oorzaak diabetes algemeen

Oorzaken diabetes algemeen

Algemeen

De werkelijke oorzaak van diabetes is afhankelijk van het type diabetes dat je hebt. Tot op zekere hoogte is het voor artsen nog niet altijd duidelijk wat de diabetes van een patiënt veroorzaakt. Sommige factoren die bij jouw het risico op diabetes verhogen, lijken buiten jouw eigen controle te vallen, zoals leeftijd en etniciteit. Toch zijn er zeker manieren om het risico op diabetes type 2 te verlagen.

Type 1

Type 1 diabetes wordt beschouwd als een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte is jouw immuunsysteem - dat helpt jouw lichaam te beschermen tegen ziek worden - bezig met te weinig of te veel activiteit. Bij diabetes type 1 worden bètacellen, een cel in de alvleesklier die insuline produceert, vernietigd. Ons lichaam gebruikt insuline om de suiker uit koolhydraten die we eten op te nemen en brandstof te maken. Bij diabetes type 1 produceert jouw lichaam, als gevolg van die antistoffen tegen de bètacellen, geen insuline en daarom moet je insuline gebruiken als onderdeel van de behandeling. Type 1 diabetes heeft een verband met jouw familiegenen, maar dat betekent niet dat je het krijgt als een van jouw ouders het heeft. Het komt vaker voor bij kinderen en tieners, maar het kan ook bij volwassenen voorkomen. Het komt vaak acuut voor.

Type 2

Een persoon met een eerstegraads familielid (ouder, broer/zus) met diabetes type 2 heeft een vijf tot tien keer hoger risico op het ontwikkelen van diabetes dan een persoon van dezelfde leeftijd en gewicht zonder een familiegeschiedenis van diabetes type 2. "Erfelijkheid speelt eigenlijk een grotere rol bij diabetes type 2 dan bij diabetes type 1. Wanneer je diabetes type 2 hebt, begint het meestal met iets dat insulineresistentie wordt genoemd. Dit betekent dat jouw cellen niet goed reageren op de insuline die jij maakt. Insulineresistentie komt vaker voor naarmate je zwaarder wordt, vooral gewicht rond je buik, de zogenaamde taille-omvang, lijkt hierin van essentieel belang.

Groeiend aantal

Een groeiend aantal mensen in Nederland en over de hele wereld heeft overgewicht en is meer vatbaar voor het ontwikkelen van diabetes type 2, vooral als ze daarvoor de genetica hebben. Met zo'n overvloed aan voedsel (lees koolhydraten) tegenwoordig, is het gemakkelijk om te veel te genieten zonder lichamelijke activiteit, wat leidt tot gewichtstoename en, voor sommige mensen, uiteindelijk diabetes type 2. Dat betekent echter niet dat iedereen die diabetes type 2 heeft, overgewicht heeft.

Ouderdom

Uw risico op diabetes type 2 neemt toe naarmate je ouder wordt. Het neemt ook toe als je rookt. Hoewel roken op zichzelf geen diabetes veroorzaakt, zijn de negatieve effecten op jouw gezondheid voldoende om het waarschijnlijker te maken dat type 2 diabetes optreedt als je de andere risicofactoren hebt. Wereldwijd proberen de artsen te zorgen dat de mensen gaan toppen met roken, met name bij mensen met diabetes.

Type 2 meest voorkomend

Type 2 diabetes komt vaker voor bij volwassenen, maar jongere mensen kunnen het ook krijgen. Er is een versnelde toename te zien bij kinderen met diabetes type 2. Dat hangt ook samen met trends in ongezond eten en gebrek aan lichaamsbeweging. Type 2 is ook het meest voorkomende type diabetes, goed voor ongeveer 90 procent van alle gevallen van diabetes, meldt de wereldgezondheidsorganisatie.