diabetes en slaapproblemen

Slaapproblemen

Diabetes

Slaap is belangrijk voor iedereen, maar het is vooral belangrijk wanneer je lichaam veranderingen in de bloedsuikerspiegel en andere symptomen van diabetes ervaart. Slaapgebrek veroorzaakt veranderingen in de effectiviteit van de eetlustcontrole van het lichaam, wat kan leiden tot gewichtstoename, hogere bloedsuikerspiegel en verhoogde weerstand tegen insuline (insulineresistentie).

Slaapapneu

Hoewel slaap erg belangrijk is als je diabetes hebt, kun je merken dat je niet kunt slapen wanneer je dat het meest nodig hebt. Een verklaring voor het probleem lijkt het verband tussen diabetes en slaapapneu te zijn. Slaapapneu is een aandoening die wordt gekenmerkt door periodes van onderbroken ademhaling terwijl je slaapt, waardoor je de hele nacht herhaaldelijk wakker wordt, waardoor je 's ochtends vermoeid en niet goed uitgerust bent.

Verband

Zowel diabetes als slaapapneu zijn gezondheidsproblemen die onder andere verband kunnen houden met obesitas. Inmiddels is door experts een verband tussen de twee erkend. Pas recent is echter gerealiseerd hoe nauw deze voorwaarden met elkaar verbonden zijn. Er is veel meer onderlinge samenhang tussen de twee voorwaarden dan we dachten. In feite kan de ene daadwerkelijk bijdragen aan het veroorzaken van de andere, en vice versa. Recente studies hebben aangetoond dat slaapapneu de insulineresistentie, honger en andere diabetes type 2 symptomen daadwerkelijk verhoogt.

Vaak plassen en andere verstoorders

Een ander probleem dat de slaap verstoort, is vaak urineren, een veel voorkomend symptoom van diabetes die niet goed onder controle is. Je kunt niet slapen als je moet blijven opstaan om naar het toilet te gaan. Dit probleem houdt meestal verband met hoge bloeddruk, wat ook vaak voorkomt bij diabetes. Naarmate jouw bloeddruk gedurende de nacht stijgt, neemt de behoefte om te plassen toe. Het hebben van diabetes kan ook leiden tot andere aandoeningen die het moeilijker maken om te slapen. Naast slaapapneu hebben mensen met diabetes een verhoogd risico op rusteloze benen syndroom en periodieke ledemaat-bewegingen in de slaap, evenals neuropathie en pijn-gerelateerde slaapstoornissen. Rusteloze benen syndroom veroorzaakt moeilijk in slaap vallen vanwege vreemde gevoelens in de benen die beginnen in de avond voor het slapen gaan. Periodieke ledemaat-bewegingen in slaap kunnen slapeloosheid tijdens het slapen veroorzaken (moeite om in slaap te blijven) of een gevoel van niet-verfrissende slaap en slaperigheid overdag als gevolg van langzame, ritmische bewegingen van de ledematen tijdens de slaap.

Behandeling

De eerste stap bij het beheren van jouw slaapproblemen met diabetes is jouw zorgverlener te raadplegen. Slaapapneu is een ernstig, potentieel levensbedreigend probleem dat medische hulp nodig heeft om te verhelpen. Frequent urineren en andere slaapstoornissen moeten ook worden behandeld door een zorgverlener. 

Zelf doen

Naast het praten met jouw zorgverlener, zijn hier enkele aanvullende strategieën die jou zouden kunnen helpen slapen: 

  • Verminder cafeïne-inname, drink geen cafeïne meer na half 3 in de middag.
  • Beperk het gebruik van elektronica in de slaapkamer en vermijd na 20.00 uur de blauwe verlichting in schermpjes en te felle verlichting.
  • Zorg voor een koele, donkere en rustige slaapkamer.
  • Probeer iedere dag hetzelfde ritme van bedtijd aan te houden.