diabetes en light drinken

Suikervrije dranken

Light

Kunstmatig gezoete dranken zijn alternatieven voor volledig gesuikerde dranken. Ze bevatten geen suiker en worden in plaats daarvan gezoet met kunstmatige zoetstoffen. Kunstmatig gezoete dranken worden vaak de light-versie van frisdranken genoemd. Ze worden door consumenten vaak gezien als de gezondere optie voor mensen die willen afvallen of hun suikerinname willen verminderen. Er is echter geen solide bewijs om de beweringen te ondersteunen dat ze beter zijn voor de gezondheid of obesitas en obesitas gerelateerde ziekten zoals diabetes type 2 voorkomen.

Populair

Light-frisdranken zijn populaire dranken over de hele wereld, vooral onder mensen die hun suiker- of calorie-inname willen verminderen. In plaats van suiker worden ze gezoet met kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, cyclamaat, sacharine, acesulfaam-k of sucralose. Bijna elke populaire, met suiker gezoete drank op de markt heeft een light of dieet versie. Zo kennen we de Cola light of Cola zero, of max, sinas light, Sprite zero, etc. Frisdranken gezoet met zoetstof werden voor het eerst geïntroduceerd in de jaren 1950 voor mensen met diabetes.  Maar al gedurende een aantal jaren worden ze ook verkocht aan mensen die probeerden hun gewicht onder controle te houden of hun suikerinname te verminderen.

Gezondheid

Ondanks dat het geen suiker en calorieën bevat, zijn de gezondheidseffecten van dieetdranken en kunstmatige zoetstoffen controversieel. Dieetfrisdrank is in wezen een mengsel van koolzuurhoudend water, kunstmatige of natuurlijke zoetstof, kleuren, smaakstoffen en andere levensmiddelentoevoegingen (additieven). Het heeft meestal zeer weinig tot geen calorieën en geen significante voeding. Een blikje cola light van 35 ml bevat bijvoorbeeld geen calorieën, suiker, vet of eiwit en 40 mg natrium. Niet alle frisdranken die kunstmatige zoetstoffen gebruiken, bevatten echter weinig calorieën of suikervrij. Sommigen gebruiken suiker en zoetstof samen. Een blikje Coca-Cola Life, dat de (natuurlijke) zoetstof Stevia bevat, bevat bijvoorbeeld 90 calorieën en 24 gram suiker.

Suikerinname

Met suiker gezoete dranken zoals frisdranken, fruitsmaakdranken en sportdranken, maken een derde uit van de suikerinname van tieners in Europa en bijna de helft van alle suikerinname in Noord-Amerika. Met suiker gezoete dranken bevatten veel calorieën, maar zeer weinig essentiële voedingsstoffen, en hun consumptie is een belangrijke oorzaak van toenemende snelheden van obesitas en type 2 diabetes.

Onschadelijk?

Kunstmatig gezoete dranken maken momenteel een kwart van de wereldwijde markt voor gezoete dranken uit, maar ze worden niet in dezelfde mate belast of gereguleerd als met suiker gezoete dranken, misschien vanwege hun waargenomen onschadelijkheid, zeggen de onderzoekers.

Verwarrend

Ondanks het feit dat ze geen of zeer weinig energie-inhoud hebben, bestaat er een bezorgdheid dat kunstmatig gezoete dranken compenserende voedselinname kunnen veroorzaken door het stimuleren van zoete smaakreceptoren. Dit, samen met het bewustzijn van de consument van het caloriearme gehalte van kunstmatig gezoete dranken, kan leiden tot overconsumptie van andere voedingsmiddelen, wat bijdraagt aan obesitas, diabetes type 2 en andere obesitas-gerelateerde gezondheidsproblemen. Je verwart met de light versie je lichaam en de kunstmatige zoetstoffen zijn veel minder onschadelijk dan er wordt verteld. Hoe schadelijk de zoetstoffen zijn zal ik binnenkort uitleggen in een artikel of blog.