koolhydraat arm diabetes

Koolhydraatarm

Stabielere bloedglucosewaarde

Voor mensen met diabetes kan koolhydraatarme voeding helpen hun bloedglucosespiegel beter te beheren. Koolhydraten verhogen de bloedglucose meer dan andere voedingsmiddelen, wat betekent dat het lichaam meer insuline moet produceren om ze te verteren. Het verminderen van de inname van koolhydraten kan helpen de bloedglucose te stabiliseren. Het kan ook enkele andere effecten van diabetes tegengaan, zoals gewichtstoename en hartaandoeningen. Desondanks kunnen koolhydraatarme diëten ook een aantal risico's met zich meebrengen. Te denken valt hierbij aan tekorten aan vitamines en mineralen. Dit heeft te maken met een eenzijdig koolhydraatarm voedingspatroon. Voor sommige mensen is een koolhydraatarm voedingspatroon een uitdaging om ook na verloop van tijd vol te houden.

Behoeften

‘’De koolhydraatbehoeften van een persoon variëren met hun activiteitenniveau, gewicht, gezondheidsdoelen en andere factoren. Het werken met een arts of diëtist kan mensen helpen specifieke koolhydraat-doelen te stellen. Voor de één is het eenvoudig om ineens koolhydraatarm te gaan eten. Voor de ander is het een langdurig proces. Waar men van ongeveer 300 gram koolhydraten naar 150 gram koolhydraten gaat dan is dit al een koolhydraatbeperking. Echter kun je dit nog niet een koolhydraatarme leefstijl noemen. Ben je jong dan bereik je al effect met deze halvering. Je zult afvallen en je beter voelen. Echter in geval van het overwinnen van type 2 diabetes is 150 gram koolhydraten nog veel te veel.

S-M-L

Diabetes type 2 is een gevolg van insuline resistentie die je wilt overwinnen. Jouw lichaam moet weer leren om de aanwezige insuline efficiënter te gebruiken. Voor iedere persoon is de koolhydraatbeperking weer anders. Welke vorm voor jouw van toepassing is, hangt af van wat je wilt bereiken en wat je kunt bereiken. Een streng koolhydraatarm voedingspatroon bevat slechts 20 - 30 gram (g) per dag. Een matig koolhydraatarm voedingspatroon bevat 30 - 50 gram koolhydraten. Een lichte koolhydraatarm voedingspatroon bevat tussen de 50 en 80 gram koolhydraten. 

Kiezen

Welke factoren spelen een rol bij insulineresistentie en dus bij de keuze voor welke koolhydraatbeperking? Hierbij dien je rekening te houden met:

 • Hoeveelheid overgewicht
 • Geslacht
 • Leeftijd
 • Erfelijkheid
 • Andere aandoeningen
 • Stress
 • Medicijnen 

Ervaren

Om een idee te krijgen hoe belangrijk een verandering in je voedingspatroon zal zijn, kun je eerst proberen je dagelijkse inname van koolhydraten een paar dagen te tellen en vervolgens een nieuw (lager) doel stellen. Een andere strategie is om de inname van koolhydraten langzaam en gestaag te verminderen en te zien hoe de bloedsuikerspiegel verandert. Een persoon kan bijvoorbeeld zijn ontbijt met koolhydraten vervangen door een hardgekookt ei en vervolgens langzaam andere koolhydraten vervangen door andere koolhydraatarme alternatieven.

Calorieën

De meeste calorieën in een koolhydraatarm dieet moeten afkomstig zijn van gezonde, natuurlijke bronnen, waaronder:

 • groenten
 • eiwitten, zoals eieren, vis, noten
 • gezonde vetten (onbewerkt), zoals olijven/olijfolie, kokosolie, avocado’s, echte boter
 • fruit met mate

Fruit

Mensen die een streng koolhydraatarm voedingspatroon volgen, zullen er misschien voor kiezen om de inname van fruit beperken, omdat fruit veel fructose bevat. Voor de meeste mensen is fruit echter een gezond alternatief voor suikerachtige snacks en/of bewerkte voedingsmiddelen. Gelukkig zijn er zeker een aantal fruitsoorten die minder fructose bevatten. Zo zijn vooral de rode fruitsoorten in het voorjaar en de zomer ideaal. 

Vermijden

Als onderdeel van een gezond, koolhydraatarm voedingspatroon is het belangrijk om de volgende inname vermijden of beperken:

 • bewerkte voedingsmiddelen, zoals voorverpakte maaltijden en zoute snacks
 • suikerrijke voeding  zoals gebak, snoep, gebak en koekjes
 • vloeibare dranken of smoothies met glucose of veel fructose zoals frisdranken en vruchtensappen
 • graanproducten die zijn verwerkt tot brood, pasta’s
 • alcoholische dranken
 • aardappelen, inclusief chips
 • zetmeel-rijke groenten zoals 

Noodzakelijke calorieën

Als je toch bijvoorbeeld brood niet kunt missen in je voedingspatroon, kies dan voor de koolhydraatarme versies die tegenwoordig zelfs bij de supermarkt verkrijgbaar zijn. Als je toch volkorenbrood, linzen en bonen wilt eten weet dan dat deze ookk veel koolhydraten bevatten. De voedingsstoffen die hierin zitten kunnen voor jou een essentieel onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon. Eet deze voedingsmiddelen met mate of als vervanging voor ongezonde koolhydraten, zoals cakes en taarten. Bij het opstellen van een koolhydraatarm voedingsplan is het handig om te weten hoeveel calorieën een persoon per dag nodig heeft en binnen dat bereik te blijven. De dagelijkse calorie-inname varieert afhankelijk van de lengte, het gewicht en het activiteitenniveau van een persoon.

Volhouden

Sommige mensen hebben moeite om op de lange termijn een koolhydraatarm voedingspatroon te behouden. Het eten van een koolhydraatarm dieet kan ervoor zorgen dat sommige mensen hongerig, humeurig zijn of zich moeilijk kunnen concentreren. Wees je dan bewust waar dit van komt. Het heeft te maken met je reptielenbrein die gewend is aan het eten van snelle koolhydraten. Dit reptielenbrein is maar met één ding bezig en dat is overleven. Dit brein weet niet beter, vanuit de oertijd, om je maag zo vol mogelijk te vullen met zoete, zoute en vette dingen. Wie weet kom je dagen lang geen calorierijk voedsel tegen en moet je hier dagen op teren. 

Ondersteuning

Iedereen die een koolhydraatarm voedingspatroon wil proberen om diabetes te helpen beheersen of te genezen, wil misschien eerst een arts, diëtist of leefstijlcoach spreken, omdat professionals in de gezondheidszorg kunnen helpen ervoor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.