Wil jij ook de DiabetesBaas zijn?
27 januari 2019 
2 min. leestijd

Wil jij ook de DiabetesBaas zijn?

In een vorige blog heb ik de DiabetesBaas geïntroduceerd. Wil jij ook de succesvolle DiabetesBaas zijn? Dan is het belangrijk om te weten wat er belangrijk is om het te leren.

Ja, je leest het goed: De leefstijl van een DiabetesBaas kun je leren!

Om een succesvolle DiabetesBaas te zijn is het belangrijk om te kijken naar het proces van gedragsverandering. Jouw leefstijl en houding ten opzichte van de Diabetes wil je veranderen. De leefstijl van een DiabetesBaas aanleren is een veranderingsproces in jouw brein. Iets leren doe je met vallen en opstaan. Fouten maken hoort bij dit veranderingsproces.

F.A.I.L = First Attempt In Learning

De Engelse vertaling voor Fout is Fail, in het woord FAIL kun je ook een (acroniem) ezelsbruggetje vinden die je kan helpen in dit veranderingsproces.

First Attempt In Learning oftewel het eerste moment van leren. Je leert: “Op deze manier moet het dus niet!” Je moet je strategie aanpassen of nog harder je best doen. Misschien zelfs nog meer oefenen, of extra uitleg vragen.

Om succesvol de leefstijl van de DiabetesBaas aan te leren heb je basiskennis nodig die jou helpt om dit veranderingsproces vol te houden. Deze kennis is:

  • Bewustwording dat de DiabetesBaas bestaat uit meerdere vaardigheden, die je allemaal moet en gaat leren om de succesvolle DiabetesBaas te worden
  • Bewustwording dat de stappen die je zet richting de succesvolle DiabetesBaas belangrijker zijn dan het einddoel zelf. Op deze manier hak je als het ware de weg naar het einddoel in kleine tussendoelen die samen leiden tot het uiteindelijke einddoel. Geniet van deze weg, die je steeds dichter bij het einddoel brengt.

Schrijf voor je jezelf eens op in welke vaardigheden je beter wilt worden……….

  • Schrijf voor je jezelf op in welke vaardigheden je beter wilt worden. Zo kun je steeds even terugkijken (reflecteren) hoe ver je al bent gevorderd en wat je nog nodig hebt om het beter te kunnen. Iedere vaardigheid is te leren als jij dat zou willen. Het ene vraagt soms iets meer oefenen dan het andere, je weet echter waar je het voor doet.
  • Wees je bewust dat je jouw stappen op weg naar het eindpunt DiabetesBaas niet te groot maakt. Stel je prikt te weinig je bloedsuikers en dit wil je graag veranderen. Begin dan met dagelijks 1 of 2 x extra te prikken en breid dit langzamerhand uit tot het een gewoonte is geworden, die je niet meer vergeet.

Beloon je zelf regelmatig dat je weer een stap hebt gemaakt op weg naar verandering……….

  • Beloon je zelf regelmatig dat je weer een stap hebt gemaakt op weg naar verandering. Het ondernemen van actie is belangrijker dan het uiteindelijke resultaat, je bent nog aan het leren. Dus pas belonen op het moment van uiteindelijk succes is belangrijk, echter onderweg is belonen ook een belangrijke motivatie om het vol te houden.

Maak het jezelf gemakkelijk……….

  •  Maak het jezelf gemakkelijk. Als je meer wilt gaan sporten kies dan voor een sport of activiteit die je graag zou willen doen. Als je anders wilt gaan eten, kies dan super lekkere recepten uit, waar je dan ook weer van geniet. Vind je het soms lastig om iets vol te houden? Vraag dan hulp aan een loopmaatje, een vriendin of zoek online iemand die je wil ondersteunen in je proces.

  • Leuke nieuwe dingen, zijn gemakkelijker vol te houden dan iets wat je tegen je zin doet. Gezelligheid doet ook veel in je veranderingsproces, dus als je het samen doet is het ook gemakkelijker om vol te houden.

Weet jij nog stappen?

Weet jij nog stappen die belangrijk zijn om een succesvolle DiabetesBaas te worden? Laat het ons weten via de reacties hier beneden. Klik op de button: “reacties”. Zo kunnen we ook andere mensen weer helpen om ook de DiabetesBaas te worden!

Over de schrijver
Monique Lageweg is leefstijlcoach en eigenaar van het platform DiabetesBaas.nl. Haar missie is om mensen met diabetes meer bewust te maken van hun eigen kracht en de verantwoordelijkheid te nemen over hun diabetes. DiabetesBaas is een identiteit en leefstijl die mensen zich eigen kunnen maken. Via het platform, via haar coachingspraktijk en met haar boek, DiabetesBaas Haal het maximale uit jouw leven met diabetes, wil Monique mensen daarbij ondersteunen.
Reactie plaatsen