oorzaak diabetes type 2

Diabetes type 2 oorzaak

Oorzaak

Diabetes type 2 is een chronische aandoening die de manier beïnvloedt waarop jouw lichaam suiker (glucose) metaboliseert,  suiker is een belangrijke bron van brandstof voor jouw lichaam. Bij diabetes type 2 is je lichaam bestand tegen de effecten van insuline, dit is het hormoon dat de beweging van suiker in je cellen regelt, of produceert het niet voldoende insuline om de normale glucosewaarden te handhaven.

Leefstijl

Hoewel niet iedereen met type 2 diabetes overgewicht heeft, zijn obesitas en een inactieve leefstijl twee van de meest voorkomende oorzaken van type 2 diabetes. Type 2 diabetes stond vroeger bekend als ouderdomsdiabetes omdat het alleen voorkwam bij volwassenen. Tegenwoordig worden meer kinderen gediagnosticeerd met diabetes type 2, waarschijnlijk vanwege de toename van obesitas bij kinderen. We zien tegenwoordig wel een remedie voor diabetes type 2, een gezonde leefstijl met gewichtsverlies, goed eten en lichaamsbeweging kan de ziekte helpen beheersen of zelfs om te keren. Als gezonde voeding en lichaamsbeweging niet voldoende zijn om jouw bloedsuikerspiegel goed te beheren, heb je mogelijk ook diabetesmedicatie of insulinetherapie nodig.

Soorten

Als je gezond bent, geeft de alvleesklier insuline vrij om je lichaam te helpen bij het opslaan en gebruiken van suiker uit het voedsel dat je eet. Diabetes treedt op wanneer een of meer van de volgende situaties zich voordoen:

 • jouw alvleesklier maakt geen insuline aan in geval van diabetes type 1
 • jouw alvleesklier maakt te weinig insuline in geval van diabetes type 2
 • jouw lichaam reageert niet zoals het hoort op insuline, jouw lichaam is insuline resistent. Dit laatste is altijd bij diabetes type 2 en ontstaat soms ook bij diabetes type 1.

Insulineproductie

In tegenstelling tot mensen met type 1 diabetes, maakt de alvleesklier bij mensen met type 2 diabetes wel insuline. Maar de insuline die hun alvleesklier afscheidt, is niet voldoende of hun lichaam kan de insuline niet herkennen en niet goed gebruiken (artsen noemen dit insulineresistentie). Als er niet genoeg insuline is of als de insuline niet wordt gebruikt zoals het hoort, kan glucose (suiker) niet in jouw cellen komen. In plaats daarvan bouwt de glucose zich op in jouw bloedbaan. Dit kan vele delen van het lichaam beschadigen. Omdat cellen niet de glucose krijgen die ze nodig hebben, werken ze niet zoals zou moeten.

Genetisch bepaald

Aangenomen wordt dat diabetes type 2 een sterke genetische link heeft, wat betekent dat het in gezinnen voorkomt. Verschillende genen kunnen verband houden met diabetes type 2. Als je een van de volgende risicofactoren heeft, is het belangrijk om jouw arts te vragen naar een glucosetest om je bloedglucosewaarde te testen. Een goede leefstijl met gezonde OERvoeding en gezonde leefgewoonten, mogelijk samen met medicatie, kunnen jou helpen diabetes type 2 te beheersen of om te keren, net zoals je andere delen van jouw leven beheert. Zorg ervoor dat jij de meest recente informatie over deze aandoening zoekt en vindt dat jij jouw eigen gezondheidsadvocaat wordt.

Risicoverhogend

De belangrijkste oorzaak van diabetes type 2 is de insuline resistentie. Deze insulineresistentie ontstaat vaak als gevolg van een ongezonde leefstijl die ook de aanleiding kan zijn tot het krijgen van diabetes type 2. Omdat diabetes type 2 vaak sluipend ontstaat kan diabetes type 2 wel 5 jaar aanwezig kan zijn voordat de diagnose wordt gesteld. Deze langdurige onbehandelde diabetes is de grootste oorzaak van de diverse diabetes complicaties. Daarom is het belangrijk om te controleren op diabetes type 2 In geval van:

 • Hoge bloeddruk
 • Hoge triglyceridenwaarden (vet) in het bloed
 • Zwangerschapsdiabetes of bevalling van een baby die meer dan 9 pond weegt
 • Vetrijk en koolhydraatrijk voeding
 • Hoge alcoholinname
 • Lichaamsarme leefstijl
 • Obesitas of overgewicht
 • Etniciteit: bepaalde groepen, zoals Afrikaanse Amerikanen, indianen, Spaanse Amerikanen en Aziatische Amerikanen, hebben een groter risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan niet-Spaanse blanken.
 • Veroudering: ouder worden is een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2. Het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 begint aanzienlijk te stijgen op ongeveer 45-jarige leeftijd en neemt aanzienlijk toe na de leeftijd van 65.