insulinegevoeligheid

Insuline gevoeligheid

Insuline gevoeligheid beschrijft hoe gevoelig het lichaam is voor de effecten van insuline. Iemand die zegt gevoelig te zijn voor insuline, zal kleinere hoeveelheden insuline nodig hebben om de bloedsuikerspiegel te verlagen dan iemand met een lage gevoeligheid. De insulinegevoeligheid varieert van persoon tot persoon en met een labtest kun je bepalen hoe gevoelig een persoon is voor insuline. Mensen met een lage insulinegevoeligheid, ook wel insulineresistentie genoemd, hebben grotere hoeveelheden insuline nodig, hetzij uit hun eigen pancreas of uit injecties om de bloedglucose stabiel te houden.

Metaboliseren

Het hebben van insulineresistentie is een teken dat jouw lichaam moeite heeft met het metaboliseren (omzetten) van glucose tot brandstof naar de cel. Dit kan ook wijzen op bredere gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk en cholesterolwaarden. Een bijzonder hoge gevoeligheid voor insuline kan daarentegen ook problemen veroorzaken voor mensen met diabetes type 1, met name jonge kinderen. 

Resistent

Lage insulinegevoeligheid kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Het lichaam zal proberen een lage gevoeligheid voor insuline te compenseren door meer insuline te produceren. Een hoog niveau van circulerende insuline (hyperinsulinemie) wordt echter geassocieerd met schade aan bloedvaten, hoge bloeddruk, hartaandoeningen en hartfalen, obesitas, osteoporose en zelfs kanker. 

Stress

Perioden van stress en ziekte kunnen beide korte periodes van verminderde gevoeligheid voor insuline introduceren. In de meeste gevallen zou de insulinegevoeligheid moeten herstellen zodra de stress of ziekte is verstreken.

Gevoelig

Over het algemeen is een goede gevoeligheid voor insuline een teken van goede gezondheid, maar er zijn momenten waarop een hogere gevoeligheid problematisch kan zijn. Voor mensen met type 1 diabetes kan het hebben van een hoge insulinegevoeligheid soms het risico op hypoglykemie verhogen. 

Insulinepomp

Als je de insulinepomp gebruikt is het gemakkelijker om je basale en bonusdosering van de insuline aan te passen dan wanneer je het penregime gebruikt. Als je bijzonder gevoelig bent voor insuline, zijn er insulinepennen die halve eenheden kunnen geven en het risico op hypo kunnen verminderen. Als je denkt dat jij baat zou hebben bij een pen met halve eenheden, neem dan contact op met jouw zorgverlener. 

Lichaamsbeweging

Het is bekend dat lichamelijke activiteit insuline-sensibiliserende (gevoeliger maken) effecten heeft en dit kan ook een hoger risico op hypoglykemie opleveren voor mensen die insuline gebruiken en andere medicijnen die hypoglykemie kunnen veroorzaken. De insuline sensibiliserende effecten van oefeningen kunnen soms tot 48 uur duren, dus het is belangrijk om je bewust te zijn van het verhoogde risico op hypo's.

Diabetes type 2

Lage insulinegevoeligheid of insulineresistentie wordt geassocieerd met type 2 diabetes, maar kan ook voorkomen bij type 1 diabetici. Van mensen met type 1 diabetes en insulineresistentie wordt gezegd dat ze dubbele diabetes hebben. Onderzoekers moeten nog volledig begrijpen waarom het lichaam resistent wordt tegen insuline, maar hebben sterke associaties gevonden tussen het hebben van een overmaat vet rond de organen (visceraal vet genoemd) en verminderde insulinegevoeligheid.

Leefstijl

Door het aanpassen van je leefstijl, ook in geval van diabetes type 1, ben je in staat om ook je insuline gevoeligheid te optimaliseren! Zoek hulp bij een leefstijlcoach als jij je insulinegevoeligheid wilt optimaliseren.