diabetes wazig zicht

Wazig / vlekkerig zicht

Detail

Een persoon met wazig zicht kan geen fijne details zien. Dingen missen scherpte, zoals de onscherpe delen van een foto. De wazigheid kan subtiel of duidelijk zijn, het kan door de dag heen veranderen en het kan langzaam of snel opkomen, afhankelijk van de oorzaak.

Insulinetekort

Diabetes verwijst algemeen naar een complexe stofwisselingsziekte waarbij uw lichaam ofwel geen insuline kan produceren, niet genoeg insuline produceert, of het eenvoudigweg niet efficiënt kan gebruiken. Alle cellen van het lichaam hebben suiker (glucose) nodig voor energie. Insuline helpt bij het afbreken en leveren van suiker aan cellen in het lichaam. Suikerniveaus bouwen zich op in het bloed als je niet genoeg insuline heeft om het af te breken. Dit staat bekend als hyperglykemie

Waarschuwingssignaal

Hyperglykemie kan elk deel van het lichaam, inclusief de ogen, negatief beïnvloeden. Wazig zien is vaak een van de eerste waarschuwingssignalen van diabetes. Het zicht kan wazig zijn omdat er vloeistof in de lens van het oog lekt. Hierdoor zwelt de lens op en verandert hij van vorm. Die veranderingen maken het moeilijk voor je ogen om te focussen, dus dingen beginnen er wazig uit te zien. 

Hypoglykemie

Diabetes kan ook wazigheid of dubbel zien veroorzaken als gevolg van hypoglykemie (lage bloedglucose). In dit geval is de lensvorm waarschijnlijk niet de schuldige. Lage bloedglucose kan het voor de hersenen moeilijk maken zich te concentreren op wat het oog ziet. Het gezichtsvermogen wordt meestal weer normaal wanneer de glucosespiegel stijgt.

Retinopathie

Diabetische retinopathie is een term die retinale aandoeningen veroorzaakt door diabetes beschrijft. Sommige van deze aandoeningen zijn maculair oedeem en proliferatieve retinopathie. Maculair oedeem is wanneer de macula zwelt als gevolg van lekkende vloeistof. De macula is het deel van het netvlies dat een scherp centraal zicht geeft. Andere symptomen van maculair oedeem zijn golvend zicht en kleurveranderingen. Proliferatieve retinopathie is wanneer bloedvaten in het midden van het oog lekken. Wazig zien is een van de tekenen dat dit gebeurt. Je kunt ook vlekken of drijvers ervaren of problemen hebben met nachtzicht. Wazig zien kan ook een symptoom zijn van glaucoom, een ziekte waarbij druk in het oog de oogzenuw beschadigt.

Staar

Iemand kan wazig zien als degene cataract ontwikkelt. Staar veroorzaakt dat de lens van de ogen troebel wordt. Mensen met diabetes hebben de neiging om op jongere leeftijd staar te ontwikkelen dan andere volwassenen.

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk kan ook problemen met het gezichtsvermogen veroorzaken door de oogzenuw te beschadigen of door hersenschade als gevolg van een beroerte. Hoge bloeddruk komt veel voor bij diabetes, dus het is belangrijk om de bloeddruk ook binnen het normale bereik te houden.