diabetes en darmgezondheid

Diabetes en darmgezondheid onder de loep

Hippocrates heeft ooit gezegd: alle ziektes beginnen in de darm. De staat van onze ontlasting kan ons dan ook tonen hoe het is gesteld met onze gezondheid. Een goede ontlasting betekent dat de darmfunctie en spijsvertering goed is. Daarnaast voert een gezonde ontlasting op tijd de vele afvalstoffen af en zorgt daarmee voor een goede ontgifting. Tot slot is een goede ontlasting een teken dat je letterlijk en figuurlijk lekker in je vel zit. 

Jouw ontlasting verteld jou van alles over jouw voeding

  • Is dit jouw optimale brandstof? 
  • Werken jouw spijsverteringsorganen optimaal?

Maar nu terug naar de bewering van Hippocrates dat alle ziektes in de darm beginnen.

Hoe zijn diabetes en onze darmgezondheid verbonden?

De innerlijke wereld van onze darmen speelt een cruciale rol in het begrijpen van diabetes. Darmbacteriën zijn de onzichtbare helden die ons helpen voedsel te verteren en voedingsstoffen op te nemen. Deze darmflora ondergaat een transformerende ontwikkeling gedurende onze baby- en peutertijd en blijft zich vormen door voeding gedurende ons hele leven. De unieke samenstelling van je darmflora vertelt veel over je gezondheid, en bij DiabetesBaas willen we de mysteries ontrafelen.

De Darmflora bij Diabetes: Een Andere Samenstelling?

Mensen met alle typen van (pre)diabetes vertonen een afwijkende en minder diverse samenstelling van darmbacteriën in vergelijking met gezonde individuen. Sommige bacteriën zijn in overmaat aanwezig, terwijl andere in aantal tekortschieten. Bij diabetes type 1 lijkt vooral de groep Bacteroïdetes een boosdoener te zijn, wat kan leiden tot overactieve afweerreacties. Mensen met diabetes type 2 hebben doorgaans meer bacteriën in hun darmen dan nodig.

De Gevolgen van een Verstoorde Darmflora

Individuen met diabetes vertonen vaak een tekort aan bacteriën die het cruciale vetzuur butyraat produceren. Dit vetzuur is van groot belang bij het voorkomen van een 'lekke' darm, waarbij ongewenste stoffen door de darmwand kunnen dringen. Bij diabetes type 1 kan een lekke darm leiden tot een overactieve afweerreactie, terwijl het bij diabetes type 2 het lichaam minder gevoelig maakt voor insuline. Gunstige darmbacteriën spelen ook een rol bij de productie van darmhormonen die een 'lekke' darm voorkomen.

Kinderen, ontwikkeling darmflora en ontstaan diabetes

Bij de meeste kinderen die diabetes ontwikkelen vóór de puberteit, zijn de eerste tekenen van afweerstoffen al aanwezig vóór hun derde levensjaar. Intrigerend genoeg gebeurt dit tijdens dezelfde periode waarin de darmflora zich intensief vormt. Een gezonde ontwikkeling van de darmflora in de vroege jaren van ons leven is van essentieel belang om een overmatige afweerreactie te voorkomen.

Coeliakie en Diabetes: Een Intrigerende Verbinding

Het screenen op coeliakie, een auto-immuunziekte veroorzaakt door glutenintolerantie, bij kinderen met diabetes wordt steeds gebruikelijker, en dat is niet zonder reden. Net als diabetes type 1 is coeliakie een auto-immuunziekte. Bij coeliakie treedt het immuunsysteem in werking bij de consumptie van gluten uit granen zoals tarwe, gerst en rogge. Er lijkt een verband te bestaan tussen deze twee aandoeningen via de darm. Ongeveer 1 op de 20 mensen met diabetes type 1 heeft ook coeliakie, terwijl dit bij mensen zonder diabetes minder dan 1 op de 100 is. Sommige wetenschappers suggereren dat kinderen met een verhoogd risico op diabetes wellicht beter geen gluten kunnen consumeren, wat het ontstaan van diabetes zou kunnen vertragen, maar dit is nog niet definitief bewezen. Bij DiabetesBaas volgen we deze intrigerende connectie op de voet en blijven we onderzoeken om een beter begrip van diabetes te krijgen.

Mogelijke behandeling ter voorkoming van diabetes

Een van de mogelijkheden om diabetes te voorkomen zou mogelijk het herstel van de verstoorde darmflora zijn. Poeptransplantatie, zou een mogelijke innovatieve oplossing kunnen bieden. Het is een opmerkelijke benadering, houdt in dat verdunde ontlasting via een slangetje in de darm wordt gebracht. Hierdoor kunnen nieuwe bacteriën zich in de darm vestigen, waardoor de darmflora weer in evenwicht komt. In Nederland wordt daar onderzoek naar gedaan door Anne Vrieze. Daarmee toont Anne aan dat poeptransplantatie van gezonde individuen naar mensen met overgewicht en prediabetes het lichaam gevoeliger maakt voor insuline. Maar wellicht is het nog doeltreffender om specifieke bacteriën toe te dienen om ongewenste bijwerkingen te voorkomen. Verder onderzoek is nodig om te bepalen welke bacteriën het meest gunstig zijn voor mensen met diabetes en of deze transplantatie op lange termijn effectief en veilig is. Het huidige onderzoek naar poeptransplantatie is hoofdzakelijk gericht op diabetes type 2.