diabetes en inuline

Inuline of cichoreiwortel

Prebioticum

Inuline, niet te verwarren met insuline, is een soort prebioticum, een stof die door de micro-organismen in uw spijsverteringskanaal wordt gebruikt en de gezondheid positief beïnvloedt. Op dit moment zijn er aanwijzingen dat drie prebiotica gezondheidsvoordelen kunnen bieden: inuline, ook wel inuline met lange keten genoemd; fructo-oligosaccharide (FOS), een inuline met korte keten die ook oligofructose wordt genoemd, en galacto-oligosaccharide (GOS).

Cichorei

Zowel inuline als FOS worden gewonnen uit cichoreiwortelvezel, een natuurlijke voedingsvezel van een plant die deel uitmaakt van de paardenbloemfamilie. GOS wordt geproduceerd uit lactose, dat afkomstig is van dieren. Het is ook niet zo goed bestudeerd als de andere twee. Inuline wordt ook in kleinere hoeveelheden gevonden in volkoren en sommige groenten en fruit, zoals asperges, knoflook en bananen.

Romig & zoet

Inuline met een langere keten heeft een romig mondgevoel en wordt daarom vaak gebruikt om het vetgehalte in producten te verminderen. Korte-keten inuline (FOS) smaakt enigszins zoet, dus het wordt gebruikt om een deel van de suiker en suikervervangers in voedingsmiddelen en dranken te verminderen. Inuline-supplementen en sommige voedingsmiddelen en dranken zullen een mix van inuline met korte en langere keten gebruiken. Deze mengsels worden ook vaak gebruikt in onderzoek.

Fermentatie

Witlofwortel-, of cichoreiwortelvezel gaat door je dunne darm en wordt vervolgens gefermenteerd door de bacteriën in je dikke darm. Als je te veel inuline binnen krijgt kan dit leiden tot spijsverteringsongemakken, echter dat geldt voor elke vezel. Bovendien lijken sommige mensen gevoeliger te zijn voor inuline en FOS dan anderen en moeten ze mogelijk hun consumptie beperken. Inuline heeft enkele spijsverteringsvoordelen. Een combinatie van inuline met korte en lange ketens heeft aangetoond dat het ongemak vermindert en helpt bij constipatie.De fructo-oligosaccharide verhoogt de hoeveelheid nuttige Bifidobacteriën en Lactobacilli-bacteriën in de darm en vergroot daarmee het microbioom van de darm.

Verlaging

De European Food Safety Association heeft de claim goedgekeurd dat het consumeren van minstens 12 gram witlofinuline of FOS per dag constipatie verlicht. (Er is niet genoeg onderzoek om dit over GOS te zeggen). Inuline lijkt ook glucose en insulinespiegels te verlagen na maaltijden bij mensen met een gemiddeld gewicht en met overgewicht. En een studie van 49 vrouwen met diabetes type 2 wees uit dat het innemen van 10 gram inuline per dag vergeleken met 10 gram maltodextrine (een geraffineerde koolhydraat) gedurende acht weken werd geassocieerd met een significante vermindering van de nuchtere bloedsuiker en HbA1c (een gemiddelde van bloedglucose gedurende drie maanden) en insulinespiegels.

Gewichtsverlies

Een onderzoek naar gewichtsverlies bij 44 mensen met pre-diabetes die counseling kregen van een diëtist ontdekte dat de groep die inuline-supplementen gedurende 18 weken gebruikte, een gewichtsverlies van 7,6 procent van het lichaamsgewicht had, vergeleken met een gewichtsverlies van 4,9 procent in de groep die cellulose neemt, een ander soort vezel.