverteringsproblemen en diabetesbeheer. Jouw zorgverlener kan je voorzien van persoonlijk advies en behandelingsplannen die zijn afgestemd op jouw specifieke behoeften.

Conclusie

Diabetes, ontlasting en stress zijn complexe onderwerpen die diep met elkaar verweven kunnen zijn. Het begrijpen van deze relaties is van cruciaal belang als je diabetes hebt. Een gezonde leefstijl met gezonde voeding, lichaamsbeweging en ontspanning is belangrijk in de verbinding tussen deze drie onderdelen. Zo ben je in staat om jouw gezondheid te optimaliseren en complicaties te voorkomen. met een gezonde leefstijl. Door effectief stressmanagement, een gezond voeding, regelmatige beweging en nauwgezette aandacht voor het beheer van jouw medicatie ben je in staat de controle over jouw gezondheid te herwinnen en een betere kwaliteit van leven bereiken.

Diabetesmanagement

Het is belangrijk op te merken dat het management van de diabetes een persoonlijke reis is. Daarin geldt dat wat voor de ene persoon werkt, werkt niet altijd voor een ander. Daarom is het raadzaam om samen te werken met jouw zorgverlener om een op maat gemaakt behandelplan te ontwikkelen dat past bij jouw unieke behoeften en omstandigheden.

Hulp

Als je diabetes hebt of zorgen hebt over jouw gezondheid, aarzel dan niet om professioneel medisch advies in te winnen. Een gezondheidszorgprofessional kan jou begeleiden bij het beheren van jouw diabetes en jou voorzien van de juiste hulpmiddelen en informatie om jouw gezondheid te verbeteren en te behouden. Zo’n zorgprofessional kan bijvoorbeeld de internist of de diabetesverpleegkundige zijn. Je legt dan de verantwoordelijkheid meer bij de zorgverlener.

Zelf aan de slag

Wil jij zelf de slag met jouw gezondheid en zelf die verantwoordelijkheid op je nemen? Dan kun je ook kiezen voor het werken met een leefstijlcoach. Kijk eens op onze website van DiabetesBaas om te kijken wat je zelf kunt doen en waar je de hulp van DiabetesBaas kunt krijgen. Je kunt zelf aan de slag met het boek DiabetesBaas; Haal het maximale uit jouw leven met Diabetes. Je kunt aan de slag met de online cursus, waarin je stapsgewijs wordt meegenomen in het proces van de succesformule K3 + D3 = DB. Tot slot kun je ook kiezen om onder begeleiding van een leefstijlcoach met de verandering van jouw huidige leefstijl naar een gezonde leefstijl toe te werken.

Reacties
Categorieën