Omega 3 bij diabetes
15 februari 2023 
6 min. leestijd

Omega 3 bij diabetes

Welke belangrijke rol speelt omega 3 bij diabetes?

omega 3 bloeddruk en diabetesJe hoort tegenwoordig veel over de omega vetzuren. We zien in de voedingsmiddelen diverse omega vetzuren terug. Dat is omega 3, omega 6 en omega 9. Van omega 3 vetzuren weten we dat ze via verschillende werkingsmechanismen veel processen het lichaam beïnvloeden. Daarnaast blijken ze een aantal gezondheidsbevorderende eigenschappen te hebben. Zo weten we uit wetenschappelijke onderzoek dat EPA en DHA (onderdeel van omega 3) onder andere bijdragen aan de preventie van hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten (zoals oa diabetes type 1), diabetes type 2 en depressie. Ook weten we dat de DHA later in het het leven ook bijdraagt aan het behoud van een goede hersen- en oogfunctie. Juist in het geval van diabetes type 1 en type 2 lijkt dus een dagelijkse inname van omega 3 vetzuren een belangrijke gezondheidswinst op te leveren.

diabetes en omega 3 vetzuur voordeel


Wat is omega 3?

Omega 3 vetzuren zijn een groep onverzadigde vetzuren die in de natuur veelvuldig voorkomen. Deze vetzuren zijn een belangrijk bestanddeel van ons (en alle andere zoogdieren) vetmetabolisme. Daarnaast hebben ze nog een belangrijke rol in ons dieet en in onze fysiologie. Ze hebben namelijk positieve eigenschappen om hart- en vaatziekten te voorkomen.diabetes en omega 3 voordeel


Bestanddelen

Omega 3 vetzuren bestaan uit 3 vetzuren. Dit zijn ALA, DHA en EPA. Het ALA komt voor in een aantal plantaardige oliën, deze olie zitten onder andere in de walnoten en eetbare zaden zoals lijnzaad en hennepzaad. Wij als mens kunnen niet zelf de ALA aanmaken. Wel kunnen we de ALA omzetten naar de EPA en DHA. Deze omega 3 vetzuren hebben een ontstekingsremmende effect en verbeteren de insulinegevoeligheid in ons lichaam.
diabetes insulineresistentie omega 3Insulineresistentie

Bij diabetes speelt insulineresistentie een grote rol. Niet alleen diabetes type 2 heeft als basis de insulineresistentie ook bij type 1 diabetes komt insulineresistentie voor. Insulineresistentie is een situatie waarbij  het lichaam minder gevoelig is voor de insuline in het lichaam. Dit kan de lichaamseigen insuline zijn maar in geval van diabetes type 1 kan dit ook de gespoten insuline zijn.

Lage insulinegevoeligheid 

diabetes brandstof insulineresistentie omega 3Bij een lagere gevoeligheid voor insuline heb je dus een grotere hoeveelheid insuline nodig om de bloedsuikerspiegel op het juiste peil te houden. Je lichaam is dan minder in staat om de glucose tot brandstof om te zetten in de cel. Die grotere insulinehoeveelheid noemen we ook wel hyperinsulinemie.

diabetes en hoge bloeddrukGezondheids-problemen

Deze lage insulinegevoeligheid leidt meestal naar meerdere gezondheidsproblemen. je lichaam gaat meer insuline maken of je gaat meer insuline spuiten. Dit hogere insulineniveau in jouw lichaam geeft meer kans op schade aan de bloedvaten, een hoge bloeddruk, hartaandoeningen, obesitas, osteoporose en zelfs kanker.


Laaggradige ontsteking

diabetes omega 3 laaggradige ontsteking

De oorzaak van deze gezondheidsproblemen zijn de laaggradige ontstekingen in het lichaam. Deze milde ontsteking die je nauwelijks in het bloed kunt aantonen wordt ook wel low Grad inflammation genoemd. In deze situatie is het immuunsysteem constant licht geactiveerd. Het lichaam zorgt er zo voor dat de ziekteverwekkers zich niet goed kunnen vermenigvuldigen.


Barrière

diabetes omega 3 barriere

Als ons lichaam geen milde laaggradige ontsteking heeft, is het beschermd door onze lichaamsbarrières. Deze lichaamsbarrières zijn onder andere onze huid en de darmwand. Deze houden de troep huid jouw lichaam. Als je een laaggradige ontsteking hebt, zijn deze barrières verhoogd doorlaatbaar oftewel lek. Daarom kunnen ze deze afvalstoffen, die er normaal via de ontlasting uitgaan, niet meer buiten je lichaam houden. Deze situatie noemen we ook wel een ‘leaky gut’ of ‘lekke darm’. Zo komen de schadelijke stoffen en ziekteverwekkers in je bloedbaan.


Immuunsysteem

diabetes omega 3 ziekteverwekkersAls deze situatie van een lekke darm langdurig aanhoudt zijn er constant schadelijke stoffen en ziekteverwekkers in de bloedbaan aanwezig. Hierdoor is het immuunsysteem  constant geactiveerd. Op dit moment is er sprake van een chronische ontsteking die vaak samen gaat met een insulineresistentie of verminderde insulinegevoeligheid.

Koorts

diabetes omega 3 koortsHet lichaam krijgt op het moment van de lekke darm geen toestemming om heftig te reageren. Het wordt in beslag genomen door de chronische laaggradige ontsteking. Zo zorgt het lichaam ervoor dat de ziekteverwekkers zich niet gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen. Een heftige reactie op ziekteverwekkers is koorts. Op deze manier worden de ziekteverwekkers namelijk gedood. Deze toestemming om heftig te reageren met koorts is afhankelijk van de status van omega 3 verzuren, vitamine D en magnesium in het lichaam.

Gevolg

Op de lange duur leiden de chronische ontsteking en de insulineresistentie tot vage diabetes omega 3 lekke darmklachten. Deze bestaan bijvoorbeeld uit vermoeidheid, stemmingswisselingen, moeite met afvallen en slaapproblemen. Daarnaast kunnen diverse welvaartsziekten ontstaan zoals onder andere auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten, bot & gewrichtsziekten, neurologische aandoeningen, complicaties bij diabetes, longziekten en stofwisselingsziekten.

Conclusie

We zien dus dat de omega 3 vetzuren onder andere zorgen voor een betere darmgezondheid omdat ze ontstekingsremmende factoren bezitten en de insulinegevoeligheid verbeteren. diabetes voordelen omega 3 voedingAls er in het voedingspatroon te weinig voedingsmiddelen zoals vis en noten en zaden voorkomen, lijkt een aanvulling, in geval van diabetes type 1 en type 2, van omega 3 een aanrader. Op deze wijze ondersteun je het immuunsysteem van het lichaam en beperk je de hoeveelheid insuline in je lichaam tot een minimale hoeveelheid.


diabetes omega 3 supplementen

Oplossing

Omdat we weten dat de meeste mensen te weinig omega 3 via hun voedingspatroon binnen krijgen is het handig om te controleren wat de status van de omega 3 index is. Deze is in de ideale omstandigheden tussen de 8 en 12 %. In Europa is deze vaak rond 4 % of zelfs nog lager. Er zijn op internet diverse omega 3  indextesten te verkrijgen waarbij je zelf een druppeltje bloed op een stripje doet, dit opstuurt en na een aantal weken krijg je de uitslag. Op basis van deze uitslag kun je aan de slag met de omega 3 voedingssupplementen.

diabetes omega 3 indextestOmega 3 index test

Zelf maak ik gebruik van de basis omega 3 index test van Care by Nature.  Deze basistest is voldoende om de omega 3 index te meten. Omdat ze zelf ook omega vetzuren verkopen zullen ze daarna hun omega 3 product aan je aanraden, maar je bent vrij om te kiezen voor het product dat je wilt gebruiken.

Voorkomen of genezen

diabetes omega 3 gezonder

Voorkom dat een lage omega 3 index bij jou de diabetes-complicaties versnellen of andere klachten veroorzaken en zorg voor een optimale indexwaarde. Zo neem je de verantwoordelijkheid over jouw eigen gezondheid. Jij bent in staat om met kennis te gaan van lijder naar leider in jouw leven met diabetes.

Over de schrijver
Monique Lageweg is leefstijlcoach en eigenaar van het platform DiabetesBaas.nl. Haar missie is om mensen met diabetes meer bewust te maken van hun eigen kracht en de verantwoordelijkheid te nemen over hun diabetes. DiabetesBaas is een identiteit en leefstijl die mensen zich eigen kunnen maken. Via het platform, via haar coachingspraktijk en met haar boek, DiabetesBaas Haal het maximale uit jouw leven met diabetes, wil Monique mensen daarbij ondersteunen.
Reactie plaatsen