diabetes type 1 en oorzaak

Oorzaak diabetes type 1

Oorzaak

Verschillende HLA-complexen kunnen leiden tot de ontwikkeling van andere auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, spondylitis ankylopoetica of juveniele reumatoïde artritis. Net als die aandoeningen moet ook diabetes type 1 door iets worden getriggerd, dit is meestal een virale infectie.

Proces T-cellen

Het ontstaan van diabetes type 1 volgt na een proces van een virale infectie. Wanneer een virus het lichaam binnendringt, begint het immuunsysteem antilichamen te produceren die de infectie bestrijden. T-cellen zijn verantwoordelijk voor het maken van de antilichamen en helpen ook bij de bestrijding van het virus.

Bètacellen

Als het virus echter enkele van dezelfde antigenen heeft als de bètacellen, dit zijn de cellen die insuline in de pancreas maken, kunnen de T-cellen zich daadwerkelijk tegen de lichaamseigen bètacellen keren. De T-celproducten (antilichamen) kunnen de bètacellen vernietigen en zodra alle bètacellen in jouw lichaam zijn vernietigd, kun je niet genoeg insuline produceren.

Oorspronkelijk

Het duurt lang (meestal meerdere jaren) voordat de T-cellen het merendeel van de bètacellen vernietigen, maar van die oorspronkelijke virale infectie wordt gedacht dat ze de ontwikkeling van type 1-diabetes veroorzaken.

Vergelijkbaar

Niet elk virus kan ervoor zorgen dat de T-cellen zich tegen de bètacellen keren. Het virus moet antigenen hebben die vergelijkbaar genoeg zijn met de antigenen in bètacellen, en die virussen omvatten:

  • B4-stam van het coxsackie B-virus (dat een reeks ziekten kan veroorzaken, van gastro-intestinale problemen tot myocarditis - ontsteking van het spiergedeelte van het hart)
  • Rodehond
  • bof
  • Rotavirus (dat over het algemeen diarree veroorzaakt)

Controversieel

Er zijn ook controversiële onderzoeken geweest naar het verband tussen het drinken van koemelk als baby en de ontwikkeling van diabetes type 1. Onderzoekers zijn het hier niet allemaal over eens. Er zijn sommige onderzoekers die geloven dat de eiwitten in koemelk vergelijkbaar zijn met een eiwit dat de productie van T-cellen regelt, genaamd glycodelin1. Het lichaam van de baby valt het vreemde eiwit aan, het melkeiwit van de koe, maar valt vervolgens ook het lichaamseigen glycodeline aan, wat leidt tot een overproductie van T-cellen. Te veel T-cellen in het lichaam kunnen ertoe leiden dat die T-cellen op hun beurt de bètacellen vernietigen.

Vooruitgang

Onderzoekers hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het begrijpen van de oorzaak van type 1 diabetes, en ze zijn nog steeds hard aan het werk om erachter te komen waarom bepaalde virussen dit veroorzaken en waarom T-cellen zich tegen bètacellen keren. De medische gemeenschap wil diabetes beter begrijpen om dit te voorkomen.

Chronisch

Type 1 diabetes is een chronische ziekte. Bij mensen met diabetes type 1 worden cellen in de alvleesklier die insuline aanmaken vernietigd en kan het lichaam geen insuline aanmaken. Insuline is een hormoon dat de cellen van jouw lichaam helpt glucose te gebruiken voor energie. Je lichaam krijgt glucose uit het voedsel dat je eet. Insuline zorgt ervoor dat de glucose uit jouw bloed in de cellen van jouw lichaam terechtkomt. Wanneer de cellen voldoende hebben, slaan jouw lever- en spierweefsels de extra glucose, ook bloedsuiker genoemd, op in de vorm van glycogeen. Het wordt opgesplitst in bloedsuiker en vrijgegeven wanneer jij energie nodig hebt tussen de maaltijden, tijdens inspanning of tijdens jouw slaap.