diabetes en hartfalen

Hartfalen

Pompen

Hartfalen is een chronische, progressieve aandoening waarbij de hartspier niet in staat is voldoende bloed te pompen om in de behoefte van het lichaam aan bloed en zuurstof te voorzien. Hartfalen betekent niet dat het hart niet meer werkt. Het betekent eerder dat het hart minder efficiënt werkt dan normaal.

Oorzaak

Vanwege verschillende mogelijke oorzaken beweegt het bloed langzamer door het hart en het lichaam en neemt de druk in het hart toe. Als gevolg hiervan kan het hart niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen pompen om aan de behoeften van het lichaam te voldoen. De kamers van het hart kunnen reageren door zich uit te rekken om meer bloed vast te houden om door het lichaam te pompen of door stijf en verdikt te worden. Dit helpt om het bloed in beweging te houden, maar de hartspier-wanden kunnen uiteindelijk verzwakken en kunnen niet zo efficiënt pompen.

Gevolg

Als gevolg hiervan kunnen de nieren reageren door ervoor te zorgen dat het lichaam vocht (water) en zout vasthoudt. Als zich vloeistof ophoopt in de armen, benen, enkels, voeten, longen of andere organen, raakt het lichaam verstopt en is congestief hartfalen de term die wordt gebruikt om de aandoening te beschrijven. ziekte, nierziekte, diabetes of hartafwijkingen die bij de geboorte aanwezig zijn, kunnen allemaal hartfalen veroorzaken. Bovendien kan hartfalen optreden wanneer verschillende ziekten of aandoeningen tegelijkertijd aanwezig zijn.

Reactie hart

Het hart probeert dit goed te maken door:

  • Vergroten. Het hart strekt zich uit om sterker samen te trekken en de vraag bij te houden om meer bloed te pompen. Na verloop van tijd wordt hierdoor het hart vergroot.
  • Meer spiermassa ontwikkelen. De toename van spiermassa treedt op omdat de samentrekkende cellen van het hart groter worden. Hierdoor kan het hart sterker pompen, tenminste in eerste instantie.
  • Pompen sneller. Dit helpt de output van het hart te verhogen.

Reactie lichaam

Het lichaam probeert ook op andere manieren te compenseren:

  • De bloedvaten smal om de bloeddruk hoog te houden en proberen het verlies van vermogen van het hart te compenseren.
  • Het lichaam leidt bloed weg van minder belangrijke weefsels en organen (zoals de nieren), het hart en de hersenen.

Maskeren

Deze tijdelijke maatregelen maskeren het probleem van hartfalen, maar lossen het niet op. Hartfalen gaat door en verergert totdat deze compenserende processen niet meer werken. Uiteindelijk kunnen het hart en lichaam het gewoon niet bijbenen en ervaart de persoon de vermoeidheid, ademhalingsproblemen of andere symptomen die meestal aanleiding geven tot een reis naar de arts. De compensatiemechanismen van het lichaam helpen verklaren waarom sommige mensen zich pas jaren nadat hun hartfunctie begint te dalen, bewust worden van hun toestand. Hartfalen kan betrekking hebben op de linkerkant, rechterkant of beide kanten van het hart. Meestal beïnvloedt het echter eerst de linkerkant.