Waarom jij de leefstijl van de DiabetesBaas wilt leren!
12 januari 2018 
5 min. leestijd

Waarom jij de leefstijl van de DiabetesBaas wilt leren!

Al eerder schreef ik waarom de succesvolle DiabetesBaas mentaliteit belangrijk is. Immers juist met de leefstijl van een DiabetesBaas ben je in staat om de Baas te worden over je leven met Diabetes.

Kan iedereen deze leefstijl leren? Waarom zou je tijd willen investeren in het aanleren van de leefstijl van een DiabetesBaas?

“Waar je nu bent is het resultaat van wie je was, maar waar je nu naar toe gaat hang helemaal af van wie je verkiest te zijn” (Hal Elrod)

Als je gemotiveerd bent om iets te willen leren, dan krijg je het ook voor elkaar. Uit diverse onderzoeken is inmiddels al gebleken dat je zelfs op oudere leeftijd nog nieuwe dingen kunt leren. Je brein is namelijk in staat om steeds weer nieuwe vaardigheden te leren.

We noemen dat ook wel het plastische brein. Soms kost het wat tijd, echter ook hier geldt steeds weer “oefening baart kunst”. Soms heb je wat geduld nodig, echter als je echt wilt veranderen omdat je niet langer wilt dat de Diabetes jouw leven bepaalt, dan zoek je allerlei mogelijkheden of hulp om jezelf de leefstijl van de DiabetesBaas eigen te maken.

“Oefening baart kunst”

Je ziet dat de motivatie hier de meest belangrijke factor is. Maar wat betekent eigenlijk motivatie? Motivatie is het gevoel dat er voor zorgt dat je iets doet of laat, het zorgt dat je een bepaald gedrag laat zien. Motivatie komt voort uit een stukje kennis en de verwachting dat je zelf verantwoordelijk bent voor de verandering die je graag wilt bereiken.

Je kunt vast zelf allerlei andere gevoelens benoemen wat je anders zou willen in je leven. Zodra je beseft dat je zelf verantwoordelijk bent voor hoe jij met jouw leven omgaat, heb je de belangrijkste motivatie om de verandering tot stand te brengen al gevonden.

Naast motivatie is juist kennis nodig om te weten welke kant je op moet. Immers als je kennis hebt over jouw leven met diabetes en de gevolgen voor de rest van je leven, motiveert je om te beginnen en zeker ook vol te houden. Je weet waar je het voor doet.

“Als je beter weet, dan gedraag je jezelf ook beter” (vrij naar: Maya Angelou; Amerikaans schrijver en dichter 4 april ‘28 tot 28 mei ‘14)

Kennis kun je op hele diverse manieren krijgen. Je kunt zelf ervaren, een cursus volgen, boeken lezen, op het internet kennis vinden, leren van lotgenoten en zo zijn er vast nog vele manieren om meer kennis te krijgen die jou motiveert om vol te houden. Je ziet, kennis geeft je de macht over je eigen leerproces.

Wat zijn de voordelen van de leefstijl van de DiabetesBaas?

  • Je bent beter in staat om anderen te helpen omdat je in de basis goed voor jezelf zorgt. Hiermee ben je het goede voorbeeld en zijn anderen trots op jou.
  • Je bent in staat om dingen te doen ondanks dat je er tegen op ziet omdat je het vertrouwen hebt dat je het met de discipline die je laat zien voor elkaar krijgt. Stapje voor stapje kom je verder.
  • Je hebt de discipline om de leefstijl van de DiabetesBaas vol te houden, omdat je weet wat jouw beloning is. Je ervaart dat, omdat je kennis hebt over Diabetes en aanverwante dingen, je gemotiveerd bent om het vol te houden.

“Slechts de degene die kennis vergaren zijn vrij”(vrij naar: Epictetus filosoof van 50 tot ca. 1230 na Chr.)

  • Als je eens een off day hebt, ben je niet gelijk uit het veld geslagen, veerkrachtig als je bent, weet je dat dit helemaal niet erg is. Je hoeft niet helemaal opnieuw te beginnen bij nul. Je gaat gewoon verder waar je was gebleven. Met de veerkracht weet je toch weer verder te gaan waar je even was blijven steken.
  • Doordat je zelf het heft in handen neemt, ben je in staat om je eigen weg te kiezen. Jij neemt het initiatief en wacht niet af wat er op je weg komt. Dat laatste is vaak niet hetgeen waar je op zit te wachten en toch net anders dan hetgeen waar je zelf voor kiest.
  • Wees wie je bent en hou van jezelf. Je bent geboren om echt te zijn, niet om perfect te zijn. Jij vertrouwt in jezelf en weet dat je veel meer kunt bereiken dan je in eerste instantie dacht. Je gelooft en ervaart dat je iedere dag weer bij leert.

Moet je ook na 10, 20 of 30 jaar nog blijven leren……….

In de vele jaren dat ik zelf diabetes heb is er inmiddels al zoveel veranderd dat ik soms niet meer precies weet hoe het begin jaren 80 er aan toe ging in ‘Diabetesland’. Nu weet ik niet beter dan dat ik gebruik maak van de boluswizard (op basis van instelling geeft de pomp een voorstel voor insulinehoeveelheid op de in te nemen steeds wisselende koolhydraten) op mijn pomp.

Terwijl er begin jaren 80 de weegschaal nog standaard op tafel stond om maar precies dezelfde hoeveelheid koolhydraten bij iedere maaltijd te eten.

Door de jaren heen heb ik steeds heel veel geleerd. Via de diverse betrokken artsen, de diëtisten, de diabetesverpleegkundigen, bijeenkomsten bij de Diabetesvereniging Nederland en de BasvandeGoorFoundation, via internet en via mijn opleiding en werk als Diabetesdeskundige apothekersassistente en als projectmedewerker bij LifeScan (producent van bloedglucosemeters). Ik zal geheid nog kennisdragers vergeten omdat ik inmiddels al meer dan 38 jaar Diabetes type 1 heb.

De Diabeteszorg is nogal veranderd.

Er is veel veranderd in de Diabeteszorg. Gelukkig zitten de vele onderzoekers niet stil en zijn er langzaamaan hoopvolle verwachtingen op bijvoorbeeld de voorzichtige genezing van type 1 Diabetes. Ook zijn er inmiddels al vele mensen over de wereld die dankzij lichaamsbeweging een grote vermindering van medicatie laten zien. Terwijl in ’79 mij nog werd verteld maar te stoppen met lichaamsbeweging is nu duidelijk hoe belangrijk juist lichaamsbeweging is bij mensen met Diabetes.

Tegenwoordig gaan de veranderingen steeds maar sneller. Dit heeft te maken met de digitalisering van de wereld. De lijntjes tussen zorgvrager en zorgaanbieder zijn steeds korter. Bij vragen kun je rechtstreeks terecht bij meter-, of pompleveranciers. Ook bij klachten ben je minder afhankelijk van de weg via de diabetesverpleegkundige.

Verder hebben we de nieuwe bloedglucosemeters, glucosesensoren, apps op telefoons, pompen die communiceren met sensoren. Ze zetten zelfs de insulinetoediening stop bij naderende hypo’s en vele andere nieuwe toepassingen. Binnen de Apple en Google markt worden al diverse onderzoeken uitgevoerd. Deze zorgen in de nabije toekomst voor nieuwe apparatuur. Zolang het belang van de mensen met Diabetes voorop blijft staan is het een goede ontwikkeling volgens mij.

Kiezen voor de leefstijl van de DiabetesBaas……

Door te kiezen voor de leefstijl van de DiabetesBaas ben je jezelf bewust van je eigen verantwoordelijkheid in je leven met Diabetes. Je weet dat je door het vergroten van kennis beter bent geïnformeerd over je conditie, verloop, behandelmethoden en lange termijncomplicaties.

Tevens geeft meer kennis de mogelijkheden om het leven met de aandoening/ervaring leefbaarder te maken. Je functioneert fysiek beter en wordt minder belemmert in je dagelijks leven.

Je bent door het aanleren van nieuwe vaardigheden beter in staat om keuzes te maken, effectiever met stress om te gaan en daardoor meer zelfredzaam te zijn. Tevens ben je de Baas over je eigen leven, in plaats dat je aandoening of situatie jouw leven bepaald.

Meer kennis en vaardigheden geeft je een betere relatie met de artsen, je bent mondiger en komt beter op voor je rechten en belangen. Hierdoor kun je beter onderhandelen met je hulpverlener en ben je minder afhankelijk. Tot slot verbeter je met je leefstijl je gezondheidsgedrag.

Wat is voor jou de belangrijkste reden?

Wat is voor jou de belangrijkste reden om te kiezen voor de leefstijl van de DiabetesBaas? Laat het ons weten hieronder in het reactievlak door op de button “reageren” te klikken. Door te delen kunnen we andere mensen met diabetes ook weer verder helpen en leren we nog meer van elkaar.

Over de schrijver
Monique Lageweg is leefstijlcoach en eigenaar van het platform DiabetesBaas.nl. Haar missie is om mensen met diabetes meer bewust te maken van hun eigen kracht en de verantwoordelijkheid te nemen over hun diabetes. DiabetesBaas is een identiteit en leefstijl die mensen zich eigen kunnen maken. Via het platform, via haar coachingspraktijk en met haar boek, DiabetesBaas Haal het maximale uit jouw leven met diabetes, wil Monique mensen daarbij ondersteunen.
Reactie plaatsen