Wat is de DiabetesBaas?
16 januari 2017 
2 min. leestijd

Wat is de DiabetesBaas?

Om een succesvolle DiabetesBaas te zijn is het belangrijk om te kijken naar je leefstijl en houding ten opzichte van de Diabetes en het leven in het algemeen.

Uit eigen ervaring weet ik dat door positief te denken je meer succes hebt dan wanneer je negatieve gedachten hebt. Immers als je denkt dat het gaat lukken, gaat je energie naar de stappen die je daarvoor moet gaan zetten en kom je verder dan als je denkt ‘het lukt toch niet’.

Jouw levenshouding bepaalt hoe je met situaties in je leven omgaat. Het bepaalt ook hoe snel je jouw doelen in het leven bereikt. Succesvol zijn vraagt om een krachtige mentaliteit, want dat stelt je in staat om jouw persoonlijke doelen te bereiken. Het motiveert je om door te gaan als het even tegenzit.

Waaruit bestaat de DiabetesBaas?

Als DiabetesBaas betekent het dat je:

  • Goed voor je zelf zorgt
  • Je moedig bent
  • Gedisciplineerd bent
  • Veerkracht hebt
  • Initiatief neemt
  • Vertrouwen hebt in jezelf
“It always seems impossible until it’s done.” (“Het lijkt altijd onmogelijk totdat het is gedaan”) ∼ Nelson Mandela

Goed voor jezelf zorgt. Net zoals je in een vliegtuig ook altijd wordt verteld om eerst het zuurstofmasker van jezelf op te zetten voordat je de ander helpt. Als je hen eerder helpt, ben je te laat voor jezelf en kun je daarna niemand meer helpen. Je geeft ze een heel groot cadeau door goed voor jezelf te zorgen. Op deze manier ben je een voorbeeld voor je dierbaren. Zij zullen trots zijn en respect hebben voor wat je bereikt.

Je moed hebt, durft dingen te doen waar je tegenop ziet. Als je een duidelijk doel voor ogen hebt, is moed net als discipline gemakkelijker omdat je weet waar je het voor doet. Volgens Nelson Mandela is moedig zijn niet dat je niet bang bent, maar dat je de moed hebt om datgene te doen waar je bang voor bent. Voldoende moed om de volgende stap te zetten. Je hoeft immers niet in een keer het hele pad af te lopen!

Gedisciplineerd bent. Het is een woord wat veel weerstand bij ons opwekt, want we zien discipline vaak als iets van “moeten”. Als we weten waar we het voor doen, maakt het volhouden om ergens een gewoonte van te maken gemakkelijker. Door de discipline ben je in staat om dat uiteindelijke doel te behalen. Discipline is dus eigenlijk een ander woord voor volhouden en doorgaan.

Veerkracht hebt. Het past goed bij de discipline, want soms lukt het niet altijd om gedisciplineerd te zijn. Veerkracht is het vermogen om dan op dat moment weer door te gaan en je niet tegen te laten houden door teleurstelling in jezelf of juist in een ander. Het helpt jou ook om andere wegen te zoeken, zodat je jouw doel wel kunt bereiken.

Veerkracht helpt jou om andere wegen te zoeken, zodat je jouw doel wel kunt bereiken.

Initiatief neemt. Kun jij de DiabetesBaas worden? Misschien denk je “waarom zou ik”, of denk je juist “waarom niet”. Als je zelf nu het initiatief neemt heb je het ook zelf in de hand en wacht je niet meer op wat er komt. Want wat er op je weg komt is meestal niet hetzelfde als wat je wilt.

Vertrouwt in jezelf. Je zult nu misschien denken ik kan het niet. En zult zien dat als je begint met je stappen te zetten, dan zal jouw zelfvertrouwen gaan groeien. Zodat je begint te geloven in je eigen kunnen en je ervaart dat je steeds bij kunt leren.

Jij bent de moeite waard om in jezelf te vertrouwen.

Heb jij nog aanvullingen?

Weet jij nog een belangrijk onderdeel om de DiabetesBaas te zijn? Laat het ons hieronder weten (klik op reacties). Zo kunnen we andere mensen weer helpen om ook de DiabetesBaas te worden!

Over de schrijver
Monique Lageweg is leefstijlcoach en eigenaar van het platform DiabetesBaas.nl. Haar missie is om mensen met diabetes meer bewust te maken van hun eigen kracht en de verantwoordelijkheid te nemen over hun diabetes. DiabetesBaas is een identiteit en leefstijl die mensen zich eigen kunnen maken. Via het platform, via haar coachingspraktijk en met haar boek, DiabetesBaas Haal het maximale uit jouw leven met diabetes, wil Monique mensen daarbij ondersteunen.
Reactie plaatsen